Radiožurnál na trnkách a na zámcích

8. srpen 2012
Naživo

Už jste někdy byli na Sychrově? Nebo se chystáte do Slavkova? Těšíme se, že se s vámi potkáme na obou zámcích. Pak si můžete poslechnout Naživo koncerty z tradičního, už 45. Trnkobraní. Užijte si poslední srpnový víkend s Radiožurnálem.

Původně to byla tvrz z 15. století, pak na jejím místě postavili panský dům a nakonec v 17. století barokní zámek. Ten v dalších stoletích prošel mnoha úpravami. Od 90. let minulého století pokračují rekonstrukce tak, aby co nejvíce přiblížili tuto krásnou stavbu do doby jejího největšího rozkvětu, tedy do doby 2. poloviny 19. století. Řeč je o zámku Sychrov.

A právě tady se ve dnech 24. a 25. srpna konají už 12. skotské hry – největší festival tradiční skotské kultury ve střední a východní Evropě. V rozsáhlém zámeckém parku se setkáte se vším, co ke Skotsku neodmyslitelně patří. Řinkot zbraní promíchaný se zvukem dud, muži v kostkovaných kiltech, vůně skotské whisky a haggisu (skotského národního jídla), mohutní muži zápolící s těžkou kládou nebo ohromnými kameny. Skotské hry patří ke kulturnímu dědictví Skotska a vy máte možnost je zažít na vlastní kůži.

Na skotských hrách nebude chybět ani Radiožurnál. V sobotu 25. srpna pro vás budeme vysílat přímo z místa dění. Skotským speciálem Po Česku vás od 10 do 14 hodin provede moderátor Václav Žmolík. Budeme rádi, pokud zavítáte i do našeho stanu.

Zámek ve Slavkově

Na Hradologii do Slavkova

Dalším barokním zámkem, kam se chystáme se stanem Radiožurnálu, je Slavkov u Brna. Tam se také v pátek a sobotu 24. a 25. srpna v zámecké zahradě koná poslední díl letošního, v pořadí už čtvrtého, hudebního festivalu Hradologie.

Moderátor Petr Král bude zpovídat i některé z účinkujících, mezi nimiž jsou například Anna K, Kamil Střihavka, Petr Bende, Peter Cmorik, kapely Abraxas, Fleret a další.

A nakonec Naživo

V roce 1967 ho založili vizovičtí nadšenci. Chtěli tak oslavit nejvýznamnější plod regionu – švestku – a její tradiční a oblíbený produkt – pravou valašskou slivovici. Ano, valašsky se švestka řekne trnka. Přece, kdo by neznal Trnkobraní!

00991797.jpeg

Trnkobranit tedy bude i Radiožurnál a vy to uslyšíte! Samozřejmě máme na mysli muziku, kvůli které tam jedeme :-)

Naživo pak o víkendech uslyšíte některé z umělců (konkrétní termíny a interprety sledujte na našich webech). Na Trnkobraní vystoupí mimo jiné Tomáš Klus, Václav Neckář, skvělá moldavská kapela Zdob Shi zdub, Jana Kratochvílová se svými klasickými hity, Fleret, Vlasta Redl, Richard Müller, MIG 21, Gipsy.cz nebo norská celtic punk kapela Greenland Whalefishers.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio