Radek Koten: Šéf GIBSu je aktivní, záleží mu na bezpečnosti v České republice

GIBS bude mít nového ředitele – výběrové řízení vyhrál dosavadní lounský státní zástupce Radim Dragoun. Výběrové řízení kritizovali někteří členové bezpečnostního výboru parlamentu, podle předsedy výboru Radka Kotena ale proběhlo transparentně.

„I po osobních pohovorech to mělo význam, bylo tam anonymní bodování, každý z členů si bodovali, aniž by o tom spolu nějakým způsobem mluvili,“ vysvětluje.

Dragoun je podle něj člověk se zkušenostmi – 12 let strávil na státním zastupitelství, kdy vyšetřoval i kauzy korupce soudců. „Má náhled do problematiky, mohlo by to dobře fungovat,“ dodává s tím, že jde o aktivního člověka, kterému záleží na bezpečnosti v České republice.

Alena Schillerová z hnutí ANO: Sleva na jízdném není předvolební dárek, důchodci jsou prioritou

Alena Schillerová

Sleva na jízdném, zvyšování platů a důchodů… Takové změny prosadila vláda do schodkového rozpočtu na rok 2019. Jsou takové kroky nutné? „Jednou z našich velmi významných priorit jsou důchodci,“ říká ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová.

Připomíná také, že ve výběrovém řízení padla i otázka, zda existují záruky, že GIBS nebude účelovými kroky vůči policistům, kteří pracují na kauze Čapí hnízdo, ovlivňovat vyšetřování.

„Pan Dragoun se k tomu vyjádřil tak, že on rozhodně nebude někomu nějakým způsobem nadržovat, je v podstatě nezávislý,“ ubezpečuje.

Bezpečnostní výbor je podle něj suverénní orgán, který může klást dotazy, zvát ředitele složky, ve výboru i komisi pro kontrolu GIBS jsou zastoupeny parlamentní strany, což je určitou zárukou. „I kdyby to mělo být ovlivňováno jednou stranou, tak ty ostatní strany se ozvou,“ zdůrazňuje.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio