Rada pro uživatele internetu. Hezká hanbatá fotografie v e-mailu je oblečený virus

16. únor 2015

Podle evropských průzkumů 60 procent evropských rodičů se obává, že se jejich děti stanou na internetu obětí osoby s nekalými úmysly.

54 procent rodičů se pak obává, že děti budou v tomto prostředí šikanovány. Internet je stále častěji běžným společníkem dětí. Přitahují je hry, chatování s přáteli, kamarády i úplně cizími lidmi.

Děti se mohou při práci s internetem dostat do situací, které ohrožují je samotné i jejich rodiny. Pro děti je tato situace mnohem nebezpečnější, chybí jim zkušenosti, jsou důvěřivé a rády podlehnou slovům podvodníka, který se vydává za vrstevníka či kamaráda.

Často se může zdánlivě nevinné seznámení nebo dopisování na internetu změnit v děsivou noční můru v podobě vydírání, dětské prostituce, dětské pornografie, nabízení omamných látek a mnoho dalšího.

Nárůst případů o 35 procent

Podvodný mail, který se tváří jako z internetového platebního systému

Bolestivé zážitky traumatizovaných obětí vydírání na internetu ukazuje interaktivní video, kterým olomoucká poradna e-Bezpečí varuje i radí, co dělat.

S podvodníky na internetu se setkal i sedmnáctiletý David Mareček. Rázně si poradil: „Na Facebooku se někdo z fiktivního účtu snažil ze mne vytlačit nějaké peníze, ignoroval jsem to a nahlásil administrátorům.“

Pokud se do sítí internetové komunikace nebezpečně zapletete, je tu poradna e-Bezpečí. Funguje při olomoucké Pedagogické fakultě, má celorepublikový dosah a od roku 2010 se na ni obrátilo už 1170 lidí s žádostí o pomoc. Jen loni tu řešili 270 případů, o 35 procent víc než v roce předcházejícím. To je alarmující.

Zásada je zachovat co největší anonymitu klienta. Problémem je, že děti se málokdy svěří rodičům nebo učitelům. Na stůl se dostanou někdy případy, u kterých zamrazí, tak se dostanou i do rukou kriminalistů. Policisté musí být ve střehu, taktika i zbraně kyberútočníků se stále mění.

Podle člena týmu poradny e-Bezpečí komisaře Vlastimila Hrušky jsou počítačové viry velmi propracované. „Poté, co člověk klikne na nějaký odkaz nebo reklamu, může si stáhnout do počítače vir, který mu zašifruje obsah harddisku. Pak po něm požaduje platbu, že mu zašle dešifrovací klíč. Rozšifrování bez tohoto klíče je prakticky nemožné.“

Počítač, internet

Co na internet vložíte, nikdy nepůjde smazat

Desetina všech případů, které poradna řeší, končí v rukou Policie ČR. „Za rok 15 až 20 podnětů končí na policii.“

Poradna e-Bezpečí funguje jako účinná prevence. Celý tým včetně právníků a IT techniků obchází školy a domovy seniorů a snaží se lidem vysvětlit, že bránit se šikaně, nátlaku, vydírání či pronásledování přes internet je komplikované a bolestivé, ale někdy triviálně jednoduché.

Vrchní komisař Hruška doporučuje opatrnost. „Používat selský rozum. To stačí, aby se člověk nenakazil počítačovým virem.“ Podle dalšího člena poradny Reného Šotkovského je důležité číst podmínky užívání služeb. „A dávat na internet co nejméně osobních údajů.“

Na internetu nejsou děti docela v bezpečí

Vzít rozum do hrsti radí sociolog a další člen poradny Vojtěch Bednář. „Všechno, co do jakékoli technologie uložíte, tam zůstane. Už to nikdy nepůjde smazat. Informace, i když jen poslaná e-mailem, může být zveřejněna. Nikdy své heslo nikomu nedávajte, je pouze vaše. Banka, operátor ani pojišťovna po vás nikdy po internetu nebude chtít žádné přihlašovací údaje, které se týkají jeho samotného, ani PIN od karty, ani číslo smlouvy.“

A nejlepší rada na závěr? „Když vám přijde e-mailem něco, co vypadá jako hezká hanbatá fotografie, je ve skutečnosti ještě hezčí, ale úplně oblečený virus.“

autoři: bam , sch
Spustit audio