Pyšná princezna si užila i skutečnou lásku s králem. Divákům se líbí už 65 let

Našli, rádcové moji? Našli, našli? Možná už z této věty poznáte, že řeč bude o královně mezi českými pohádkami, o Pyšné princezně. V úterý je to přesně pětašedesát let od její premiéry. Tehdy ji v kinech zhlédlo neuvěřitelných osm milionů diváků. Patří tak mezi rekordmany našich obrazovek napříč nejrůznějšími stanicemi.

Jen do roku 2011 se na obrazovkách České a předtím Československé televize objevila třicetkrát. A její popularita stále kvete. Má miliony diváků a všichni ji milují.

Navíc si jen těžko Češi umí představit Vánoce bez Pyšné princezny. Mnozí si dokonce ve své mysli vybájili barevnost této černobílé pohádky. „Asi to je tím, že film je tak dobře natočený,“ říká ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant s tím, že mnoho diváků si stěžují, proč v televizi vysílají Pyšnou princeznu černobíle, nikoliv barevně.


Předlohou filmu byla pohádka Boženy Němcové Potrestaná pýcha. Pyšná princezna se z velké části natáčela na zámku v Telči. Do konce roku se tam koná výstava kostýmů a rekvizit z filmu Bořivoje Zemana.

„Krásná ukázka toho, jak funguje naše paměť a jak si dovedeme vytvořit iluzi o něčem, o čem jsem si naprosto předsvědčení, že jsme to viděli,“ dodává s tím, že Pyšná princezna byla natočená pouze černobíle.

Princeznu Krasomilu hrála herečka Alena Vránová, tehdy jí přinesla slušnou porci popularity. V době natáčení ještě používala jméno Kohoutová, byla tehdy vdaná za spisovatele Pavla Kohouta.

Během natáčení se stala filmová láska mezi princeznou a zahradníkem i životní realitou, Vránová s hercem Vladimírem Rážem měla i dceru Markétu. V 70. letech mělo vzniknout pokračování Pyšné princezny, především kvůli rozvodu Ráže a Vránové se ale pohádku natočit nepodařilo.

autor: zuf
Spustit audio