Radka Burdychová

15. duben 2011

Po zimě se kilogramy shazují dobře, a chcete-li tedy zhubnout do plavek, nemusí být v dubnu ani zdaleka všechno ztraceno. Alespoň to v rozhovoru po lince z Brna tvrdí Radka Burdychová, odbornice na zdravou výživu. Daniela Karafiátová se jí zeptala nejen na správnou velikost porcí, ale i na to, jak si co nejlépe osvojit správné stravovací návyky.

Češi prý sní všechno – jen když je toho hodně. Alespoň se zdá, že podle tohoto kréda se u nás řídí nejen mnohé domácnosti, ale i velká část provozovatelů restaurací. A svým strávníkům tím rozhodně prokazují medvědí službu. Podle Radky Burdychové má totiž i velikost porcí na našich talířích lví podíl na tom, že se obezitě v Česku tolik daří.

„Měli bychom si především uvědomit, že bychom měli jíst pravidelně pětkrát až šestkrát denně a že po každém jídle, které do sebe dostaneme, bychom přibližně po dvou hodinách měli dostat hlad,“ upozorňuje. „Budeme-li se řídit tímto pravidlem, nebude pro nás těžké odhadnout přibližnou velikost porce, která našemu organismu prospívá.“

I z tohoto pravidla však existují výjimky – respektive výjimka. A tou je, jak milovníci zdravé stravy jistě vědí, zelenina. „Zeleninu můžete jíst v jakémkoliv množství,“ přibližuje odbornice na zdravou výživu. „Minimálně je dobré sníst alespoň 400 gramů denně.“

Jak Radka Burdychová upozorňuje, problémem většiny Čechů je však spíše to, že se této spodní hranici necelého půl kila zeleniny denně ani zdaleka nepřiblíží. „Dokonce ze své praxe znám i mnoho lidí, kteří nejedí zeleninu vůbec,“ krčí během rozhovoru rameny.

Velkými porcemi a nedostatkem zeleniny však výčet stravovacích hříchů Čechů ani zdaleka nekončí. Co je podle odbornice na zdravou výživu tím hlavním nešvarem našich jídelníčků? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Kromě toho se Daniela Karafiátové svého hosta zeptala například i na to, proč je dobré sledovat energetické složení potravin, které kupujeme, nebo nakolik se vyplatí si během dne počítat kilojouly.

Záznam celého rozhovoru s Radkou Burdychovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.