Radiofórum - zprávy 5. října 2007

5. říjen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Životní ovzduší v Česku

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Postupné zlepšování životního prostředí se u nás zastavilo. Ministr Martin Bursík označil zprávu svého resortu o kvalitě ovzduší v Česku za alarmující. Podle dokumentu se situace u nás nelepší a v řadě oblastí za evropskými státy pokulháváme. Také lidé, kterých se ptala redaktorka Lenka Jansová, se svým životním prostředím moc spokojeni nejsou.

ANKETA

osoba:
Ne. Zrovna teď nemůžu dejchat. Jdu od metra a je to příšerný. Ještě je takovýhle počasí podzimní. Je to špatný, no.

osoba:
Teď se vrátil můj bratr, ten byl na Českosaským Švýcarsku a tam je úplně nádhernej vzduch a že se mu tam krásně dejchalo.

KONEC ANKETY

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Víc než polovinu obyvatel Česka ohrožují jemné prachové částice. Nejhorší situace je kromě Prahy ve Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Kromě peněz z Evropské unie by podle ministerstva životního prostředí mohlo pomoci, kdyby se usnadnila kontrola topení v domácnostech. Takzvaná lokální topeniště jsou totiž podstatným zdrojem znečištění, proto je třeba podle ministra životního prostředí ze Strany zelených Martina Bursíka tyto emise omezit.

Martin BURSÍK, ministr životního prostředí /SZ/:
Připravujeme novelu zákona o ovzduší, která zpřísní emisní limity pro vlastně kotle. Ta novela by měla vlastně stanovit termín 1. 1. 2014, kdy u nás vlastně nebude možné využívat fosilní paliva pro vytápění.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Pomoci životnímu prostředí by měla také ekologická daňová reforma, která čeká jen na podpis prezidenta. Podle stínového ministra pro životní prostředí za ČSSD Petra Petržílka, jsou ale nastavené daňové sazby v této reformě tak nízké, že nebudou mít na ekologii žádný vliv.

Nový Trestní zákoník

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Nižní hranice trestní odpovědnosti, přísnější tresty, posílená pozice žalobce, to jsou jen některé novinky z chystaného upraveného Trestního zákoníku. Dnes je představil šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nový zákon je podle něj celkově zaměřen na větší ochranu člověka. Trestný čin euthanasie, o kterém se vedla vzrušená debat, nakonec v novém zákoníku bude chybět. Proč? To vysvětluje ministr Pospíšil.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já si myslím, a takto v tomto duchu jsem jednal též s příznivci euthanasie v parlamentu, že by bylo vhodné, aby v případě, že bude nový Trestní zákoník přijat, příznivci euthanasie zpracovali novelu, tu předložili a nechť se parlament rozhodne, zda většina poslanců, zákonodárců podporuje euthanasii nebo ne. Bylo by škoda, aby jedna dílčí věc ohrozila celý Trestní zákoník.

Zastaveno stíhání policisty, který napadl poslankyni

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Soud zastavil trestní stíhání bývalého policisty Tomáše Čermáka kvůli útoku na poslankyni Strany zelených Kateřinu Jacques. Čermák prý nespáchal trestný čin. Sporný zákrok se odehrál při loňském prvomájovém protestu proti demonstraci neonacistů v Praze. Vše tehdy skončilo konfliktem mezi policií a členy Strany zelených v čele s Jacques. Tehdejší ředitelka sekce lidských práv úřadu vlády uvedla, že ji policista bezdůvodně a brutálně napadl a zbil.

Případ nelegálních obchodů v tkáňové bance

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Případem někdejšího šéfa tkáňové banky Fakultní nemocnice v Brně Jiřího Adlera se dnes začal zabývat soud. Ještě s pěti bývalými podřízenými čelí obvinění, že v minulosti připravili nemocnici nelegálními obchody s lidskou kůží o sedm milionů korun. Kožní štěpy z banky dostávala firma v Nizozemsku. Podle státního zástupce Iva Hána skupina poskytovala vzorky za mnohem vyšší cenu než pouze za úhradu nutných nákladů. Současně ale připouští, že jen malou část ze zisku použili pro vlastní potřebu, za většinu pořídili nezbytné moderní vybavení pro tkáňovou banku.

Ivo HÁN, státní zástupce:
Je zřejmé, přestože jejich jednání samozřejmě považuji za nezákonné a je nutné na ně takto pohlížet, že do určité míry pomohli tomuto pracovišti specializovanému. Bez finančních prostředků, které byly získány touto trestnou činností a následně byly využity právě na nákup zařízení využívaného ve tkáňové bance, by toto pracoviště buď toto zařízení vůbec nezískalo, eventuálně by finanční prostředky na jeho pořízení muselo získat jinde.

Počty usmrcených na českých silnicích

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Letošní rok se do statistik nehodovosti zapíše černým písmem. Jen za uplynulých devět měsíců letošního roku na českých silnicích zemřelo osm set čtyřicet lidí, je to o čtvrtinu víc než loni. Tragické jsou hlavně víkendy, kdy umírají mladí řidiči, potvrdil Českému rozhlasu policejní statistik Josef Tesařík.

Josef TESAŘÍK, policejní statistik:
Na první pohled je zarážející poměrně vysoký podíl usmrcených mladých lidí. Například do čtyřiadvaceti let představují usmrcení bezmála jednadvacet procent z celkového počtu. Věková skupina dvacet pět až třicet čtyři let se podílí na celkovém počtu usmrcených osob bezmála jednou čtvrtinou.

