Radiofórum - zprávy 9. srpna 2007

9. srpen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Českem se přehnaly silné bouřky

Václav SOCHOR, moderátor:
Dnes je ve studiu s podrobnými zprávami Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Dobrý podvečer. Zničené zahrady, neprůjezdné silnice, spadané stromy a voda ve stanici metra, to jsou následky silných bouřek, které zasáhly Česko. Redaktorka Blanka Číhalová dodává, že některými obcemi, například Pakoslaví na Plzeňsku, se voda prohnala za uplynulé hodiny už poněkolikáté.

Blanka ČÍHALOVÁ, redaktorka:
Smetená autobusová zastávka, zlikvidované zahrady. Obyvatelé Pakoslavi ještě neuklidili spoušť z předvčerejška a voda je tady znovu.

Karel GRUBER, starosta Pakoslavi:
Na komunikacích je strhaný asfalt, dneska je to ještě mnohem víc. To jsou kusy, dva metry čtvereční splavené z komunikace až doprostřed návsi. Takže teď už to bude za chviličku neprůjezdný úplně, jestli to bude takhle pokračovat, tak budeme muset uvažovat o nějaké evakuaci některých obyvatel.

Blanka ČÍHALOVÁ, redaktorka:
Popsal nám starosta Karel Gruber. V Pakoslavi zasahují čtyři jednotky hasičů. Další podle mluvčího Petra Kopáčka čerpají vodu, likvidují spadané stromy v dalších částech Plzeňska.

Petr KOPÁČEK, mluvčí hasičů:
Hasičské jednotky vyjížděly k odstraňování spadlých stromů, bylo to v Nepomuku a ve Vldštejnu.

Blanka ČÍHALOVÁ, redaktorka:
Dočasně neprůjezdné byly některé zatopené silnice. Zhruba půl metru vody nateklo do stanice metra Hloubětín.

Bohuslav BENEŠ, reportér:
Voda začala přitékat po vstupních schodech do stanice, dostala se až k eskalátorům. Potom zatopila jejich strojovny, kde bylo až půl metru vody. Nebyl zatopen tubus metra, takže metro stanicí sice jen projíždělo, ale jeho provoz nebyl zastaven.

Blanka ČÍHALOVÁ, redaktorka:
Popsal situaci reportér Bohuslav Beneš.

Velká voda ohrožuje Švýcarsko a jih Německa

Ondřej KAPIC, redaktor:
Velká voda ohrožuje Švýcarsko a jih Německa. Může za to vytrvalý déšť, který už týden skrápí zemi helvétského kříže. Nečekaně rychle kvůli tomu stoupá hladina Rýna, na několika místech už musela být na tomto evropském veletoku zastavena lodní doprava. Aktuální informace má pro nás berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK, redaktor:
V poledne dosáhla hladina Rýna v Karlsruhe šesti a půl metru. Dnes večer by to mělo být už o metr víc. V Basileji už Rýn překročil úroveň stoleté vody, uvedl mluvčí spolkové centrály pro předpovídání povodní. Pokud by veletok dosáhl osmimetrové hranice, vodohospodáři se chystají zatopit obří poldr u města /nesrozumitelné/. To by mělo podle propočtů povodňovou vlnu podstatně snížit. V BádenskuWürttembersku už voda zaplavila minimálně dva kempy a taky některé komunikace. Ve Švýcarsku musely úřady na některých místech, včetně metropole Bernu, vyhlásit třetí nejvyšší stupeň ohrožení. Uzavřeny zůstávají desítky silnic a omezení se dotkla i železniční dopravy.

Za únikem Kubiceho zprávy na veřejnost mohl stát Pavel Severa

Ondřej KAPIC, redaktor:
Za únikem takzvané Kubiceho zprávy na veřejnost mohl stát lidovecký poslanec Pavel Severa. Informovaly o tom Lidové noviny a televize Nova. Zpráva šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho se dostala na veřejnost loni před volbami. Pokračuje redaktorka Veronika Hankusová.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Podle Kubiceho zprávy měl tehdejší premiér Jiří Paroubek společně s ministrem vnitra ovlivňovat vyšetřování některých důležitých případů. ČSSD proto tvrdí, že ji zveřejnění zprávy poškodilo a znevýhodnilo ve volbách. Pavel Severa považuje jakékoliv podezření za absurdní a čirou spekulaci.

Pavel SEVERA, poslanec /KDUČSL/:
Nevidím jediný důvod a motivaci, proč bych zasahoval do předvolebního boje mezi ODS, ČSSD, který se tehdy odehrával.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Severa sice přiznal, že vysvětlení týkající se úniku zprávy policii dával, podobně si ale podle něj vyšetřovatelé pozvali i ostatní poslance z výboru pro obranu a bezpečnost. Podle šéfa Lidového domu Paroubka by měl ale vyvodit osobní odpovědnost.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Jestliže se prokáže, že poslanec KDUČSL Pavel Severa porušil zákon, měl by se okamžitě vzdát mandátu poslance.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Předsedu lidovců Jiřího Čunka věc zaskočila, s Pavlem Severou proto bude chtít o případu ještě mluvit.

Jiří ČUNEK, předseda strany /KDUČSL/:
Jsem tím zaskočen asi tak jako mnozí jiní a je to zpráva určitě nepříjemná, nevím ale, jestli je pravdivá.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
V případě, že se prokáže, že Pavel Severa předal Kubiceho zprávu médiím, byl by to podle ČSSD důvod i pro odchod celé vlády.

Badatelům komplikuje práci utajení dokumentů vězeňské služby

Ondřej KAPIC, redaktor:
Badatelům z ministerstva vnitra komplikuje práci utajení dokumentů vězeňské služby, které pocházejí z dob totality. Radiožurnálu to řekl Tomáš Bursík z odboru archivu bezpečnostních složek. Snažil se mimo jiné odhalit kontroverzní minulost poslance KSČM a bývalého vězeňského dozorce Josefa Vondrušky, podrobnosti má reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Podle státního zástupce se měl Vondruška dopustit zneužívání pravomoci veřejného činitele. Žalobce proto požádal sněmovnu, aby zbavila poslance imunity a souhlasila tak s jeho trestním stíháním. Na činnost Vondrušky, který byl v letech 1972 až 90 dozorcem ve věznici v Minkovicích na Liberecku, upozornila média už před rokem. O kauzu se pak začal zajímat i Tomáš Bursík z ministerstva vnitra, říká, jak zareagovalo generální ředitelství Vězeňské služby.

Tomáš BURSÍK, odbor archivu bezpečnostních složek, ministerstvo vnitra:
Celý ten archiv znova utajili a od té doby nikdo, ani politický vězeň, ani jakýkoliv badatel, nemá možnost tam jít studovat, pouze možná orgán činný v trestním řízení pod dohledem pracovníků vězeňské služby.

Pavel OTTO, redaktor:
Trestné činnosti se měl Vondruška dopustit tím, že se jako dozorce choval hůře k tehdejším politickým vězňům než k obyčejným kriminálníkům. Tomáš Bursík doufá, že k odtajnění spisů donutí vězeňskou službu nový zákon. Podle něj mají tyto dokumenty spadat právě pod archiv bezpečnostních složek resortu vnitra.

Policie se dál zajímá o vicepremiéra Jiřího Čunka

Ondřej KAPIC, redaktor:
Policie se dál zajímá o vicepremiéra Jiřího Čunka, a to i přesto, že ho žalobce v pondělí zprostil obvinění z korupce. Podle serveru Aktuálně.cz protikorupční služba mimo jiné prověřuje majetkové poměry šéfa lidovců, ve kterých objevila nesrovnalosti. Upozornila na ně řada anonymních oznámení, která se vztahují k jeho působení na vsetínské radnici. Kvůli případu Čunek se navíc rozhořel ostrý spor mezi přerovskými státními zástupci a jejich jihlavským kolegou Arifem Salichovem. Ten od přerovských korupční kauzu převzal. V souvislosti se zastavením Čunkova trestního stíhání řekl, že přerovští žalobci vykonávali dozor zaslepeně s cílem prokázat obviněnému vinu za každou cenu. Záležitostí se bude zabývat nejvyšší státní zastupitelství.

Sdružení Spravedlnost dětem vyhlašuje další žaloby na český stát

Ondřej KAPIC, redaktor:
Sdružení Spravedlnost dětem vyhlašuje další žaloby na český stát. U evropského soudu ve Štrasburku se hodlá domoci toho, aby otcové měli právo na výchovu svých nezletilých dětí a uchování rodinných vztahů i po rozvodu rodičů. Téma pro redaktorku Marcelu Krejsovou.

Marcela KREJSOVÁ, redaktorka:
Josef Kopecký je jedním z otců, kteří v těchto dnech podávají žalobu k Evropskému soudu ve Štrasburku.

Josef KOPECÝ, otec:
Já jsem se rozvedl v roce 1996 a už při prvním stání soudním jsem žádal o co nejširší styk s dětmi, ale soudy jednaly liknavě a trvalo jim to šest let, než rozhodly, jak se budu s dětmi stýkat. Vynesly rozsudek, kdy mně dovolily se s dětmi stýkat na šedesát minut jednou za tři týdny na odborném pracovišti.

Marcela KREJSOVÁ, redaktorka:
Josef Kopecký se několikrát odvolával proti tomuto rozhodnutí a ač je to bezúhonný a pracující člověk, byl mu kontakt s dětmi na naléhání matky zamezen úplně. Je to také důvod jeho žaloby. Od loňského roku rozhodl evropský soud v šesti případech o tom, že bylo stěžovatelům opravdu porušováno právo na rodinný život. Luboš Patera ze sdružení Spravedlnost dětem Radiožurnálu řekl, proč došlo k takovému obratu.

Luboš PATERA, sdružení Spravedlnost dětem:
Protože děti se v podstatě automaticky přidělují po rozvodu do výchovy matkám, otcové mají minimální šanci a problémy nastávají i s tím, že pokud je upraven styk dětmi s otcem a matky tento styk sabotují, maří, tak soudy nedůsledně vymáhají vlastní rozsudky, v podstatě opírají jejich platnost a nastává další kalvárie.

Marcela KREJSOVÁ, redaktorka:
Pro lepší orientaci v problematice jsou k dispozici internetové stránky www.justin.cz, kde například najdete vzor žaloby k Evropskému soudu pro lidská práva.

Parvíz Mušaraf nevyhlásí výjimečný stav v zemi

Ondřej KAPIC, redaktor:
Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf nevyhlásí výjimečný stav v zemi. Zvažoval ho kvůli rostoucímu napětí vyvolanému násilnostmi islámských extremistů. Rozbuškou nynější krize v Pákistánu se stal minulý měsíc spor o Červenou mešitu v hlavním městě Islámábádu. Tu obsadili radikální studenti a náboženští extremisté. Vláda se rozhodla je z mešity vypudit. Při čtrnáctidenním obléhání a dobývání mešity zahynulo přes sto lidí. Dalších více než tři sta osob přišlo o život při násilí, které v reakci na bitvu o chrámový komplex zaplavilo celou zemi.

Změny v polském resortu bezpečnosti pokračují

Ondřej KAPIC, redaktor:
Změny v polském resortu bezpečnosti pokračují. Po včerejším náhlém odvolání ministra vnitra a odstoupení náčelníka polské policie odchází šéf Ústřední vyšetřovací kanceláře. Podrobnosti dodává varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Policisté prohledali kanceláře odvolaného ministra vnitra Janusze Kaczmarka, bývalého náčelníka polské policie i šéfa kriminálky. Hledají důkazy o tom, že Janusz Kaczmarek vyzradil informace z operace, která měla dokázat korupci na ministerstvu zemědělství. Janusz Kaczmarek prohlásil, že ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro zneužívá prokuraturu k vyřizování osobních účtů: "Prokuratura pod vedením ministra Ziobra jedná na politickou objednávku. Ministr šikanuje mé spolupracovníky a vede proti mně soukromou válku. Chce na mě svalit vinu za nepovedou akci protikorupční policie." Domnívá se odvolaný ministr vnitra. Resort polské bezpečnosti stíhá v těchto dnech jedna pohroma za druhou. Koordinátora tajných služeb Zbigniewa Wassermana okradli zloději v přísně střeženém rekreačním komplexu polské vlády.

Největší evropské naleziště pozůstatků dinosaurů je ve Švýcarsku

Ondřej KAPIC, redaktor:
Největší evropské naleziště pozůstatků dinosaurů je možná ve Švýcarsku. Objevil ho paleontolog amatér nedaleko německé hranice. Kosti dinosaurů se dostaly na povrch při stavbě domu ve vesnici /nesrozumitelné/. Nálezy naznačují, že oblast po desítky let proslavená právě nálezy pozůstatků plateosaurů může být daleko větší, než se předpokládalo a může se táhnout až půldruhého kilometru. Dvě velká naleziště ostatků plateosaurů jsou i v Německu. Jejich skutečný rozsah není znám, protože na jednom z nich dnes stojí město a na druhém roste les.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu