Radiofórum - zprávy 23. října 2007

23. říjen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

PS schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu na příští rok

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami přišla do studia Naďa Procházková.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Hezký večer. Sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu na příští rok. Poslanci tak odhlasovali základní parametry klíčového zákona, tedy celkové výdaje, příjmy a deficit. Stát by měl v roce 2008 hospodařit se schodkem téměř sedmdesát jedna miliard korun. Pokračuje redaktorka Veronika Malá.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Přes tři hodiny poslanci jednali o podobě rozpočtu na příští rok. Nakonec ho ale stojedním hlasem poslali do dalšího čtení. Ministr financí Miroslav Kalousek proto odcházel spokojený.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Země potřebuje rozpočet. Tento rozpočet je maximum možného a většina sněmovny to uznala.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Premiér Mirek Topolánek obhajoval před sněmovnou podobu státního rozpočtu reformou veřejných financí. Bez její existence by totiž nebylo podle něj možné vůbec rozpočet předložit. Přesně to ale vládě vytýkala opozice. Možná i proto premiér označil dnešní jednání za malé deja vu.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Projevy byly velmi podobné projevům, které jsme vedli ve sněmovně během projednávání zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Debata o rozpočtu byla podle očekávání plná i nejrůznějších osobních útoků a kritiky.

Vítězslav JANDÁK, poslanec /ČSSD/:
Pojďme od toho! Vy to stejně vyhrajete, rozpočet projde, máte na to lidi. A počkejme si, co tomu řeknou ti lidi tam venku za zdma. Uvidíme.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl před poslanci sociální demokrat Vítězslav Jandák. Opozice od začátku návrh ostře kritizovala. Zemi podle ní ještě více zadluží a bude znamenat větší daně. O konečné podobě a osudu rozpočtu by měli poslanci hlasovat začátkem prosince.

Robert Gates v Praze

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Spojené státy budou s Českem konzultovat kroky v jednání s Ruskem o svém protiraketovém systému. Naše politiky o tom ujistil americký ministr obrany Robert Gates. V Praze se sešel s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Mirkem Topolánkem a svou resortní kolegyní Vlastou Parkanovou. Jak dodává redaktor Pavel Novák, ministr Gates seznámil své partnery s možnými návrhy, jak uklidnit ruské obavy z protiraketové a radarové základny ve střední Evropě.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Rusko by se podle Roberta Gatese mělo na budované protiraketové obraně podílet. Co se děje na polské nebo české základně, by pro něj mělo být transparentní. Na základnách by tady například mohli působit ruští pozorovatelé. V žádném případě by to ale nemělo znamenat vojenskou přítomnost Ruska na české půdě, uvedl ministr Gates a ujistil, že jakékoli kroky v jednání s Ruskem bude Washington konzultovat s Prahou.

Robert GATES, americký ministr obrany:
Tento návrh bychom předložili české vládě ještě před tím, než bychom o jeho detailech jednali s Rusy. V jednáních o něm bychom nepokračovali bez podpory a souhlasu českého kabinetu.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Washington by chtěl Rusko uklidnit ještě jedním návrhem. Základny by po dostavění nebyly hned zcela uvedeny do provozu.

Robert GATES, americký ministr obrany:
Uvažovali bychom o tom svázat aktivaci základen v Česku a Polsku na prokázání skutečně hrozícího nebezpečí, tedy například, kdyby Írán provedl úspěšnou raketovou zkoušku.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Jednání o základních smlouvách by podle Američanů měla skončit během několika měsíců. Premiér Mirek Topolánek by dohodu rád viděl na papíře před svojí cestou do Spojených států na začátku příštího roku.

Dušan Lužný hodlá dál usilovat o funkci ministra školství

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Člen předsednictva Strany zelených Dušan Lužný bude dál usilovat o křeslo ministra školství. Podle svých slov cítí velmi silnou podporu republikové rady Strany zelených i poslaneckého klubu. Další informace má reportér Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Lužný tak reagoval na včerejší neformální schůzku s premiérem Mirkem Topolánkem, který mu sdělil některé své výhrady, které mu brání, aby Lužného jmenoval šéfem resortu školství. Lužný po setkání označil své šance za minimální. Dnes ale řekl něco jiného. Na hodnocení je podle něj brzy a byly by to prý jen spekulace.

Dušan LUŽNÝ, člen předsednictva Strany zelených:
Ten boj nevzdávám, ta nominace na post ministra ze strany, Strany zelených nadále trvá.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Předseda školského výboru Poslanecké sněmovny Walter Bartoš z ODS si myslí, že Lužný by o post ministra školství usilovat neměl.

Walter BARTOŠ, poslanec /ODS/:
Nejsem přesvědčen, že je tak zdatný, aby dokázal vytvořit koncepci, která bude konsensuální.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Vzhledem ke smlouvě mezi ODS, zelenými a lidovci by spor o obsazení postu šéfa resortu školství mohl vyvrcholit rozpadem koalice. Tak daleko ale podle Dušana Lužného třenice nedojdou.

Požáry v jižní Kalifornii

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Dramatická situace v hořících oblastech jižní Kalifornie se změnila v americkou národní katastrofu. Své domovy už muselo opustit přes tři sta tisíc lidí. Prezident George Bush vyhlásil v sedmi oblastech nouzový stav a uvolnil pro hořící jih Kalifornie federální pomoc. Situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu v Severní Americe Alexandr Pícha. Hezké odpoledne do Spojených států.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Dobrý den. Na čtrnácti místech v širokém pásu podél Pacifiku už hoří přes tisíc čtverečních kilometrů lesa a v okolí San Diega a Los Angeles také rozsáhlé obytné a komerční oblasti. V jižní Kalifornii už lehlo popelem asi osm set domů, v hořících oblastech bojuje s ohněm před deset tisíc hasičů a letouny národní gardy i vojenského letectva. Silný vítr ale dosahuje v nárazech až sto dvaceti kilometrů v hodině a spousty létajících jisker a hořících úlomků zakládají nové požáry. Kalifornská vláda zavírá školy a stadiony a mění je v nouzová centra pro statisíce lidí bez střechy nad hlavou.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Jsou aspoň nějaké předběžné odhady, kdy by se mohlo požárníkům podařit tyto katastrofální požáry zvládnout?

Pavel NOVÁK, redaktor:
Hasiči a starousedlíci vypovídají, že takovou katastrofu za svůj život nepamatují. Už teď je jasné, že svým rozsahem zdaleka překoná dosud největší požáry u San Diega před čtyřmi lety. Podle předpovědi budou hořící oblasti pod silnými poryvy větru celý dnešní den. Požární velitelství v San Diegu také varovalo, že za takové situace požáry prorazí až k moři. Drama v jižní Kalifornii bude určitě pokračovat i zítra, protože stovky čtverečních kilometrů požárů teď nelze ve vysušených oblastech zvládnout. Všichni tady napjatě čekají na déšť.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Děkujeme. To byl náš zpravodaj ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Evropská komise představuje takzvanou Modrou kartu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Evropská unie má zavést Modrou kartu. Dokument, který bude neevropským imigrantům sloužit jako povolení k práci a k pobytu v jednom. Dnes návrh oficiálně zveřejnila Evropská komise. Do bruselského studia Českého rozhlasu zdravím zpravodaje Víta Pohanku. Dobrý večer.

Vít POHANKA, redaktor:
Hezký podvečer.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Co konkrétně má Modrá karta přinést žadatelům z mimo evropských zemí?

Vít POHANKA, redaktor:
Jak zmíněno, za prvé, má to být povolení k pobytu a práci v jednom. Bude zároveň znamenat bodové ohodnocení žadatelů podle kvalifikace a jazykové vybavenosti. Usnadní nebo měla by usnadnit přesouvání mezi členskými zeměmi. Platná by měla být dva roky, pak by mohla být obnovitelná a znamenala by také pro držitele možnost pozvání vlastní rodiny. Ten, kdo u nich bude žádat, musí prokázat, že bude, že má tedy nabídku práce s platem několikanásobně vyšší než je minimální mzda v té dané zemi, jednoduše řečeno, Evropská unie chce být větší konkurencí pro Spojené státy a Kanadu, kam míří nejlepší mozky a ta Modrá karta k tomu má sloužit.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
A co říkají kritikové?

Vít POHANKA, redaktor:
Tak na jednu stranu jsou tu organizace, které se zabývají situací v chudších zemích. Podle nich to povede k odsunu těch nejkvalifikovanějších pracovních sil, opět mozků, ze zemí, které je právě nejvíc potřebují, například Indie, africké země a podobně. Na druhou stranu jsou tu členské státy, jako například Rakousko, které už se nechalo slyšet, že to je zbytečná bruselská centralizace tam, kde by být neměla, protože každá země má jiné podmínky a měla by si proto stanovit jiná pravidla. Celý ten návrh musí ještě schválit členské země a Evropský parlament, takže může doznat značných změn.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Děkujeme. Tolik z Bruselu Vít Pohanka.

Budoucí polský premiér se soustředí na Evropskou unii

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
V Polsku se rodí obrysy nové vlády. Kandidátem na premiéra je Donald Tusk, předseda Občanské platformy, která v neděli vyhrála předčasné volby. Z Varšavy se přihlásil náš zpravodaj Martin Dorazín.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Donald Tusk chce po sestavení vlády navštívit tři světové metropole.

Donald TUSK, předseda Občanské platformy:
Je to Brusel, Washington a Moskva. Návštěva Bruselu už vlastně není zahraniční cestou. Musíme konečně pochopit, že Evropská unie není kdesi daleko v Bruselu nebo ve Štrasburku, ale je také v Sopotech, Gdaňsku, Krakově a ve Varšavě

Martin DORAZÍN, redaktor:
Ve Spojených státech chce Donald Tusk jednat jako rovnoprávný partner a spojenec o misi v Iráku a protiraketové základně v Polsku. Za nejdůležitější úkol příští vlády v oblasti zahraniční politiky považuje zlepšení vztahů s Ruskem.

Donald TUSK, předseda Občanské platformy:
Poprvé po mnoha letech jsme z Ruska uslyšeli tak jednoznačná a optimistická očekávání. Zlepšení polskoruských vztahů je proto možné a doufám, že nejde jen o projev povolební euforie.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Uvedl předseda Občanské platformy Donald Tusk.

Rozsudek nad dvojicí pohraničníků

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Soud po mnoha letech vynesl rozsudek nad dvojicí pohraničníků, kteří před pětatřiceti lety zorganizovali zavlečení emigranta Jaromíra Masaříka z Rakouska do socialistického Československa. Břeclavský okresní soud Zdeňka Paláska a Lubomíra Kratochvíla potrestal tříletým vězením s podmíněným odkladem na tři roky. Pokud se proti verdiktu odvolají, bude se kauzou muset zabývat Krajský soud v Brně.

Pochod neonacistů se možná uskuteční 10. listopadu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Centrem Prahy a jejím židovským městem budou možná 10. listopadu pochodovat neonacisté. Pražský městský soud totiž po druhé zrušil magistrátní zákaz pochodu v den výročí Křišťálové noci. Neznamená to ale, že neonacistům už nic v cestě nestojí. Jaké varianty jsou ve hře, řekl Radiožurnálu místopředseda Městského soudu v Praze Jan Ryba.

Jan RYBA, místopředseda Městského soudu v Praze:
Pokud to soud vrátil k novému řízení, magistrát může znovu rozhodnout, sezná, že tam došlo k nějaké procesní vadě, tak jí odstranit a je na něm, jak znovu magistrát rozhodne, anebo má možnost, a to platí pro všechna rozhodnutí správního soudu, může podat kasační stížnost, což je opravný prostředek a pak by o tomto opravném prostředku rozhodl Nejvyšší správní soud.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, redaktorka:
Pokud neonacisté budou 10. listopadu centrem Prahy skutečně pochodovat, je možné, že se jim některé židovské organizace aktivně postaví. Mluvčí pražské policie Eva Brožová Radiožurnálu řekla, že na plánovaní konkrétních policejních opatření je ještě brzo.

Spustit audio