Radiofórum - zprávy 14. srpna 2007

14. srpen 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Pozměňovací návrh reformy veřejných financí

Petr DUDEK, moderátor:
S podrobnými zprávami přišel do studia Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Pěkný podvečer. Lídři vládních stran se schází k finálnímu jednání o podobě pozměňovacího návrhu k reformě veřejných financí. Ten chtějí předložit na zítřejší schůzi Poslanecké sněmovny. Její dnešní zasedání opozice využila hlavně ke kritice připraveného reformního balíku. Jak dodává reportérka Václava Vařeková, koaliční strany před sebou stále mají několik sporných bodů, u kterých musí najít kompromis. Jednání na poslední chvíli opozici vadí.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Opoziční poslanci neví, co pozměňovací návrh obsahuje. Jak o něm mohou hlasovat? To vládní koalici vyčítá sociální demokracie. Komunisté navrhli vrácení celé vládní předlohy k projednání výborům nebo přeložení jejího projednání až na zářijovou schůzi sněmovny. Rozprava nad podobou reformy, ve které se hlavního slova ujala právě opozice, zklamala předsedu komunistů Vojtěcha Filipa.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Byla to trošičku rozprava hluchých. Vládní koalice neposlouchala opozici, protože má vlastní problémy uvnitř koalice, takže není schopna vyjednat kompromis, který by měl jakous takous politickou stabilitu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Dohoda nad společným koaličním návrhem pravděpodobně už existuje. Teď ji zpracovávají právníci. U některých bodů, například poplatků u lékaře pro děti, ale koalice společnou řeč nenašla.

Ludvík HOVORKA, poslanec /KDUČSL/:
Bylo mi řečeno, že se nevyjednává jenom z pozice síly, ale že se vyjednává tak, aby se našla nějaká shoda a že je třeba udělat nějaký kompromis. Tak já jsem se snažil hledat nějaký kompromis.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Říká lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Například na kompromis týkající se daní je ale ochotný přistoupit.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Reformu veřejných financí probereme podrobněji v další části dnešního Radiofóra.

Vlastníkem ochranné známky Vincentka bude společnost Lečivé vody

Ondřej KAPIC, redaktor:
Vlastníkem ochranné známky Vincentka bude i nadále jen výrobce stejnojmenné minerálky, společnost Lečivé vody. Dnes o tom rozhodl správní soud, který zamítl žalobu Lázní Luhačovice. Firma napadla rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví, že na stejnou ochrannou známku nemá nárok. Jak informuje redaktor Michal Záboj, podle soudu by se tím ale značka rozmělnila.

Michal ZÁBOJ, redaktor:
V případě Vincentky jde podle soudce Nejvyššího správního soudu Jana Passera o všeobecně známou ochrannou známku. Kdyby značku používaly i Lázně Luhačovice, mohlo by to spotřebitele zmást.

Jan PASSERA, soudce Nejvyššího správního soudu:
Byloli by například tímto názvem označena taxislužba, směnárna nebo něco podobného, což jsou služby, pro které ta ochranná známka byla Lázněmi Luhačovice žádána.

Michal ZÁBOJ, redaktor:
Lázně Luhačovice argumentovaly tím, že jejich právní předchůdce známku Vincentka používal už na začátku dvacátého století. Firma si podle generálního ředitele Josefa Krůžely chtěla označení jen pojistit.

Josef KRŮŽELA, generální ředitel, Lázně Luhačovice:
Někdo jako by mohl přijít a říct, tak pánové Vincentka je naše.

Michal ZÁBOJ, redaktor:
Lázně i společnost Léčivé vody, která Vincentku vyrábí, mají povolení od státu vodu využívat. Obě firmy ji prezentují pod stejným názvem a do budoucna by se na tom nemělo nic změnit.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Tématu ochranné známky Vincentka se budeme věnovat v dnešní publicistické části Radiofóra.

Na Orlickoústecku končí třicetidenní karanténa kvůli výskytu ptačí chřipky

Ondřej KAPIC, redaktor:
Na Orlickoústecku končí třicetidenní karanténa kvůli výskytu ptačí chřipky. Chovatelé ale musejí s chovem drůbeže počkat na poslední testy. Pokud budou negativní, mohou opět obnovit chovy. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se zvýší ceny drůbeže. Nebude to ale kvůli ptačí chřipce.

Jan VELEBA, prezident Agrární komory:
Zabito bylo přes dvě stě tisíc kusů drůbeže. To množství, i když takhle opticky zní velmi vysoké, ale to množství je příliš malé, než aby to mělo přímý vliv na ceny drůbeže. Na ceny drůbeže bude mít vliv úplně jiný fenomén, a to je zvyšující se cena krmného obilí, která letos je na pro zemědělce slušné úrovni a která stoprocentně zvýší cenu drůbežího masa, protože výkrm drůbeže je závislý jenom na obilí.

Bomba způsobila nehodu na železniční trase Moskva Petrohrad

Ondřej KAPIC, redaktor:
Podomácku vyrobená bomba způsobila nehodu na železniční trase Moskva Petrohrad. Včera tam vykolejil vlak přibližně s dvě stě padesáti cestujícími a nejméně šedesát z nich přitom utrpělo zranění. Podle dostupných informací nebyli ve vlaku žádní Češi. Ruská policie případ řeší jako teroristický čin a podle výpovědí očitých svědků sestavuje portréty podezřelých. Podle expertů byly asi dva kilogramy trhaviny odpáleny na dálku. Jak řekl Radiožurnálu zpravodaj Hospodářských novin v Rusku Ondřej Soukup, k útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Ondřej SOUKUP, zpravodaj Hospodářských novin:
Samozřejmě existují spekulace různé. Někteří generálové už stačili obvinit Čečence, ale zatím není žádný důkaz, který by je s tímto atentátem spojoval. Někteří připomínají to, že srpen je vlastně tradiční doba, kdy právě čečenští separatisté plánovali některé své útoky včetně bomb na palubách dvou letounů nebo školy v Beslanu, kterou obsadili před pár lety. To bylo také na konci srpna. Jiní zase říkají, že se nám blíží parlamentní volby a je možné, že i takovéhle teroristické útoky mohou být součástí toho.

Mattel stáhne z trhu devět milionů zdravotně závadných hraček

Ondřej KAPIC, redaktor:
Největší světový hračkářský koncern Mattel stáhne z trhu ve Spojených státech dalších devět milionů zdravotně závadných hraček vyrobených v Číně. Pokračuje tak nedávný skandál s jedním a půl milionem hraček čínské výroby, které už z pultů prodejen zmizely. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha, aféra patrně překročí hranice amerického trhu.

Alexandr PÍCHA, zpravodaj Českého rozhlasu:
Celá operace je delikátní jak pro koncern Mattel, tak hlavně pro vládu v Pekingu. Podle dosavadních informací obsahuje barva hraček vyrobených v Číně nebezpečné olovo, které poškozuje hlavně játra a ledviny dětí. Americká média přitom upozorňují, že běžný zákazník nemůže toto nebezpečí rozpoznat, protože kontaminace působí dlouhodobě. Za uplynulé dva roky našlo olovo v čínských hračkách už dvacet tři amerických prodejců.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Několik tisíc hraček s nebezpečnými magnety prodal Mattel také v Česku. Lidé, kteří si je koupili, budou moci výrobky firmě vrátit a dostanou zpět peníze.

Výrobce mobilů Nokia varuje, že se baterie v jeho telefonech mohou přehřívat

Ondřej KAPIC, redaktor:
Výrobce mobilů Nokia varuje, že se baterie v jeho telefonech mohou přehřívat. Podnik oznámil, že je zákazníkům bezplatně vymění. Jde o baterie značky Nokia typu BL5C. Vyrobil je japonský konglomerát Matsushita Electric Industrial mezi prosincem 2005 a listopadem 2006. Mobily s těmito bateriemi se prodávaly i v České republice.

Tomáš Čermák obžalován kvůli útoku na poslankyni Kateřinu Jacques

Ondřej KAPIC, redaktor:
Městské státní zastupitelství v Praze obžalovalo bývalého policistu Tomáše Čermáka kvůli útoku na poslankyni Strany zelených Kateřinu Jacques. Oznámil to mluvčí zastupitelství Martin Omelka. Sporný zákrok při loňském prvomájovém protestu proti demonstraci neonacistů v Praze skončil konfliktem mezi policí a členy Strany zelených v čele s Kateřinou Jacques. Tehdejší ředitelka sekce lidských práv úřadu vlády uvedla, že ji policista bezdůvodně a brutálně napadl a zbil. Kateřina Jaques to, že byl Čermák obžalován ocenila.

Kateřina JACQUES, poslankyně /SZ/:
Já jsem rok marně čekala na to, aby se celá kauza před soud dostala. Pokud tomu tak je, tak to vítám, protože je to jaksi sjednání průchodnosti práva a já jsem v tom případu jednoznačně poškozenou a myslím si, že z tohoto hlediska je dobře, pokud nezávislý soud rozhodne o vině a nevině a o tom, kdo je a kdo není oběť.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Vyjádření policisty ani jeho právního zástupce se zatím Radiožurnálu nepodařilo získat.

Rekonstrukce archivu bývalé armádní kontrarozvědky dokončena

Ondřej KAPIC, redaktor:
Vojenské zpravodajství dokončilo rekonstrukci archivu bývalé armádní kontrarozvědky. Tisíce dokumentů nalezli pracovníci služby ve více než dvou stovkách pytlů určených původně ke skartaci. Po třech letech analytické práce tak doplnili databázi komunistické tajné služby. Mluvčí Vojenského zpravodajství Ladislav Šticha říká, čeho badatelé dosáhli.

Ladislav ŠTICHA, mluvčí Vojenského zpravodajství:
O řadě lidí, kteří procházeli evidencemi bývalé VKAR, jsme se dříve domnívali, na základě tehdy dochovaných záznamů, že byli například prověřovanými tedy de facto pronásledovanými osobami a po současném doplnění jejich svazku se ukázalo, že byli ve skutečnosti někteří evidováni například jako tajní spolupracovníci nebo agenti.

V jeskyni Balcarka nalezli archeologové pozůstatky pravěké civilizace

Ondřej KAPIC, redaktor:
Unikátní mléčnou stoličku mamutího mláděte, pazourky i kosti pravěkých zvířat objevili ve vstupní části jeskyně Balcarky v Moravském krasu archeologové z brněnského Moravského zemského muzea. Balcarku, která je známá svými krápníky, čekají příští rok stavební úpravy. Právě při výzkumu před začátkem těchto prací archeologové pozůstatky pravěké civilizace našli. Stáří předmětů určí experti uhlíkovou metodou.

autor: oka
Spustit audio