Radko Kubičko: Ústavní soud jako třetí komora parlamentu

1. duben 2011
Ozvěny dne

Není snad v České republice závažnějšího rozhodnutí Poslanecké sněmovny nebo Senátu, aby se jím nemusel zabývat Ústavní soud. Není proto divu, že bývá nazýván jeho třetí komorou. Předseda soudu Pavel Rychetský to však v nebývale otevřeném rozhovoru pro Hospodářské noviny označil za hloupou pověru. Soud prý zákony nepřijímá, jen ruší.

Těžko říci, ono to rušení úplně stačí, například zrušení předčasných voleb v roce 2009 vyvolalo na politické scéně doslova otřes a výrazně ovlivnilo složení současné reprezentace státu. To by vypadalo úplně jinak, kdyby se volby konaly, jak si politické strany kdysi přály. V čele ODS by byl jiný předseda, současné menší koaliční strany nebyly ještě na volby připraveny, takže by zřejmě nemusely uspět. Takže s tou třetí komorou to není zase tak od věci.

Jenže Ústavní soud je v tom nevinně. Nemůže za to, že politici navrhují a přijímají tak mizerné a účelové zákony, že nemohou soudní i ústavní institucí projít.

Zajímavější v rozhovoru je pasáž, v níž Rychetský připouští, že při rozhodnutích, která mají politické dopady, není přístup u všech soudců shodný. Doufá však, že to není dáno nějakou formou ideologické nebo dokonce politické indoktrinace. Spíše naznačuje, zda-li by v tom nemohla hrát roli snaha ovlivnit ty, kteří rozhodují o případném jmenování soudce na další období. Spravila by to prý nemožnost jmenovat soudce dvakrát za sebou.

To je také otázka. Soudce nemusí být ovlivněn jen tím. Dokonce je možné říci, že politické rozhodování soudců vyplývá zpravidla z jejich vlastních politických názorů, které uplatnili už tím, že předtím působili v politice. Takových je mezi současnými soudci několik a sám Pavel Rychetský k nim patří. I jeho postoje jsou někdy ovlivněny. Když třeba jako problém uvádí penzijní reformu, kterou prý vládní koalice nedohaduje s opozicí, jakoby promluvil politik ČSSD. Ale ani zákaz jmenování bývalých politiků by nemuselo pomoci. Soudce může být závislý, i když nikdy předtím politikem nebyl. Příklady známe.

Nejzajímavější je jistě závěr rozhovoru s Pavlem Rychetským. Politika je pro něj dnes už tak degradovaná, že se jí doslova štítí. Tak s tím asi budou souhlasit mnozí.

Spustit audio

Více z pořadu