Pytláci už neloví jenom jeleny a srnce. Vybírají i ptačí hnízda

13. duben 2014

Mezi úhlavní nepřátele divokých hus nepatří jenom dravci, ale také pytláci. Nezajímá je husí pečínka, ale sbírají husí vejce a mláďata, i přesto, že jim za to hrozí několik let vězení.

„Nějací lidé vybírají husí vejce, nebo chytají housata. Prodávají to na trzích,“ popisuje jev, se kterým se myslivci letos setkali v okolí obce Sedlec na Českobudějovicku hned několikrát, myslivec Jan Pavlíček.

Krádež a prodej kachních a husích vajec patří také mezi pytláctví.

Tito ptáci jsou totiž lovnou zvěří. Husa divoká klade na jaře do svého hnízda pět až deset vajec. Samec, který je střeží před případnými predátory, se pytlákům neubrání. Husí pár tak může daný rok zůstat bez jediného mláděte.

Potvrdil to i českobudějovický ornitolog Jiří Pykal:

„V pozdějších fázích hnízdění, kdy by už byly energetické nároky vysoké, už to ptáci nejsou schopni zajistit a přecházejí do další fáze sezonního života jako je pelichání. Samozřejmě, pokud se to týká většiny, tak vypadne celá jedna generace, nebo ročník ptáků, což má závažné negativní důsledky.“

Unikání trestu

Myslivecká stráž často pytláky vidí při činu. I přesto většinou uniknou trestu. Důvody vysvětluje myslivec Jan Pavlíček:

„V dnešní době nevíte, na koho narazíte. Proto raději volat policii, nebo je nechat.“

Zloději vajec porušují hned dva zákony - zákon o myslivosti a zákon o ochraně přírody a krajiny. Česká inspekce životního prostředí může za nedovolené obchodování s husími vejci uložit pokutu do jednoho sta tisíc korun.

Čtěte také

Pytlák si ale může jít sednout i za mříže. Záleží na okolnostech, říká jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura:

„Tam je sankce 3 roky a více. Buď podmíněně, nebo nepodmíněně. Propadnutí věci. Záleží, pochopitelně, zda je to jednorázová záležitost, či opakovaná činnost. Rozhoduje také způsobená škoda.“

Počet potrestaných pytláků je také na jihu Čech žalostně nízký. Policisté v loňském roce zaevidovali pět případů, ze kterých se pouze jeden podařilo objasnit. Pytláctví se totiž velmi obtížně dokazuje.

Čtěte také

Hnízdo kolihy velké
autoři: Jitka Cibulová Vokatá , mkp
Spustit audio