Řada lidí se chová nezodpovědně. Pravidelné prohlídky a revize komínů však nařizuje zákon

13. září 2019 09:24

Topná sezóna oficiálně začala a i když si řada z nás doma ještě nějaký ten týden topit nejspíš nebude, zapomenout na vyčištění komínu bychom neměli. A to nejen proto, že může dojít k požáru - pravidelné prohlídky totiž nařizuje zákon. Že je kontrola důležitá připomínají hasiči i pojišťovny. A důležité je na to myslet právě teď, se začátkem topné sezóny. 

Povinnost je jasná, říká náměstek krajských hasičů pro prevenci Pavel Nejtek.
„U topidel na pevná paliva je potřeba komín čistit minimálně třikrát ročně. U kapalných paliv, pokud ještě někde jsou, tak je to dvakrát ročně. A u plynných, klasický zemní plyn, je to jednou ročně čištění."

Čtěte také

Pokud jde o sezónní provoz například na chatách nebo chalupách, je potřeba čistit jen dvakrát. A klidně bez kominíka, vysvětluje Pavel Nejtek.
„Co je důležité a co je dobré pro ty lidi, že si nemusí pokaždé zvát kominíka, ale pokud jsou schopni, tak si to mohou čištění udělat i sami. Co si ovšem fyzická osoba nemůže dovolit opomenout, tak je pravidelná kontrola, která se provádí u všech druhů jednou ročně."

A právě kontrola neboli revize, potvrzená dokladem, je v některých případech klíčová. Pokud dojde k požáru, zaviněnému nevyčištěným komínem - a vloni takových v Česku bylo 1074, čtyři lidé při nich zemřeli a hmotné škody šly do miliónů - dostanete od hasičů pokutu.

Hrozí i krácení pojistného plnění od pojišťoven

I když pojišťovny ke všem případům přistupují individuálně a obvykle jsou tolerantní v případě ojedinělého opomenutí. Pokračuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.
„Pokud by klient pravidelně revidoval komín a potom se mu stalo, že by například nesehnal kominíka, tak bychom určitě nepřistupovali ke krácení pojistného plnění."

Logo

Majitel kominické firmy z Chlumecka Pavel Roneš popisuje, že někdy se lidé chovají opravdu nezodpovědně.
„Byli jsme u lidí a tam nebyl 30 let vymetený komín. Kotel se dával na dotace a v komíně bylo možná na půl popelnice sazí. Bylo to díra ke 30 centimetrů, ale když jsme tam přišli, tak tam bylo už jen 15 centimetrů."

Čtěte také

V takovém případě by pojišťovny opravdu krátily, naznačuje Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.
„Starý dům, kde mají kolikrát lidé ty komíny postaveny i málem svépomocí a kde nejsou prováděny veškeré revize, tak to potom blafne a shoří celý dům. To potom samozřejmě pojišťovna nevidí ráda."

Revize komínů dnes vyjde obvykle na necelou pětistovku, ceny se pohybují už od dvou set korun. Kominíků je relativně dost a ve většině případů s nimi domluvíte termín do čtrnácti dnů.

Řada z nich nabízí třeba i kontrolu vnitřku komínu kamerou, to ale podle Pavla Roneše moc nefunguje - i když on sám kameru má, zájemců o její použití je čím dál méně.
„V jednu chvíli to lidé chtěli, ale teď už to nechtějí. Byla to taková móda, že to lidí museli mít prohlédnuté kamerou, ale to není ono."

A důležité je podle hasičů i kominíků nezapomínat na prohlídky a revize spotřebičů - třeba kotlů nebo plynové karmy.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související