Rádio Svobodná Evropa obnovuje vysílání do Maďarska kvůli nesvobodě tamních médií

12. září 2020

Stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda, kterou financují Spojené státy, obnovila 8. září po 27 letech vysílání do Maďarska.

Organizace to uvedla na svých webových stránkách. Americká vláda vysílání zastavila v roce 1993 po skončení studené války, když bylo jisté, že se Maďarsko stalo demokratickou zemí. Teď je obnovuje kvůli prudkému úpadku svobody médií.

Stanice nyní avizovala, že se bude zabývat tématy, která jsou pro posluchače nejdůležitější, a že její novináři budou podávat jen nezaujaté a spolehlivé zprávy. Maďarskou sekci vede Gyula Csák, bývalý redaktor celoevropského serveru Euronews a maďarský korespondent BBC.

Čtěte také

Rádio Svobodná Evropa svůj záměr obnovit maďarskou sekci oznámilo loni na podzim v reakci na drastické zmenšení mediální krajiny v zemi. Na žebříčku svobody médií Reportérů bez hranic pro rok 2020 se Maďarsko propadlo o šestnáct příček a umístilo se až na 89. místě. Jen pro srovnání – Česká republika je čtyřicátá a Slovensko třiatřicáté. První je Norsko a poslední 180. místo tradičně zaujímá Severní Korea.

V Maďarsku vláda premiéra Viktora Orbána v posledních deseti letech přímo či nepřímo ovládla většinu médií. Nad státní televizí a rozhlasovými stanicemi získala kontrolu už v roce 2011. Zhruba 500 soukromých médií nedávno bylo soustředěno do organizace s názvem Středoevropská tisková a mediální nadace, která má úzké vazby na Orbánovu vládu.

Maďarská sekce Rádia Svobodná Evropa, známá jako Szabad Európa Rádió, vysílala v době studené války stejně jako česká a další východoevropské pobočky z Mnichova. Je už třetí v členských státech Evropské unie, která se do éteru vrátila. V loňském roce Svobodná Evropa zřídila nové redakce také pro Bulharsko a Rumunsko, kde stanice stejně jako v Maďarsku hrála během studené války zásadní roli.

autoři: Gita Zbavitelová , ert
Spustit audio

Související