Radiožurnál a Světluška jdou s nevidomými do divadla. O živý komentář se postará redaktor Jan Herget

10. září 2019

Stanice Radiožurnál a projekt Světluška se znovu spojily, aby zpřístupnily nevidomým zážitek, na který se většinou vydat sami nemohou. Tentokrát je s herci ze souboru Verze vezmou do divadla. Zajít si na představení můžete i vy! Přispějete tím do sbírky Světluška.

Čtěte také

Herci letos v květnu dokonce pokřtili novou Kavárnu POTMĚ. Nápad více zpřístupnit divadelní repertoár i zrakově postiženým divákům přišel právě od nich. Jako první uvedou 10. září inscenaci Lež. Představením bude provádět Jan Herget z naší domácí redakce. 

„Zrakově postižení chodí do divadla, ale jsou odkázáni na komentář svého doprovodu nebo si prostě divadlo užívají bez vizuálního vjemu. Život bez zraku je častěji tématem divadelních her, méně se nad tím zamýšlejí divadelní soubory s ohledem na přístupnost,“ vysvětluje ředitelka Světlušky Gabriela Drastichová. „Díky Honzovi to bude opravdu unikátní. Nejde o speciální představení, ale o běžné představení, které zpřístupňujeme i nevidomým a slabozrakým.“

Výtěžek z prodeje vstupenek poputuje do sbírky Světluška a pomůže zrakově postiženým dětem i dospělým. Vidící diváci však komentář neuslyší. Honzův hlas totiž doputuje k nevidomým přes sluchátko.

Komentář jsem konzultoval s herci, popisuje Herget

Jak se dá na takovou jedinečnou událost připravit? „Dostal jsem videozáznam představení. Několikrát jsem se na něj podíval a dělal si poznámky, kde by byl komentář vhodný – kde je potřeba něco vypíchnout nebo vysvětlit, protože se herci na sebe třeba podívají a je to zrovna důležité pro děj,“ popisuje Honza.

Divadelní hra Lež je o tom, jestli je možné ve vztazích lhát a zda lze s absolutní pravdou ve vztahu obchodovat. Vystoupí například Jan Dolanský a Petra Špalková. Komentář pro hru Honza Herget s herci probírá. „Je to konverzační komedie, takže se tam hodně mluví i bez dalšího komentáře. Musím se s herci domluvit, kde budou mezery a kam se s komentářem vejdu. Nesmí se stát, že by z toho byli posluchači spíš zmatení a já jim do divadla mluvil.“

Divadlo ušima nevidomých

Čtěte také

„Otázka také je, co zmínit. Jestli bych měl říkat, co mají herci za oblečení, nebo kdy si dávají další víno. To všechno jsme pilovali,“ přibližuje Honza, který se před svou premiérou s několika nevidomými setkal a probrali spolu, co všechno by je mohlo zajímat.

„Je to úplně jiné než vysílání. Rádio vysílá pro statisíce lidí, zatímco tady budu myslet jen na těch šest desítek v hledišti, aby si to každý z nich užil a komentář jim vyhovoval,“ usmívá se Jan Herget.

Speciální představení se koná v úterý 10. září od 19.30 v divadle Mana ve Vršovicích.

autor: Kristýna Hladíková
Spustit audio

Související

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.