Kauza zaměněných novorozenců

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Do nemocnice v Třebíči dorazí kvůli záměně novorozenců kontrola. Ředitel zařízení s primářem gynekologickoporodnického oddělení už asi ví, kde se stala chyba, musí prý ale zjistit veškeré indicie. Výměnu dvou novorozeňat krátce po porodu odhalily testy DNA, které jedni z rodičů podstoupili teprve nedávno. Obě rodiny se už dohodly na tom, že si děti předají. Celá třebíčská nemocnice teď prochází vnitřní kontrolou. Do pátrání se zapojil i primář tamního porodnického oddělení, říká reportérka Českého rozhlasu Petra Kraclová.

Petra KRACLOVÁ, redaktorka:
A další zkoumání chystá krajská komise, ta bude složená z odborníků na porodnictví, například specialistů z jiných nemocnic. Chce zkoumat hlavně lékařskou dokumentaci, a to jak na gynekologickém oddělení, tak na dětském. Dalším bodem kontroly je podle radního kraje Vysočina pro zdravotnictví Pavla Hájka způsob a postup, jak se děti hned po narození označují.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Kraj Vysočina dnes nabídl rodičům zaměněných holčiček seznamovací pobyt. Tým expertů připravuje pro obě rodiny i další aktivity, při kterých by se měly sblížit.

Stávka německých strojvůdců

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Na německé železnici se dnes stávkovalo. Práci na tři hodiny přerušili strojvůdci z odborového svazu GDL, kteří bojují za výrazné zvýšení platů a hlavně samostatnou tarifní smlouvu. Jejich protest se ale nakonec omezil pouze na regionální spoje a soupravy SBahnu, stávku v dálkové a nákladní dopravě totiž na poslední chvíli zakázal pracovní soud v Saské Kamenici. Do Berlína teď zdravím našeho tamního zpravodaje Jiřího Hoška, dobrý podvečer.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Hezký podvečer.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Tak jak to na německých kolejích dnes vypadalo, Jiří?

Jiří HOŠEK, redaktor:
Tak musím říct, že s dozvuky protestu je podle německých drah třeba počítat až do pozdního večera. Neúměrně dlouhé jednání pracovního soudu způsobilo, že dráhy musely s předstihem, a jak se později ukázalo, částečně zbytečně sáhnout k nouzovému plánu. V souladu s ním tak podle standardního provozu jezdily asi dvě třetiny ze sedmi set padesáti dálkových spojů a necelá polovina z devatenácti tisíc regionálních vlaků. Asi nejsložitější byla situace ve velkých aglomeracích, v oblasti Stuttgartu nejezdily některé linky SBahnu vůbec, v Mnichově pak některé trasy třeba jednou za hodinu.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Na nádražích v Berlíně a Frankfurtu mělo dojít ke dvěma drobným incidentům, o co přesně šlo?

Jiří HOŠEK, redaktor:
Ochranka tam vykázala z prostoru nádraží stávkující členy odborového svazu GDL dokonce včetně jejich předsedy Manfreda Schella. "Jejich chování šlo nad rámec toho, co považujeme za normální," uvedl jeden z mluvčích německých drah. Podle něj odboráři verbálně a máváním transparenty omezovali cestující i personál. Odboráři to označili za nesmysl, ale i tato epizoda, myslím, dokládá skutečně výbušnou atmosféru, která mezi oběma znesvářenými tábory panuje.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
O stávce německých strojvůdců informoval Jiří Hošek. Na slyšenou.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Na slyšenou.

Vývoj situace v Barmě

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Zvláštní zmocněnec OSN pro Barmu Ibrahim Gambari vyzval k propuštění všech politických vězňů v zemi. Gambari podal na zasedání OSN kompletní zprávu o své misi v Barmě. Varoval tamní vojenskou vládu, že její nedávný násilný zásah proti pouličním demonstracím může mít vážný mezinárodní dopad. Podle jeho dosud nepotvrzených zpráv zahynulo při střetech s policií mnohem víc než vládou uváděných deset lidí. Ibrahim Gambari také prohlásil, že protesty byly výrazem dlouhodobé nespokojenosti, a varoval před dalšími násilnostmi.

Ibrahim GAMBARI, zvláštní zmocněnec OSN pro Barmu:
Pro Barmu je to historická příležitost. Celý svět se zblízka dívá na to, jak se tamní vláda zhostí své odpovědnosti za budoucnost svých lidí. Ti trpěli už příliš dlouho a teď potřebují hlavně naději. Byl bych rád, kdyby moje mise přiměla barmské představitele víc svým obyvatelům naslouchat.

Výročí prvního singlu skupiny Beatles

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Přesně před pětačtyřiceti lety vyšel první singl slavné britské skupiny Beatles. 5. října 1962 vydali Brouci nahrávku Love Me Do, která odstartovala jejich kariéru. Jak dodává redaktor David Koubek, komerčně nejúspěšnější hudební skupina pak vydala celkem třináct dlouhohrajících alb.

David KOUBEK, redaktor:
První zkušební nahrávky Beatles neměly u hudebních vydavatelství velký úspěch, singl Love Me Do vyšel až díky Georgi Martinovi z gramofonové firmy EMI. "Nešlo o to, co umí nebo neumí, nejvíce mě zaujaly jejich osobnosti," vysvětloval Martin. Hudební publicista Jiří Černý považuje za hlavní důvod úspěšné kariéry Beatles jejich koncerty a to, že přinesli nový, osobitý styl.

Jiří ČERNÝ, hudební publicista:
Beatles byli čtyři kluci, ze kterých dýchala radost, nevázanost. Na ně se asi i dobře koukalo.

David KOUBEK, redaktor:
Za necelé desetiletí své kariéry vydali Beatles ve Velké Británii více než čtyřicet singlů a LP, které se dostaly na první místo tamních hudebních žebříčků. V dubnu 1964 dokonce ovládly jejich písně všech pět prvních míst singlové hitparády amerického časopisu Billboard.

autor: ezi
Spustit audio