Racková se bojí o svůj telefonní automat

21. srpen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Rozhodnutí Českého Telecomu přesunout či zrušit neefektivní veřejné telefonní automaty v malých obcích vyvolalo nevole mezi obyvateli. Například na Valašsku se lidé v odlehlých místech bojí, že přijdou o možnost rychlého spojení.

V Rackové se 660 obyvateli mají jediný veřejný telefonní automat. Možnost, že by o něj obec mohla přijít, si starosta Miroslav Bača vůbec nechce připustit.

"Samozřejmě bychom s tím nesouhlasili, protože všichni telefon nevlastní. Hlavně starší lidi používají to dá se říci hodně. Tu budku osvětlujeme z vlastního veřejného osvětlení, aby to bylo přístupné i v noci. Je zhruba ve středu a blíž k té zadní části a tam na vrchu, směrem od koupaliště, tam je to daleko. Patřilo by tak ještě přidat a ne odebrat."

Rackovský starosta Miroslav Bača zdůrazňuje, že telefonní automat tu není jen kvůli domorodcům.

"Je vidět, že se tu zastavují i ostatní řidiči a telefonují z té budky potřebné věci."

Na druhou stranu řada občanů má svoje linky a mobilní telefony, tak jim automat příliš chybět nebude. Přesto tvrdí, že telefonní budka má svůj smysl, i kdyby měla jednou za měsíc posloužit k přivolání lékaře či hasičů.

Obyvatelé obce: "Pro většinu lidí to asi problém nebude, ale myslím si, že je to škoda. Jestliže je to u autobusové zastávky ten telefon, že kolikrát člověk, když čeká na autobus, potřebuje si zavolat, takže by se to rušit nemělo."

"Je to smutné."

"Mně by to vadilo, protože většina nemá telefon, ale zase kvůli děckům, že tam většinou hází knoflíky a takové, kvůli děckům bych to zrušila."

Mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha pro ČRo Brno uvedl, že k optimalizaci sítě veřejných telefonních automatů bude společnost přistupovat citlivě.

"V žádném případě nehodláme síť telefonních automatů rušit. To, co nyní probíhá, je posuzování efektivnosti provozu jednotlivých telefonních budek. Snažíme se najít takové využití pro telefonní automaty, aby počet volání z nich byl co nejvyšší."

Jak nákladné je udržovat takový automat v obci?

"Náklady se dost výrazně liší podle toho, kde ten automat je, jak moc je třeba poškozován nebo jak časté jsou poruchy, protože největší nevýhodou automatů je to, že jsou poměrně přístupné vandalismu."

Podle Vladana Crhy se obyvatelé obcí se ztráty telefonních budek obávat nemusejí.

"Telefonní automaty v obcích jsou a automaty v obcích zůstanou. Naši snahou je pouze, aby stály tam, kde z nich budou zákazníci co nejvíce volat."

Do kdy si myslíte, že by ta optimalizace měla proběhnout?

"To posuzování je poměrně dlouhodobá záležitost, protože samozřejmě musíme brát v úvahu i sezónní hledisko, protože některé ty přístroje třeba přes léto nejsou využity, ale pokud stojí v nějakém horském, rekreačním středisku, tak v zimě třeba ten provoz rapidně vzroste."

Mluvčí Českého Telecomu uzavírá, že vybavení obcí automaty je nadstandardní.

"Síť veřejných telefonní automatů je výrazně hustší, než je počet v všech okolních zemích, počítaje v to Německo, Polsko, Slovensko, ale i třeba i Velkou Británii a Nizozemsko."

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: rv
Spustit audio

Více z pořadu