Pyrotechnici odpálili v areálu skladů ve Vrběticích poškozenou munici

27. prosinec 2014
Zprávy

Z areálu s muničními sklady ve Vrběticích na Zlínsku odpoledne zazněl řízený výbuch. Pyrotechnici tam odpálili poškozenou munici, kterou našli při čištění areálu.

„Dnes to byl jediný řízený výbuch. O tom, jestli se budou opakovat i v dalších dnech, bych v tuto chvíli nechtěl spekulovat. Bude záležet na stavu nalezené munice,“ řekl Radiožurnálu mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Pyrotechnici začali areál, kde v říjnu a v prosinci vybuchly dva muniční sklady, čistit v pondělí a pracovali tam i o vánočních svátcích. Podle Jaroše je chvílemi přibrzdilo pouze sněžení na Štěpána, současné ochlazení vliv na práce nemá.

Munici, která nebude schopná převozu, pyrotechnici zlikvidují přímo v areálu, munici schopnou převozu uskladní na místě, kde bude připravena k pozdějšímu odvozu. Asi 14 kilometrů dlouhý bezpečnostní okruh střeží armáda. Na místě je asi 200 vojáků.

Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek půjde do skladů v Květné na Svitavsku.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Muniční sklad ve Vrběticích
autoři: dka , msi
Spustit audio