Radiofórum - 13. prosince 2007

13. prosinec 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Vyjednavači Steyru přijeli do Prahy zachránit mnohamiliardový kontrakt

Jan ROZKOŠNÝ, moderátor:
S podrobnými zprávami je ve studiu Ondřej Kapic.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Dobrý večer. Mnohamiliardový kontrakt na dodávku obrněnců přijeli do Prahy zachránit vyjednavači rakouské zbrojovky Steyr. Jednání na ministerstvu obrany skončilo bez výsledku. Obě strany ale mají zájem v rozhovorech pokračovat. Další setkání se uskuteční zřejmě už za týden. Podrobnosti o jedné z největších armádních zakázek na nákup obrněných transportérů přinesl do studia reportér Pavel Otto, dobrý večer.

Pavel OTTO, redaktor:
Dobrý večer. Americkorakouský dodavatel porušil smlouvy, když nepředal české armádě prvních sedmnáct kompletně odzkoušených vozidel do konce listopadu. Česká vláda reagovala nezvykle razantně a mnohamiliardový kontrakt vypověděla. Šéf sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím z ODS dává v současnosti přednost tomu, aby obě strany jednaly. Nové výběrové řízení by zatím nevypisoval.

Jan VIDÍM, šéf sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já si myslím, že v první fázi by bylo správné pokusit se dohodnout s vítězem toho původního tenderu a uvidíme, jak to dohadování dopadne.

Pavel OTTO, redaktor:
Premiér Mirek Topolánek nijak nepopírá, že vojáci transportéry potřebují, ale rozhodně ne tolik, kolik si objednali.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/:
Ideální řešení je, že naše armáda dostane přesně to, co potřebuje, na co má finanční zdroje dané rozpočtovým rámcem v těch následujících letech, což znamená, že to zcela jistě nebude sto devadesát devět osmikolek ze Steyru. Bude jich méně, bude to jednodušší, ta skladba.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Co může v nejbližších týdnech následovat?

Pavel OTTO, redaktor:
Tak nelze vyloučit, že vláda si svým razantním postupem připravila pozici právě pro to, aby vyjednala s dodavatelem snížení toho původně objednaného počtu. Armáda navíc potřebuje také menší, tedy čtyřkolová vozidla, která jsou nejen dostatečně opancéřovaná, ale i rychlá. Z toho je zřejmé, že vojákům by stačilo jen několik desítek těch velkých obrněnců a zároveň by měli peníze i na ty menší. No, a v neposlední řadě by také ušetřili minimálně několik miliard. Konkrétní návrhy má ministerstvo obrany předložit vládě do šesti týdnů.

Evropská unie má novou základní smlouvu

Ondřej KAPIC, redaktor:
Evropská unie má novou základní smlouvu. V portugalském hlavním městě ji podepsali premiéři, prezidenti a ministři zahraničí sedmadvaceti členských států. Dokument má být náhradou, náhradou za zkrachovalou euroústavu a má umožnit Evropě lépe a efektivně fungovat. Slavnostní podpis sledoval přímo v Lisabonu i zvláštní zpravodaj David Koubek.

David KOUBEK, redaktor:
Lepší zakončení svého půlročního předsednictví v Unii si Portugalci nemohli přát. Ve slavnostně osvětleném ambitu kláštera Jeronymitů v Lisabonu podepsali zástupci sedmadvaceti států dokument, na kterém má velkou zásluhu německá kancléřka Angela Merkelová a německé předsednictví v první polovině tohoto roku. "Je to smlouva pro budoucnost, smlouva, která vytvoří modernější Evropu, efektivnější Evropu a Evropu demokratičtější," prohlásil portugalský premiér José Sócrates.

osoba:
Česká republika.

David KOUBEK, redaktor:
Pod Lisabonskou smlouvu se podepsali i premiér Mirek Topolánek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Za čtyři státy se připojili i prezidenti. Jen Velkou Británii zastupoval na ceremonii pouze šéf diplomacie. Ministerský předseda Gordon Brown stvrdil novou reformní smlouvu podpisem až po slavnostním obědě, ve chvíli, kdy už byla velká část evropských lídrů na cestě na summit do Bruselu.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Podrobněji se k Lisabonské smlouvě vrátíme v publicistické části Radiofóra.

V kauze takzvaného Berdychova gangu padly první rozsudky nad policisty

Ondřej KAPIC, redaktor:
V kauze takzvaného Berdychova gangu padly první rozsudky nad policisty. Bývalí detektivové pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem Josef Opava a Petr Koňařík půjdou na třináct a deset let do vězení. S definitivní platností o tom dnes rozhodl pražský vrchní soud. Případ sleduje Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Josef Opava a Petr Koňařík měli podle rozsudku krýt trestnou činnost členů gangu a znemožňovat její vyšetřování. Na loupežích, únosech podnikatelů a přepadání kamionů v letech 1999 až 2001 se podíleli i poskytováním informací ze zdrojů policie. Za to dostávali třicet procent lupu. Odvolacímu soudu se nepodařilo prokázat jejich podíl na několika konkrétních trestných činech a o to jim snížil původní trest. Opavovi o jeden, Koňaříkovi o dva roky. A zatímco státní zástupce byl s výrokem odvolacího senátu spojený, obhájci zvažují dovolání k Nejvyššímu soudu. Proč? Vysvětlil Radiožurnálu obhájce člena gangu Josefa Kunstáta Jaroslav Ortman.

Jaroslav ORTMAN, obhájce člena gangu Josefa Kunstáta:
Já jsem přesvědčen, že došlo k pochybení u odvolacího soudu z toho důvodu, že nadřadil zásadu hospodárnosti řízení nad zásadu obhajovací.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
V Berdychově kauze zatím padlo devatenáct rozsudků. David Berdych je sice v této kauze také obžalován, čeká ale teprve na prvoinstanční verdikt. V jiných procesech už ale dostal tresty v součtu přesahujících šestnáct let. Víc dostat nemůže.

Zástupci vládní komise a církví se dnes definitivně shodli na podobě zákona

Ondřej KAPIC, redaktor:
Zástupci vládní komise a církví se dnes definitivně shodli na podobě zákona, který má po letech průtahů řešit majetkové vyrovnání státu s církvemi. Obě strany zatím detaily dohody tají. Předseda vládní komise, ministr kultury Václav Jehlička seznámí s výsledkem jednání nejdříve premiéra Mirka Topolánka, pak návrh předloží vládě.

V Praze by měla jít uspořádat olympiáda levněji, než se čekalo

Ondřej KAPIC, redaktor:
Zatímco jiní pořadatelé olympijských her navyšují rozpočty, v Praze by prý šly uspořádat levněji, než se čekalo. Podle nové studie až o dvanáct miliard korun. Všechny propočty ale mohou být už v polovině ledna bezpředmětné, protože společnosti Praha olympijská stále chybí nutná vládní garance. Pokračuje Tomáš Kohout.

Tomáš KOHOUT, redaktor:
Potřebná garance se týká respektování Olympijské charty, nezbytných opatření, aby se olympiáda uskutečnila a vstupu a pohybu akreditovaných po Česku. Návrh musí být přílohou dotazníku, který má odejít na Mezinárodní olympijský výbor do čtrnáctého ledna.

Tomáš PETERA, ředitel společnosti Praha olympijská:
V případě, že by vláda na tohle nedala garanci, tak to neznamená, že my ten dotazník nemůžeme poslat, nicméně v tu chvíli naše šance nebo vyhlídky postoupit dál se téměř nulují už v týhle tý fázi.

