Radim Nyč

Vždy, když vidí, že venku sněží, má radost. "A i když má být sněhu až přespříliš, jsem rád, že Jizerská padesátka bude a že můžeme lyžovat," dodává páteční host Radiožurnálu Radim Nyč, bývalý reprezentant v klasickém lyžování a mimo jiné i velitel trati Jizerské padesátky. Po 10. hodině mu své otázky pokládala Hanka Shánělová.V sobotu 9. ledna bude hostem horolezec Josef Šimůnek.

Jeho vzpomínky na zimní olympijské hry v Calgary, z nichž si Radim Nyč před 22 lety odvezl bronzovou medaili za to, jak reprezentoval svou zemi v běhu na lyžích, jsou stále živé. "Byly to krásné okamžiky, když se zadařilo," vzpomíná bývalý reprezentant.

Bronzové štafety se přitom v Calgary zprvu vůbec účastnit neměl. Teprve několik hodin před startem dostal důvěru trenéra Rázla. Jak si ji vlastně zasloužil, vzpomíná: "Den před závodem jsme měli rozjížděcí závod s Petrem Lisičanem. Trenér nás postavil na kopec, dal nám vysílačky a řekl, že pokud dojedu o pět vteřin rychleji než Petr, budu startovat já. Pokud ne, bude startovat Petr."

Logo

Pod kopcem byl o 5,2 vteřiny rychleji než jeho kolega - a to rozhodlo. Od vzpomínek na doslova infarktový závod olympijské štafety a například i toho, zda Radim Nyč využil poukázky na automobil Lada, kterou za bronzovou medaili získal, se Hanka Shánělová s jejím hostem v průběhu rozhovoru dostali i k současným českým olympijským šancím.

Lukáš Bauer je v dobré formě - i proto nevidí Radim Nyč šance asi největší české běžkařské olympijské naděje jako zanedbatelné: "Startovní pole je tak vyrovnané, že Lukáš v podstatě může před olympiádou být spokojený."

Nejvíc důvěry ovšem vkládá do Martiny Sáblíkové, rychlobruslařky, o níž tvrdí: "Pokud ta nepřiveze zlatou medaili, bude to neúspěch."

Kromě ní a Lukáše Bauera důvěřuje Radim Nyč i české běžkařské štafetě. Má však česká štafeta ve světě takové jméno, jaké měla například v 80. letech? Jak vnímá Radim Nyč rozdíly mezi olympijským a neolympijským závodem? A co mohou sportovní fanoušci čekat na letošní Jizerské padesátce? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Radimem Nyčem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio