Radiofórum - zprávy 7. srpna 2007

7. srpen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Trestní stíhání Jiřího Čunka zastaveno

Ondřej KAPIC, moderátor:
Procesní chyby při vyšetřování a nesrovnalosti ve výpovědi svědkyně, to jsou důvody, proč státní zástupce Arif Salichov zastavil trestní stíhání místopředsedy vlády Jiřího Čunka. Předseda lidovců podle policie převzal ještě jako starosta Vsetína úplatek půl milionu korun od realitní společnosti. Jak dodává redaktorka Lucie Husárová, žalobce se domnívá, že policie zastrašovala svědky.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Státní zástupce Arif Salichov dnes naznačil, že případ byl od počátku silně zpolitizovaný. Ještě nikdy se prý nesetkal s tím, aby v průběhu neskončeného trestního řízení byli svědci stíháni pro křivou výpověď.

Arif SALICHOV, státní zástupce:
Podle mě to sledovalo jeden jediný záměr, ty dva svědky diskvalifikovat a ubrat na obhajobě panu Čunkovi.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Nejzávažnějším pochybením bylo podle žalobce to, že vyšetřovatel Šašovička poskytl svědkyni, Čunkově bývalé sekretářce Urbanové, celý znalecký psychologický posudek její osoby. Svědkyně pak prý mohla v dalším řízení podle toho upravovat své výpovědi. Advokátka Marcely Urbanové Klára VeseláSamková míní, že kauza ještě nekončí, Jiří Čunek totiž podal na Marcelu Urbanovou trestní oznámení pro křivou výpověď, a případ tak ještě potrvá. Verdikt žalobce Salichova uvítal premiér Topolánek, naopak šéf opoziční ČSSD Paroubek v tom vidí zásah do nezávislosti vyšetřování.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Tohle je další útok na demokracii v této zemi.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání vicepremiéra přichází krátce před začátkem projednávání reformy veřejných financí. Spojení s blížícím se hlasováním sněmovny odmítli lidovci. Sám Jiří Čunek k tomu řekl:

Jiří ČUNEK, místopředseda vlády, předseda KDUČSL:
Jsem přesvědčen, že kdybych nebyl senátorem, předsedou politické strany a tak dále, tak ta kauza vůbec nemohla začít.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Rozhodnutí žalobce Salichova je pravomocné, do tří měsíců ho musí přezkoumat Nejvyšší státní zastupitelství.

Kandidáti na prezidenta

Ondřej KAPIC, moderátor:
O své kandidatuře na prezidenta se europoslanec Josef Zieleniec teprve rozhodne. O jeho nominaci uvažují Evropští demokraté. Exministr zahraničí se chce ale rozhodnout až na základě případné širší parlamentní podpory. Šéf ČSSD Jiří Paroubek už oznámil, že jeho strana Zieleniece nepodpoří. Někteří lidovci exministrovu možnou kandidaturu přijali s rozpaky. Podle očekávání ji odmítli komunisté a zelení toto jméno neprobírali. ODS vyšle do boje o prezidentský úřad současnou hlavu státu Václava Klause. Dalším možným kandidátem je polistopadový československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Prezidenta by mohly obě komory parlamentu volit kolem 7. nebo 8. února příštího roku.

České spořitelně nefungovaly bankomaty

Ondřej KAPIC, moderátor:
České spořitelně odpoledne hodinu a půl nefungovaly v celé republice bankomaty. Mimo provoz bylo i internetové bankovnictví Servis 24. Zákazníkům tak nezbývalo nic jiného než jít vybírat peníze na pobočkách. Jak říká mluvčí spořitelny Klára Gajdušková, peněžní ústav čelil největšímu výpadku elektřiny za sedm let.

Klára GAJDUŠKOVÁ, mluvčí České spořitelny:
Od půl třetí do čtvrté hodiny dnešního dne jsme měli poměrně rozsáhlý výpadek, který se dotkl sítě našich bankomatů, dotkl se sítě platebních terminálů, dotkl se našeho klientského centra. Ten výpadek byl způsoben výpadkem elektrické energie v našem hlavním IT centru, nebo středisku pro informační technologie.

Heineken koupí Krušovice

Ondřej KAPIC, moderátor:
Fúzi Heinekenu a Královského pivovaru Krušovice už nestojí nic v cestě. Antimonopolní úřad povolil nizozemské společnosti koupi Krušovic. Jedna z největších pivovarnických skupin na světě už v Česku vlastní Starobrno a začleněním nového výrobce se stane třetím nejsilnějším hráčem na českém trhu. K fúzi se na Radiožurnálu vrátíme po jednadvacáté hodině ve zpravodajském souhrnu Stalo se dnes.

Ruskogruzínské vztahy

Ondřej KAPIC, moderátor:
V noci na dnešek vyostřil už tak napjaté vztahy mezi Gruzií a Ruskem neobvyklý konflikt. Ruské letectvo mělo narušit státní hranici a vypálit řízenou střelu. Gruzínský prezident Michail Saakašvili to označil za provokaci Moskvy, která měla vyvolat paniku a destabilizovat prozápadní režim v jeho zemi. Podrobnosti připojuje redaktor David Šťáhlavský.

