Radiofórum - zprávy 23. srpna 2007

23. srpen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Hypotéky nejspíš od příštího roku podraží

Ondřej KAPIC, moderátor:
Hypotéky nejspíš od příštího roku podraží. Důvodem budou některé daňové změny, které zavádí vládní reforma veřejných financí. Měsíčně by se to na cenách hypoték mělo řádově odrazit ve stokorunách. Jak dodává redaktorka Veronika Hankusová, ti, co už hypoteční úvěr mají, asi nejvíc pocítí snížení daňových úlev.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Lidé, kteří zatím odečítali hypotéku z daní, často mohli ušetřit i více než jednu splátku ročně. S vládní reformou se ale úlevy na daních sníží, a proto budeme muset sáhnout do vlastní kapsy. Jak moc při hypotéce na jeden a třičtvrtě milionu korun, odhadl Milan Roček z Asociace hypotečních makléřů.

Milan ROČEK, Asociace hypotečních makléřů:
To znamená, že ten daňový dopad může být u takovéto hypotéky klidně v rozpětí nějakých dvanácti až patnácti tisíc za rok.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Nižší úlevy na daních se řadě lidí nelíbí. Hypotéka podle nich totiž pak víc zatíží rodinný rozpočet.

osoba:
To by bylo pro naší rodinu, protože máme malý dítě, fakt docela nepříjemný. Dělá to prostě, já nevím, dva a půl tisíce měsíčně čistýho, což je hodně při nějaký osm a půl tisíce měsíčně splátce.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla ale největší dopad pocítí ty rodiny, které si teprve nové bydlení chtějí pořídit.

Aleš MICHL, analytik, Raiffeisenbank:
Ta reforma jim zdražuje ten nový byt a za druhé jim snižuje možnost odpočtu té hypotéky, čili jim výrazně hází klacky pod nohy.

Veronika HANKUSOVÁ, redaktorka:
Do ceny hypoték se promítne i zvýšená dolní sazba daně z přidané hodnoty na novostavby.

Kvůli vážným úrazům žáků začaly základní školy uzavírat vyšší pojistky

Ondřej KAPIC, moderátor:
Kvůli vážným úrazům žáků začaly základní školy uzavírat vyšší pojistky. Chtějí se vyhnout nebezpečí, že budou muset platit milionové částky za případné odškodné. Odstrašujícím případem je pro ně škola v Cizkrajově na Jindřichohradecku, která má podle rozhodnutí krajského soudu za úraz na školním výletě zaplatit rodině postiženého chlapce odškodné patnáct milionů korun. Škola ale tolik peněz nemá a zastupitelstvo ke konci školního roku činnost zařízení pozastavilo. Kvůli cizkrajovské škole se setkala s jihočeským hejtmanem Janem Zahradníkem ministryně školství Dana Kuchtová. Na Krajském úřadě v Českých Budějovicích sleduje jejich schůzku naše reportérka Mirka Nezvalová. Zdravíme, Mirko. Už jednání skončilo?

Mirka NEZVALOVÁ, redaktorka:
Ano, jednání skončilo před malou chvílí. Trvalo hodinu a čtvrt a bylo velmi plodné. Plodné především proto, že přineslo rozhodnutí, že skutečně ta patnáctimilionová částka, kterou měl zaplatit Cizkrajov, bude rozdělena do čtyř dílů. Pět milionů by měl zaplatit Jihočeský kraj, pět milionů zaplatí ministerstvo financí, tři miliony ministerstvo školství a další tři miliony zaplatí cizkrajovský obecní úřad. Zastupitelé Jihočeského kraje ovšem ještě osmnáctého září tuto částku musí schválit a jak mi potvrdil jihočeský hejtman Jan Zahradník, je předpoklad, že ji schválí. Zástupce ministerstva financí také potvrdil, že by peníze měly velmi rychle připutovat na cizkrajovský obecní úřad. Také bylo dohodnuto, že částka patnáct milionů korun, nebo v tomto případě se jedná o částku šestnáct milionů, která byla dána dohromady, nebude poukázána přímo rodině, ale cizkrajovskému obecnímu úřadu, který ji poukáže škole, a poté škola s ní zaplatí podle rozhodnutí krajského soudu toto odškodnění. Ta částka je šestnáctimilionová, protože se tam jedná i o určité úroky.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Tolik přímo z jednání jihočeského hejtmana a ministryně školství reportérka Mirka Nezvalová. Na slyšenou.

Mirka NEZVALOVÁ, redaktorka:
Na slyšenou.

Pavel Šrytr odešel od soudu s dvacetiměsíční podmínkou

Ondřej KAPIC, moderátor:
S dvacetiměsíční podmínkou odešel Pavel Šrytr od Krajského soudu v Hradci Králové za pokus uplatit poslance Pavla Ploce. Verdikt je pravomocný a nelze se proti němu odvolat. Šrytr podle soudu po parlamentních volbách v červnu loňského roku nabízel bývalému skokanovi na lyžích Pavlu Plocovi pět milionů korun. Jako čerstvě zvoleného poslance za ČSSD se ho tak snažil přimět k přestupu do Strany zelených. Cílem bylo zajistit pravicové koalici ve sněmovně většinu. Soudní jednání sledoval reportér Jiří Máslo.

Jiří MÁSLO, redaktor:
Pavel Šrytr dnes pokus o uplacení Pavla Ploce odmítl. Vzápětí pak i zcela zpochybnil správnost rozhodnutí krajského soudu.

Pavel ŠRYTR, obviněný podnikatel:
Tak myslím si, že prostě být odsouzen na základě nějakých domněnek, to je tak nějak degradace základního článku Ústavy České republiky, kde se jasně píše, že před zákonem jsme si všichni rovni. Nicméně nic se neděje, já jsem přesvědčen, že do Štrasburku to zas daleko není, a určitě budeme pokračovat dál, bojovat dál.

Jiří MÁSLO, redaktor:
Státní zástupkyně Vladimíra Kološová má však opačný názor. Důkazů proti Šrytrovi je dost a Pavel Ploc si podle ní uplácení nevymyslel.

Vladimíra KOLOŠOVÁ, státní zástupkyně:
Závěry ve věci podaného znaleckého posudku jednoznačně svědčí věrohodnosti tvrzení pana Pavla Ploce. Znalec vyloučil jakoukoliv snahu tohoto svědka zkreslovat či dokonce lživě obviňovat obžalovaného, nyní odsouzeného pana Pavla Šrytra.

Americké zpravodajské služby zpochybnily schopnost iráckého premiéra alMálikího

Ondřej KAPIC, moderátor:
Americké zpravodajské služby zpochybnily schopnost iráckého premiéra alMálikího vládnout Iráku. Tento závěr je součástí rozsáhlé zprávy, kterou připravují pro americký Kongres a prezidenta George Bushe. Další podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Pochybnosti o schopnosti alMálikího vést Irák už nepřímo vyslovil i prezident Bush, přestože mu stále vyjadřuje podporu. Zdůraznil nicméně, že politici ve Washingtonu nemůžou rozhodovat o tom, jestli zůstane ve své pozici. To je věcí Iráčanů. Podle amerických zpravodajských služeb není irácká vláda schopná prosadit legislativní reformy a zvládnout bezpečnostní situaci ve své zemi. Senátoři z bezpečnostního výboru upozornili, že vláda premiéra alMálikího je stále více ovlivňována sektářskými vůdci, takže sama znemožňuje dosažení politického urovnání v Iráku.

Po celý den bojovali italští hasiči s požáry

Ondřej KAPIC, moderátor:
Po celý den bojovali italští hasiči s požáry v Kampánii, Kalábrii a na Sicílii. V plamenech tam zahynuli tři lidé a dvacet dalších muselo vyhledat lékařskou pomoc. Záchranáři současně pátrají po třech mladých mužích, které svědci viděli krátce před požárem v Patti, v místě, kde tři lidé uhořeli ve venkovském hotelovém komplexu. Podle naší spolupracovnice v Itálii Vědunky Lunardi jde i tentokrát o ohně založené úmyslně.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Nejvíce je postižena Sicílie. Dnes se konečně po třech dnech podařilo uhasit požár v Cefalú, ale další nový požár je už hlášen z Agrigenta. U Messiny se stále ještě bojuje s plameny. Požár se rozrostl do délky deseti kilometrů a nedaří se ho uhasit. "Hlídáme i v noci. Hlídáme, aby nechytily olivovníky. To je dřevo, které hned vzplane." Ekonomické škody jsou obrovské. Tisíce lidí musely být dočasně evakuovány, včetně turistů, kteří ostatně opouštějí hromadně zóny ohrožované plameny. Tisíce hektarů zeleně lehly popelem. Na Sicílii si lidé stěžují, že hasící letadla přiletěla příliš pozdě, ale civilní ochrana připomíná, že včera bylo nahlášeno dvě stě třicet šest požárů a dnes dalších třicet. Podle expertů byly i tentokrát téměř všechny založeny úmyslně.

Naděje na záchranu čínských horníků jsou prakticky nulové

Ondřej KAPIC, moderátor:
Naděje na záchranu sto jednaosmdesáti čínských horníků jsou prakticky nulové. Havíři, které minulý pátek zatopila voda v provincii Šantung, zůstali uvězněni ve dvou šachtách. Záchranáři se už téměř týden marně snaží odčerpat z podzemí vodu. Jde o druhé největší důlní neštěstí od vzniku Čínské lidové republiky v roce 1949. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu v Číně Roberta Mikoláše. Dobrý den.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Dobrý den. Stovky policistů, vojáků i zaměstnanců dolu se marně snaží odčerpat vodu ze zatopených šachet. Objevují se ale názory, že by se to stejně nemohlo podařit ani za několik let. Podle Pekingu je tentokrát na vině špatné počasí. Přesto zůstávají nezodpovězeny otázky, proč majitelé podniku nevyslyšeli minulý týden varování o včasném uzavření dolu kvůli hrozbě záplav. Na místě neštěstí jsou stále v pohotovosti i příslušníci pohotovostní jednotky, kteří mají za úkol zabránit jakémukoliv projevu násilí ze strany příbuzných havířů. V minulých dnech totiž několik žen zaútočilo na sídlo dolu s tím, že nedostávají o svých mužích prakticky žádné informace. Některé z nich také potvrdily, že dostaly v přepočtu zhruba pět tisíc čtyři sta korun, což je asi dvouměsíční plat horníků, aby dále nepůsobily potíže.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Z provincie Šantung nabídl aktuální informace zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš. Děkujeme, na slyšenou.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Na slyšenou.

V Praze zemřel historik a publicista Dušan Třeštík

Ondřej KAPIC, moderátor:
V Praze zemřel ve věku čtyřiasedmdesáti let historik a publicista Dušan Třeštík. Specializoval se na dějiny raného středověku ve střední a východní Evropě a na filozofii dějin. Pracoval v Centru medievistických studií při Akademii věd České republiky. Mezi jeho nejvýznamnější díla posledních deseti let patří monografie Počátky Přemyslovců, Vstup Čechů do dějin a Vznik Velké Moravy.

autor: oka
Spustit audio