Radioamatér je jako rybář – sám tiše sedí a loví

Skupinka radioamatérů z Třebíče se schází každé pondělí, aby si povyměňovali zkušenosti, probrali, co jim doma nešlo, anebo kde se dají levně na internetu sehnat potřebné součástky. „Dneska je všechno jinak, než když jsme začínali,“ usmívá se vedoucí třebíčské kolektivní stanice Ludvík Kouřil. Se svým koníčkem začal před 60 lety, a většina jeho kolegů je na tom podobně. „Známe se už tak dlouho, že si stihneme popovídat i o tom, co je nového doma.“

První vysílače a přijímače vyzkoušel se staršími spolužáky na střední průmyslové škole: „Pozvali mě, ať se přijdu podívat, a já už jsem s tím nepřestal,“ vzpomíná Ludvík Kouřil. O několik let později už vedl radioamatérskou kolektivní stanici, která působila pod Svazarmem a zpočátku využívala válečnou techniku ještě po Němcích. Byla padesátá léta, tento průmysl se teprve rozvíjel a sehnat vysílač nebo přijímač byl velký problém.

Sestavit si vlastní přístroje už dnes není problém, navíc i radioamatérům pomáhají počítače a internet, ale podstata radioamatérské vášně je stále stejná – vyslat svou zprávu co nejdále, nebo naopak naladit signál z velké dálky. Všechno závisí na podmínkách přenosu. „Většinou ladím stanice tak do dvou set kilometrů, ale někdy v tom najednou lupne, otevřou se podmínky a naladím hejno stanic osmnáct set nebo dva tisíce kilometrů daleko. Tak to pak člověk hned skočí po mikrofonu nebo po klíči a už vysílá,“ popisuje radostné okamžiky nadšený radioamatér.

Známe se podle značek

Radioamatér se v éteru představuje svou značkou nebo značkou své kolektivní stanice. „Každý stát má přidělené prefixy, podle toho vždycky hned poznám, odkud volající je. A podle dalších písmen a čísel je například poznat, jak je stanice stará. Poznáme se v celém světě podle značek a podle křestních jmen,“ upřesňuje Ludvík Kouřil.

Radostí jsem musel vzbudit manželku

Ženy radioamatérů jsou většinou trpělivé a s koníčkem svých mužů jim nezbývá, než se smířit. Některé společné akce absolvují i s muži. Svou ženu chválí i Ludvík Kouřil: „Musím říct, že měla vždycky pochopení. Dokonce, i když jsem ji jednou musel radostí vzbudit o půl druhé ráno – to se mi podařilo s deseti watty, s vlastním vysílačem, přijímačem jedno elektronkovým dosáhnout spojení do Ameriky,“ směje se i dnes při vzpomínce na svůj velký úspěch.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.