Rádio Česko - zpravodajská stanice pro digitální vysílání

29. duben 2005
Sedmá velmoc

Nový zpravodajský program Rádio Česko rozšiřuje své vysílání na 4 hodiny každý všední den. Kromě formátů Mp3 a OggVorbis si jej nově můžete naladit i ve formátu Windows Media. Postupně jsou rozšiřovány i internetové stránky Rádia Česko, na kteých již nyní naleznete programové schéma vysílání a nejdůležitější stručné i podrobné zprávy.

Nízkorozpočtový program Rádio Česko je obsahově i formátem založen čistě na zpravodajství a na aktuální publicistice. Zatím ho Český rozhlas vysílá přes internet na adrese www.rozhlas.cz/vysilani ve všední dny v čase 6.00-10.00 hodin. V jinou dobu Rádio Česko vysílá hlavně přímé přenosy. Mimo tyto časy je v modulaci Rádia Česko vysílán program ČRo 1 - Radiožurnálu.

Rádio Česko je určeno pro digitální vysílání Českého rozhlasu, kam by mělo být zařazeno v první etapě, ale může být vysíláno i analogově. Doprovodné služby Rádia Česko se budou obsahově odvíjet zejména od internetového zpravodajství ČRo. Jejich rozsah bude dán technickými možnosti, případně i charakterem spolupráce s dalšími partnery ČRo, zejména s Českou televizí.

Programová struktura odpovídá rannímu vysílacímu času a zpravodajsko-publicistickému formátu. Každou čtvrthodinu delší nebo kratší zprávy, specializované relace, rozhovory s politiky, ekonomy a odborníky, příspěvky redaktorů, komentáře a další aktuální publicistika atd. Plánujeme ale i přímé přenosy z důležitých událostí, ať už půjde o politiku nebo sport. Na jejich vysílání upozorníme vždy ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu a na zpravodajském serveru ČRo www.izurnal.cz.

Rádio Česko řídí vedoucí domácího zpravodajství ČRo 1 - Radiožurnálu Hana Hikelová, která se také rozhodující mírou podílela na programovém schématu nového programu. Autoři ranního vysílání, respektive moderátoři a zprávaři tvoří kmenový tým Rádia Česko, pro který je vyčleněn malý autonomní rozpočet . Jinak Rádio Česko samozřejmě využívá příspěvků a dalšího potenciálu zpravodajských redakcí ČRo 1 - Radiožurnálu.

Na vysílání Rádia Česko se v současné době podílejí moderátoři Pavel Prouza, Lenka Šumová, Helena Šulcová a Štěpánka Čechová a redaktoři Lenka Jansová, Šárka Horáčková a Ladislav Dvořák.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu