Radiofórum - zprávy 8. října 2007

8. říjen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Policisté ve Vratimově se podíleli na korupci

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Inspekce ministra vnitra zatkla deset policistů ze severomoravského Vratimova. Spolu se strážníkem městské policie Šenov mají mít na svědomí jeden z největších korupčních skandálů mezi strážci zákona na severu Moravy. Vybírali od řidičů peníze, ale nevypisovali pokutové bloky a peníze tak končily v jejich kapsách. Případ sleduje reportérka Andrea Čánová.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Jak říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka, inspekce zatčením policistů završila několikatýdenní akci s krycím názvem Kostel.

Václav ŘEPKA, mluvčí ministerstva vnitra:
Prověřování nasvědčuje tomu, že se různou formou účastnili či podíleli na nejméně devatenácti zadokumentovaných případech trestné činnosti.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Mezi řadovými policisty z Vratimova zatýkání jejich kolegů vyvolalo pozdvižení. Na mikrofon ale odmítli hovořit.

policista:
Nás zbyla polovina.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Oslovení občané Vratimova neskrývali překvapení.

osoba:
To bych nečekal.

osoba:
Tohle tady ve Vratimově? To je šok.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Vratimovské oddělení čekají personální změny. Zástupce šéfa frýdeckomístecké policie Pavel Tyleček potvrdil, že vedoucí této služebny ve své funkci končí.

Pavel TYLEČEK, zástupce šéfa frýdeckomístecké policie:
Chceme, aby došlo k tomu, že na obvodním oddělení ve Vratimově dojde ke změně vedení a hlavně aby se nemohlo opakovat to, co se na obvodním oddělení ve Vratimově dělo.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Mluvčí ostravských žalobců David Bartoš potvrdil, že policisté už čelí trestnímu stíhání.

David BARTOŠ, mluvčí ostravských žalobců:
V následujících hodinách vyšetřující státní zástupkyně rozhodne o tom, zda na zadržené policisty bude podán návrh na jejich vzetí do vazby.

Nezaměstnanost je na kritické hranici

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Nezaměstnanost v České republice rychle klesá, zároveň roste počet volných pracovních míst. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se v září snížila míra nezaměstnanosti na šest celých dvě desetiny procenta, to je nejméně za posledních deset let. Úřady evidovaly necelých tři sta šedesát pět tisíc nezaměstnaných a zároveň sto třicet sedm a půl tisíce volných pracovních míst. Snižování nezaměstnanosti je ale podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové už na rizikové úrovni.

Markéta ŠICHTAŘOVÁ, ředitelka, Next Finance:
Současný razantní pokles míry nezaměstnanosti je pro naši ekonomiku už spíš lehce negativní. Samozřejmě je pozitivní z pohledu jednotlivých nezaměstnaných, v současnosti totiž zaměstnavatelé mají ohromný problém najít nové vhodné zaměstnance a tím pádem se vlastně nemohou dále rozvíjet, to znamená, že podniky nemohou expandovat, i když by velmi rády expandovaly a naše ekonomika už naráží na svoje růstové limity, prostě nemůžeme dále více růst.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
K nezaměstnanosti v Česku se vrátíme v další části Radiofóra s rezortním ministrem Petrem Nečasem.

Nominace Lužného byla uspěchaná

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Nominace Dušana Lužného na uvolněný post ministra školství byla podle některých politiků Strany zelených uspěchaná. Současného náměstka na ministerstvu a vysokoškolského pedagoga navrhla do křesla po Daně Kuchtové republiková rada zelených. O tom, jestli se skutečně stane novým šéfem resortu, bude ještě jednat stranické předsednictvo. Lužný má teď připravit koncepci, se kterou by chtěl ministerstvo řídit. Jak dodává redaktorka Lucie Husárová, on sám chce nominace využít a na vedení resortu je prý připravený.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Dušan Lužný teď musí přesvědčit premiéra a předsednictvo zelených, že dokáže komplikace v resortu vyřešit. Soustředit se chce na evropské peníze a podfinancování resortu. Nominace republikové rady ho potěšila.

Dušan LUŽNÝ, náměstek ministra školství:
Jsem připraven stát se ministrem v okamžiku, pokud s tím bude souhlasit vedení Strany zelených, jako i koaliční partneři.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Podle šéfky poslanců Strany zelených Kateřiny Jacques ale bylo rozhodnutí republikové rady uspěchané. Očekávala, že jednání o novém ministru budou zpočátku diskrétnější a že šéf strany Bursík a exministryně Kuchtová budou moci předem zjistit i reakce premiéra, rady vlády pro vědu a výzkum a akademické obce.

Kateřina JACQUES, šéfka poslanců Strany zelených:
Teprve podle této situace a na základě i těchto referencí že budou to finální jméno vybírat.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
To, že zelení měli mít k dispozici více kandidátů, si myslí také šéfka poslanců koaliční KDUČSL Michaela Šojdrová.

Michaela ŠOJDROVÁ, šéfka poslanců KDUČSL:
Já myslím, že by měli navrhnout více jmen tak, aby se dalo vybírat.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
To, že se objeví ještě další kandidát, šéf Strany zelených Martin Bursík nevylučuje a hledání nástupce Dany Kuchtové nechce uspěchat.

Z BIS unikly tajné informace

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Z Bezpečnostní informační služby unikly v minulých letech zásadní informace o operacích týkajících se ekonomické bezpečnosti naší země. Napsal to internetový deník Aktuálně.cz s tím, že se zároveň prozradila i agenturní síť, tedy krycí jména jednotlivých operací, ale i jména spolupracovníků služby, kteří by tak mohli být ohroženi na životě. Podrobnosti má reportér Rádia Česko Jan Hrbáček.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Velmi citlivé informace z tajné služby se měly objevit v podnikatelské sféře. Mluvčí BIS Jan Šubrt tvrzení internetového deníku Rádiu Česko řekl:

Jan ŠUBRT, mluvčí BIS:
Informace, které služba vlastní, kterými disponuje, jsou pod její kontrolou a jako reakci na zveřejněné zprávy požádal ředitel služby o jednání parlamentní komise pro kontrolu BIS.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Na přímou otázku, zda může mluvčí služby potvrdit nebo vyvrátit informaci o úniku, Šubrt zareagoval následovně.

Jan ŠUBRT, mluvčí BIS:
Já se velice omlouvám, ale já musím zůstat u své předcházející odpovědi.

Jan HRBÁČEK, redaktor:
Šéf poslanecké komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky Jeroným Tejc z ČSSD uvedl, že jednání komise chce iniciovat co nejdříve, možná už tuto středu.

Jeroným TEJC, šéf poslanecké komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky:
Já už jsem s panem ředitelem dopoledne hovořil o té záležitosti, já ji považuji za velmi závažnou, pokud by skutečně docházelo k tomu, že by se vyzradily informace agenturní sítě, tak je to zásadní, nicméně je potřeba tu informaci ověřit a já očekávám, že mi k tomu poskytne informace při našem setkání pan ředitel.

Británie sníží stavy vojáků v Iráku

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Velká Británie plánuje snížit do jara počet svých vojáků v Iráku na dva a půl tisíce, tedy na polovinu ze současného počtu. Dnes to řekl premiér Gordon Brown. Kromě budoucího postupu v Iráku dnes obhajoval také své stanovisko nevyhlásit předčasné parlamentní volby, hlásí náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK, redaktor:
Premiér přiznal, že mohl utlumit intenzivní dohady o předčasných volbách dřív, než k tomu o víkendu došlo, ale zároveň popřel, že by jeho rozhodnutí volby nevypsat bylo ovlivněno nepříznivými průzkumy veřejného mínění. Podle jeho názoru vláda mohla volby vyhrát, ale on chce získat více času na nastínění své vize pro Británii.

Čeští vojáci se začnou postupně stahovat z Iráku

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
I naše republika už připravuje plán na postupné stažení českých vojáků z Iráku. Jak řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, stažení by se mělo týkat především vojáků, kteří působí v jihoiráckém městě Basra. Plány na snížení počtu zahraničních vojáků v Iráku se budeme znovu zabývat v publicistické části Radiofóra.