Tomáš KOHOUT, redaktor:
Říká Tomáš Petera, ředitel společnosti Praha olympijská, oznámil také, že podle nové studie by měla olympiáda stát maximálně sto dvacet tři miliardy, tedy o dvanáct miliard korun méně než podle původní studie. Většina stadionů má jen projít rekonstrukcí, vzniknou tři nové, jejich stavba nebo využití patří do přímých nákladů na olympiádu, tedy do sumy osmdesáti osmi miliard korun. Jde o plavecký, cyklistický a hlavní stadion, který má vyrůst v Letňanech.

Čerstvě narozené miminko našli lidé v popelnici

Ondřej KAPIC, redaktor:
Čerstvě narozeného živého chlapečka našli ráno lidé v popelnici na Praze 4. Záchranná služba miminko převezla do Thomayerovy nemocnice. Těžce podchlazené dítě leží na novorozeneckém oddělení. Není ohroženo na životě. Další prognóza ale je nejistá. Podle mluvčí nemocnice Martiny Štanclové měl chlapeček tržnou ránu na hlavě a pohmožděniny na nohách. Narodil se ale donošený. Policie teď hledá matku dítěte a případ vyšetřuje.

Konferenci OSN o změnách klimatu poznamenal spor mezi EU a USA

Ondřej KAPIC, redaktor:
Konferenci OSN o změnách klimatu na indonéském Bali poznamenal spor mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Američané odmítají přijmout závazek snížit množství emisí skleníkových plynů o dvacet pět až čtyřicet procent. Někteří představitelé Unie proto pohrozili, že budou bojkotovat rozhovory o klimatu svolané na leden příštího roku do Spojených států. Z Bali informuje zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Zástupci sedmadvacítky mají jasno a své návrhy se na Bali snaží prosadit. Jak ale pro Český rozhlas říká eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas, je nezbytné zapojit do tohoto procesu rozvojové země, včetně Číny a hlavně Spojené státy. "Musíme být při diskusi s nimi trpěliví, země jako Spojené státy totiž chtějí postupovat podle vlastního plánu, což ale není, jak s námi většina států souhlasí, efektivní cesta v boji s globálním oteplováním." Portugalsko předsedající Evropské unii šlo ve svých vyjádřeních ještě dál. Nevidí prý důvod scházet se ve Spojených státech, když selže konference na Bali. Přesto se dnes na Bali našel americký politik, kterého přijali s nadšením Al Gore. Podle něho už nelze ignorovat, jak roztávají ledovce, jak města závislá na sezónním tání ledu a sněhu přijdou o tyto zdroje. "Proč jsme dosud proti tomu nic neudělali, proč některé země, co vyslaly delegace na Bali, stále nebyly schopné dát jim instrukce odpovídající naléhavosti současného stavu," ptá se Al Gore, který obvinil i vládu vlastní země z toho, že blokuje proces vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů.

První nominace na Zlaté glóby

Ondřej KAPIC, redaktor:
V nepřehledném poli amerických filmů, které budou za pár týdnů usilovat o nejprestižnější filmové ceny, je trochu jasněji. V Beverly Hills vyhlásili první nominace na Zlaté glóby udělované zahraničními novináři. Nejvíc nominací, a to sedm, získal snímek Pokání s Keirou Knightley v hlavní roli. Jak zaznamenal Miroslav Konvalina, také ostatní nominace jsou nabité jmény známých celebrit.

Miroslav KONVALINA, redaktor:
Stovka zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu kromě Pokání rozhodla i o nominaci dalších šesti filmových dramat. Mezi nimi jsou například filmy Americký gangster, Východní přísliby, Tato země není pro starý a Až na krev. Další publicitu díky výkonu v hlavních hereckých rolích získají nominovaný Johnny Depp, George Clooney nebo Denzel Washington a mezi ženami Cate Blanchettová, Jodie Fosterová nebo Angelina Jolieová. Ze zahraničních filmů získal nominaci například animovaný snímek o íránské kulturní revoluci Persepolis a rumunský film s velmi kladnými ohlasy s názvem Čtyři měsíce, tři týdny a dva dny.

autor: oka
Spustit audio