Radiofórum - zprávy 28. listopadu 2007

28. listopad 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Zákonodárci mají podle soudu platit soukromým přepravcům normální jízdné

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Eva Ziliziová.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Poslanci a senátoři mají podle soudu platit soukromým přepravcům normální jízdné. Mohou ale následně požadovat, tedy po státu, aby jim jízdenky proplatil. Obvodní soud pro Prahu 1 tak rozhodl, když zamítl žalobu společnosti Student Agency na český stát. Firma se domáhala náhrady jízdného ve výši dvou set sedmdesáti korun za cesty europoslance Josefa Zieleniece a senátora Igora Petrova. Pokračuje redaktor Tomáš Medek.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Podle rozhodnutí soudu se zákon, který umožňuje poslancům a senátorům jezdit hromadnou dopravou zdarma, vztahuje jen na státem provozované linky. Soukromý dopravce tak může odmítnout přepravit zákonodárce bezplatně. Šéf Student Agency Radim Jančura Radiožurnálu řekl, že je s verdiktem spokojen.

Radim JANČURA, ředitel společnosti Student Agency:
My dobrovolně poskytujeme slevy například důchodcům, aniž nám to stát ukládá. Je ale nefér, anebo spíš trapné, že stát nám ukládá, abychom poskytovali slevy poslancům, kterým to nakonec platí i ve formě nějakých dalších cestovních výhod.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Podle právníků se teď rozhoří spor o to, kdo všechno soukromým dopravcem vlastně je. Advokát Daniel Šulc je přesvědčen, že jim je mimo jiné i akciová společnost České dráhy nebo dopravní podniky v jednotlivých městech. Někteří politici dnešní rozhodnutí soudu přivítali.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já přesto, že jezdím zadarmo městskou hromadnou dopravou, tak by mě nikdy nenapadlo u soukromníka používat legitimaci, vždycky jsem platil.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Říká poslanec ODS Marek Benda. Podobný názor má i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:
Já osobně jsem přesvědčen, že v jednadvacátém století tyto výsady téměř feudální už by neměly mít místo.

Vladimír Mlynář do vězení nepůjde

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Pražský vrchní soud osvobodil exministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Spolu s někdejším ředitelem České televize Dušanem Chmelíčkem a bývalým náměstkem Vítem Novotným je s konečnou platností zprostil obžaloby v kauze Testcom servis. Firma měla provozovat internetový portál veřejné správy. Aktéři s ní ale měli podle obžaloby uzavřít pro stát nevýhodnou smlouvu a městský soud je poslal za mříže. Mlynáře na pět a půl a jeho dva kolegy na šest let. Dnes padl osvobozující verdikt. Detaily od reportéra Pavla Otta.

Pavel OTTO, redaktor:
Po vynesení osvobozujícího rozsudku byla na Mlynářovi i dalších dvou obžalovaných znát zřetelná úleva.

Vladimír MLYNÁŘ, bývalý ministr pro informatiku /USDEU/:
Jsem samozřejmě spokojen, protože soud potvrdil to, co jsem říkal od začátku, to znamená, že nevznikla škoda, nebyl trestný čin a jestli jste dobře poslouchali odůvodnění, tak soudce řekl, že náš postup byl dokonce ekonomicky správný.

Pavel OTTO, redaktor:
Pro Mlynáře ale celá záležitost rozhodnutím vrchního soudu nekončí.

Vladimír MLYNÁŘ, bývalý ministr pro informatiku /USDEU/:
Určitě zahájím kroky proti lidem, kteří falešně svědčili v tomto procesu a lhali, podám některá trestní oznámení na svědky, kteří křivě vypovídali.

Pavel OTTO, redaktor:
Státní zástupce Jiří Kubát už na začátku roku požadoval pro Mlynáře, Chmelíčka i Novotného jen podmíněný trest. Městský soud je ale nakonec poslal do vězení. Kubát říká, že žalobce, prvoinstanční soud i vrchní soud mají na kauzu rozdílné názory.

Jiří KUBÁT, státní zástupce:
Proto budeme muset vyčkat na doručení písemného odůvodnění rozsudku a teprve poté zvážit možnost dát podnět k dovolání.

Pavel OTTO, redaktor:
Ještě připomenu, že Mlynář svěřil Testcom servisu portál veřejné správy v říjnu 2003. Na požadavek ministerstva financí ale smlouvu v únoru 2004 zrušil. Firma tak existovala asi čtyři měsíce, fakticky fungovala zhruba dva.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Případ podrobně rozebereme v publicistické části tohoto Radiofóra.

Návrh státního rozpočtu na příští rok

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Dostane resort školství zhruba o jednu miliardu víc? O tom rozhodnou poslanci příští týden, až budou definitivně schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok. Sněmovna ho totiž dnes poslala k závěrečnému hlasování. Víc peněz pro školství je důležité například pro poslankyni zelených Olgu Zubovou, ale také pro bývalé členy klubu ČSSD Michala Pohanku a Miloše Melčáka. Ministr financí Miroslav Kalousek po dnešku konstatoval:

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Já jako ministr financí jsem povinen hájit vládní návrh, to znamená, jsem připraven podpořit návrh rozpočtového výboru v rámci politických dohod a během toho týdne samozřejmě může dojít k politickým diskusím, na jejímž konci bude nějaká dohoda, která zajistí schválení státního rozpočtu, to je ta priorita číslo jedna, ale obecně sice všechny pozměňující návrhy respektuji, ale žádný nevítám, protože hájím vládní návrh.

Václav Klaus je oficiálním prezidentským kandidátem

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Václav Klaus je ode dneška oficiálním prezidentským kandidátem. Poslanci a senátoři ODS předali parlamentní volební komisi Klausovu nominaci, kterou podepsalo všech sto dvacet dva zákonodárců z této strany. Došlo k tomu přesně pět let poté, co byl Václav Klaus po prvé nominovaný. V Poslanecké sněmovně se ale dnes mluvilo i o přímé volbě hlavy státu. Z rozhlasového studia ve sněmovně se teď hlásí redaktorka Martina Lustigová. Dobrý večer.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Poslanci návrh před malou chvílí odročili a to do konce května, do té doby by mohla proběhnout širší politická debata. Návrh sociálnědemokratických poslanců počítá například s tím, že by kandidáta navrhovalo dvacet poslanců nebo deset senátorů nebo petice deseti tisíc občanů. Právě pouhých deset tisíc podpisů se nelíbí vládě, která opoziční návrh odmítá. Proč ČSSD přímou volbu prosazuje, řekl Radiožurnálu místopředseda jejího poslaneckého klubu David Rath.

David RATH, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD:
My tím realizujeme náš volební program, protože máme posilování prvků přímé demokracie, tedy aby i občané mohli přímo volit prezidenta republiky.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Návrh se ale nelíbí například předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi.

Petr TLUCHOŘ, předseda poslaneckého klubu ODS:
Ve chvíli, kdy čekáme na volbu prezidenta, tak není správné /nesrozumitelné/ ten systém.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Přímo lidé také nemají na přímou volbu prezidenta jednotný názor.

osoba:
Ano, chtěla, protože to můžu přímo ovlivnit a ne prostřednictvím lidí, kteří si dělají vlastně, co chtějí.

osoba:
Je to naprosto zbytečný, protože prezident zase nemá tolik pravomocí, aby se musel volit přímo.

Vládní koalice na Slovensku čelí další krizi

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Slovenská vládní koalice se znovu pořádně otřásá. Premiér Robert Fico nechce pokračovat ve vládě se současnými koaličními partnery, oznámil to matador slovenské politické scény Vladimír Mečiar poté, co předčasně opustil koaliční radu. Další politická krize okamžitě způsobila i pokles slovenské koruny. Doplňuje bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Premiér Robert Fico tlačí Vladimíra Mečiara do rohu a na koaliční radě mu předložil další tvrdé podmínky, proto Mečiar jednání opustil. Uvádí slovenská média. Rozpad koalice však nikdo neoznámil, popřela to i mluvčí Roberta Fica. Podle politologa Miroslava Kusého ani k žádnému rozpadu vlády nedojde. Mečiarův teatrální útěk považuje za projev zoufalství a bezmoci.

Miroslav KUSÝ, politolog:
To už je jenom takové gesto rozzlobeného Mečiara, který byl poražen a který už jen projevuje svoje pocity nad tím vším, co vlastně se odehrálo.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Slovenská koruna přesto na Mečiarův odchod zareagovala a klesla o dvacet haléřů. Jednání koaliční rady ale stále pokračuje, za zavřenými dveřmi zůstává třetí koaliční partner, předseda Slovenské národní strany Ján Slota.

Jednání o budoucnosti Kosova skončilo bez výsledku

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Bezvýsledně dnes skončilo jednání zástupců Srbska a kosovských Albánců o budoucnosti jihosrbské provincie Kosovo. Definitivně to potvrdili zástupci obou stran, i trojice diplomatů z USA, Ruska a Evropské unie, která rozhovory řídila. Sledoval je i balkánský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek.

Martin JEŽEK, redaktor:
Jeden úspěch přinejmenším vyjednávací trojka diplomatů pro Kosovo vidí. Představitel Evropské unie v této trojici Wolfgang Kissinger prohlásil, že Bělehrad a Priština sice nedošly k žádné konkrétní dohodě, ale přeci jenom mohly strávit mnoho hodin jak ve formálních, tak i v neformálních rozhovorech, teď následuje to, že 10. prosince vyjednávací trojka přednese generálnímu tajemníkovi OSN zprávu o tom, jak jednání probíhala a problematika se velmi pravděpodobně vrátí zpět na půdu Rady bezpečnosti. Tam bohužel ale hlasování není možné, protože Rusko by jakoukoliv rezoluci spojenou s eventuální nezávislostí Kosova vetovalo.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
K horké oblasti Kosovo se vrátíme v další části tohoto Radiofóra.

Nepokoje ve Francii

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Horko je i ve Francii. Tam stále panuje napětí na předměstích. V noci na dnešek sice nedošlo k žádným výrazným incidentům, ale to zřejmě až po nasazení velkého počtu bezpečnostních sil. Prezident Nicolas Sarkozy varoval před útoky na ně a dnes v nemocnici navštívil dva zraněné policisty. Z Paříže pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD, redaktor:
O situaci na předměstích dnes jednala bezpečnostní rada i francouzská vláda. Prezident Sarkozy, který se v příštích hodinách nechystá navštívit problematické čtvrti, zdůraznil, že útoky na policisty nebudou tolerovány. Ti, kteří na policisty stříleli, půjdou před porotu, protože jde o pokus o vraždu, prohlásil Sarkozy, který se sešel i s rodinami dvou mladíků, jejichž smrt vyvolala nepokoje. Zároveň bylo oznámeno vyšetřování celého incidentu. Policie zůstane ve VilliersleBel tak dlouho, jak bude potřeba, zdůraznila ministryně vnitra Michele AlliotováMarieová. S výjimkou Toulouse zatím nedošlo k nepokojům v jiných městech. Za poslední noc shořelo po celé Francii sto čtyřicet automobilů, což je jen o něco více, než kolik jich normálně vzplane každou noc.

Prodej dálničních kupónů pro rok 2008

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Už od této soboty bude možné koupit dálniční kupón pro rok 2008 bude platit plných čtrnáct měsíců už od začátku nadcházejícího prosince. Řidiči osobních aut za něj zaplatí tisíc korun. Na tři sta třicet se zvýšila i cena měsíčního kupónu. Týdenní známka bude stát dvě stě dvacet. Pro nákladní automobily do dvanácti tun je pak roční známka za osm tisíc korun. Karel Hanzelka z ministerstva dopravy dodává:

Karel HANZELKA, Ministerstvo dopravy České republiky:
Budou to zatím pouze ty roční kupóny, které platí i o ten měsíc dřív, ostatní druhy kupónů budou uváděny do prodeje v průběhu prosince a ta prodejní místa jsou pošty, čerpací stanice, hraniční přechody, směnárny, každé to prodejní místo je označeno nálepkou, takže od soboty opravdu budou k dispozici.

autor: ezi
Spustit audio