Raději než na Pražský hrad, si zajděte na Vyšehrad, radí Janek Rubeš, autor netradičního průvodce Prahou

4. květen 2019

„Na video si nesáhnete,“ vysvětluje tvůrce internetových videí Janek Rubeš, proč se s kolegy rozhodl vydat knižní podobu svého stejnojmenného pořadu Honest Guide televize Seznam. Ten vznikl před třemi lety a v současnosti už má bezmála 50 dílů. Je určený všem, kdo cestují do Prahy, ať už jsou ze zahraničí, nebo z Česka. A své si v něm najdou i Pražané.

Často se stydím jako Pražák, jak Češi – ač jsou tady doma – někd bloumají Prahou a připadají si tu jako cizinci,“ říká Janek Rubeš a dodává, že rád vrací český život do centra metropole: „Je někdy těžké dát si schůzku třeba na Staroměstském náměstí, protože kavárny mizí a mění se v obchody s bůhví čím.“

Ve svém internetovém video průvodci se proto snaží ukazovat místa, kam si běžní návštěvníci nebo i obyvatelé Prahy mohou bez obav zajít posedět nebo se projít. A poradí třeba i to, kde jsou nejčistší záchody v centru – a navíc zdarma.

Prahu mám rád jako svoji mámu. Někdy mě zlobí, ale stejně ji miluju.
Janek Rubeš

Pražský hrad už nemá s Prahou nic společného

Jedním z míst, která ztratila kontakt se životem města, je podle Janka Rubeše třeba ikonický Pražský hrad. Je předražený a paralyzovaný nesmyslnými bezpečnostními opatřeními a se skutečným životem v Praze ho už mnoho nespojuje, myslí si. Proto radí všem, kdo si chtějí Prahu skutečně užít, aby raději navštívili Vyšehrad na protilehlém břehu.

Na Vyšehradě máte pocit jako na vesnici. Tam se nemusíte bát stoupnout do fronty na zmrzlinu, protože nebude stát stovku, ale třicet. Děti si tam hrají na hřišti a pán v hospůdce na hradbách opéká klobásy. Tam se cítím naopak moc dobře. A Pražský hrad odtamtud vidíte – a to je vlastně to jediné, co je na něm dneska ještě hezkého,“ tvrdí Janek Rubeš.

Upřímnější než na internetu

V Praze najdeme mokřady, slumy, trampské osady i Beverly Hills, říká zakladatel projektu Praha Neznámá

Zakladatel projektu Praha Neznámá Petr Ryska

Praha má celkem 112 čtvrtí a ve všech najdete něco jedinečného, tvrdí zakladatel projektu Praha Neznámá Petr Ryska. Jeho původní blog o kouzlu zapomenutých částí Prahy se postupem času rozrostl na webové stránky i sociální sítě. Dnes je Praha Neznámá populární nejen na internetu, ale pořádá i hojně navštěvované procházky po metropoli a další akce.

Kniha Honest Guide představuje celkem padesát míst, která stejně jako Vyšehrad podle tvůrců pořadu v Praze stojí za to navštívit. „A jsme v ní možná ještě upřímnější než ve videích. Je tam třeba jedno místo, které bych nikdy na internetu ukázat nemohl, protože by ho potom zavřeli. Je to pokus, jestli se to stane, když ho zveřejním v knížce,“ usmívá se Janek Rubeš.

Kontakty, mapy a adresy v průvodci ale nehledejte. Každé místo identifikuje pouze velká fotka Jana Mikulky a text, který ho popisuje velmi osobním pohledem Janka Rubeše. Kniha, která vyšla v české i anglické verzi, je navíc doplněna osobitými ilustracemi Elišky Podzimkové.

Netradiční průvodce Prahou má už za sebou křest vltavskou vodou, vyjde ovšem až 6. května.

Jaké pamětihodnosti už se podařilo tvůrcům pořadu vytvořit a co jsou podle něj problémy současné Prahy? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související