Topolánek na návštěvě Francie

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Rozšiřování Evropské unie, její budoucnost a naše a francouzské předsednictví, tyto otázky dominovaly pařížskému setkání českého premiéra Mirka Topolánka s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a předsedou vlády Francoisem Fillonem. Náš premiér přivítal změnu směru francouzské politiky ve vztahu ke Spojeným státům. Informuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Podle Mirka Topolánka je největším problémem Evropské unie absence diskuse o tomto tématu a démonizace odlišných názorů.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Já se domnívám, že celá ta diskuse teprve začíná. Já odmítám vždycky názor, že krach ústavní smlouvy je neúspěch, naopak jsme se shodli na tom, že ustavení rady moudrých, což je terminus technikus, by mělo zahájit diskusi o tom, jestli existují, nebo neexistují limity, případně hranice Evropské unie.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Jednalo se také o celé řadě otázek spojených se Severoatlantickou aliancí, Ruskem, Tureckem i systému společné evropské obrany. V tomto směru přišla řeč i na náš radar, o který se zajímali i francouzští novináři. Náš premiér v této souvislosti zdůraznil.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
My si myslíme, že je naše výsostně česká záležitost řešit umístění americké základny na našem území.

Udělena Nobelova cena za lékařství

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dneškem začalo letošní rozdělování Nobelových cen. Tu první za lékařství a fyziologii získala trojice vědců, Ital Mario Capecchi, Američan Olivier Smithies a Brit Martin Evans. Zasloužili se o průlomové objevy v oblasti embryonálních kmenových buněk a DNA savců. Kam poputuje Nobelova cena a co konkrétně objevila trojice vědců, upřesňuje spolupracovník Českého rozhlasu ve Švédsku Tomáš Sniegoň.

Tomáš SNIEGOŇ, redaktor:
Dvě třetiny té Nobelovy ceny, která je v souhrnu deset milionů švédských korun, tedy třicet milionů našich korun, putují do zámoří, jedna třetina zůstává díky Evansovi ve Velké Británii, všichni dohromady byli oceněni za objevy genetické technologie, jejíž pomocí lze určit, co jednotlivé geny, konkrétně způsobují, a to například při onemocnění, stárnutí nebo v embryonálním vývoji.

Fórum 2000 v Praze

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Praha už po jedenácté hostí celosvětovou konferenci Fórum 2000. Letošním tématem je svoboda a odpovědnost v politice, obchodě a podnikání i zpravodajství médií. Co na konferenci dnes zaznělo shrnuje redaktor Radiožurnálu Pavel Novák.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Politici by se měli cítit zodpovědní za boj s chudobou, šíření demokracie, ochranu životního prostředí a za porozumění mezi různými světovými kulturami. O takovou zkušenost se s účastníky konference podělila bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Ředitel Světové banky pro oblast části západní Afriky Mac Carlson vyzývá k odpovědnosti světový průmysl. Musí brát ohledy na životní prostředí zvláště v souvislosti se změnami klimatu. Podle politologa Jacquese Rupnika se na fóru stále objevují zajímavé názory a náplň konference se od jejího založení nevyčerpala.

Jacques RUPNIK, politolog:
Člověk má dojem, že jedenáctý rok už na tohle téma globalizace slyšel všechno, nebo všechny možné názory a pokaždé tím, že jsou tu noví účastníci a že taky situace je nová, dostanete trošku nový pohled na věc, a to je, myslím, na tom zajímavé.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Na konferenci se mluvilo i o odpovědnosti médií. Rozhovor se zpravodajkou CNN Christiane Amanpourovou nejen na toto téma přineseme v další části Radiofóra.

Cenu Jaroslava Seiferta dostane básník Listopad

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Zástupci nadace Charty 77 udělí cenu Jaroslava Seiferta za letošní rok. Stane se tak za pár minut v kostele svaté Anny v Praze. Potvrdí reportérka Radiožurnálu Michaela Vetešková, která je na místě, že letos tuto cenu dostane básník František Listopad?

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Ano, potvrdí, prestižní literární cenu za rok 2007 dostal básník, prozaik a esejista František Listopad. Narodil se před pětaosmdesáti lety v Praze, po únorových událostech v roce 1948 se rozhodl žít ve Francii, kde stále publikuje pod pseudonymem Georg Listopad. Ostatně Listopadovo vlastní jméno zní Jiří Synek a píše také portugalsky. Nadace Charty 77 mu cenu udělila mimo jiné za jeho poslední básnickou sbírku Rosa definitiva. Slavnostní ceremoniál je v plném proudu a za okamžik si básník František Listopad půjde cenu Jaroslava Seiferta převzít osobně.

autor: ezi
Spustit audio