David ŠŤÁHLAVSKÝ, redaktor:
Raketa spadla, ale nevybuchla asi pětašedesát kilometrů od hlavního města Tbilisi. Ministr zahraničí Gruzie Gela Bežuašvili tvrdí:

Gela BEŽUAŠVILI, gruzínský ministr zahraničí:
Pohyb ruských vojenských letadel nad naším územím potvrdily radary i očití svědkové. Důkazem je také střela, kterou jsme našli asi šedesát kilometrů od hranic. Považujeme to za akt agrese. Chceme od Ruska vysvětlení a žádáme o podporu mezinárodního společenství.

David ŠŤÁHLAVSKÝ, redaktor:
Podle ruské verze se naopak gruzínské letectvo netrefilo do Jižní Osetie. Ta se hlásí k Rusku a odmítá svrchovanost Gruzie. Ta je pro Moskvu prioritní zájmovou sférou, i proto prezident Putin vypověděl smlouvu o omezení konvenční výzbroje v Evropě s poukazem na to, že v Česku bude americký radar. Zajistil si tak vojenskou přítomnost na Baltu, na hranicích s Rumunskem, ale i v Gruzii.

Požáry v chorvatském Dubrovníku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Požáry v chorvatském Dubrovníku polevují, vítr už ustal a oheň už neohrožuje domy na okraji města. Živel se k Jadranu rozšířil i ze sousední Bosny a Hercegoviny, ale i toto nebezpečí je pod kontrolou. Podle prvních odhadů dubrovnických lesníků oheň za poslední čtyři dny zachvátil téměř tři tisíce hektarů lesa. Aktuální situaci sleduje balkánský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek.

Martin JEŽEK, redaktor:
Oheň ohrožoval několik dubrovnických čtvrtí, šlo především o předměstí Gruš a Sustepan. Teď jsou všechny požáry pod kontrolou. Nejen díky úsilí stovek hasičů, ale i kvůli počasí, prudký vítr zvaný bora totiž ustal a hašení je mnohem snazší. K dispozici jsou opět hasičská letadla, která se i nadále podílí na likvidaci požárů. O škodách způsobených ohněm mezitím jednala městská rada, jejíž členové upozorňovali na některé chyby při boji s požáry. Problémy byly především s přívodem vody do krizových oblastí kolem města. Chorvatský premiér Ivo Sanader obvinil sousední Bosnu a Hercegovinu, že její hasiči byli příliš pasivní a nezastavili oheň, který se šířil směrem na Chorvatsko. Bosenští představitelé tato obvinění rázně odmítli.

Slintavka a kulhavka ve Velké Británii

Ondřej KAPIC, moderátor:
Britští veterináři potvrdili nález druhého ohniska slintavky a kulhavky. Laboratorní testy zjistily infekci u zvířat na farmě v jižní Anglii, ta je v ochranném pásmu deseti kilometrů od prvního ohniska nákazy. Nemoc se v Británii objevila poprvé od roku 2001. Vláda okamžitě zakázala vývoz masa a mléka i pohyb dobytka v zemi. Příčinu rozšíření nákazy zkoumají odborníci. Úřady také uvažují o tom, že nařídí preventivní očkování zvířat v regionu, kde veterináři výskyt slintavky a kulhavky potvrdili.

Skautské jamboree

Ondřej KAPIC, moderátor:
Závěrečným ceremoniálem dnes ve Velké Británii skončí oficiální program celosvětového skautského jamboree. Setkání čtyřiceti tisíc mladých skautů a skautek sledoval reportér Radiožurnálu Martin Drtina.

Martin DRTINA, redaktor:
Ohňostroj a hudební vystoupení pod širým nebem napíší tečku za letošním jednadvacátým jamboree. Přesný program oslav organizátoři úzkostlivě tají, jasné ale je, že se fialová vlajka světové skautské organizace s bílou lilií ve středu vydá už zítra na cestu po všech kontinentech, aby dorazila až do švédského Christianstadtu, tam se skauti všech zemí světa v roce 2011 znovu sejdou.

Antidopingový zákon

Ondřej KAPIC, moderátor:
Česko připravuje po vzoru Francie a Itálie antidopingový zákon. Jestli normu na podzim schválí parlament, bude vězení a vysoké finanční sankce hrozit nejen obchodníkům s anabolickými steroidy a dalšími škodlivými látkami, podobně jako u drog, trestné má být napříště i držení anabolik a také nabádání k jejich užívání. Prezident České asociace trenérů kulturistiky a fitness Martin Košťál varuje především mladé lidi, kteří chodí do posiloven, před samozvanými odborníky. Ti podle něj lživě tvrdí, že umí namíchat optimální dávky podle individuálních potřeb zájemce.

Martin KOŠŤÁL, prezident České asociace trenérů kulturistiky a fitness:
Tak jsou to většinou lidi, kteří už cvičí řadu let a tímto způsobem si vlastně přivydělávají, protože braní těchto látek není vůbec levná záležitost, takže se snaží jakoby nachytat většinou ty mladší cvičence, těch osmnáct, devatenáct let. Spousta lidí bere několik těch dopingových látek najednou, to znamená, když třeba jedna ta látka stojí tři tisíce na měsíc, tak potom třeba to vyjde až na těch deset tisíc za ten měsíc.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Novému antidopingovému zákonu se bude věnovat také dnešní Duel Radiofóra. Své dotazy stále můžete zasílat na emailovou adresu radioforum@rozhlas.cz.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu