První vlna očkování: Projděte si s námi všechny kroky registrace

V pátek 15. ledna se spustil centrální rezervační systém pro očkování proti koronaviru. Jako první se o vakcínu mohou hlásit lidé nad 80 let, kterých je v Česku asi 440 tisíc. S registrací mohou lidem pomoct například příbuzní nebo praktický lékař. Je také možné se zaregistrovat na telefonní lince 1221. Od února se měl systém dostupný na adrese crs.uzis.cz otevřít pro všechny, premiér Babiš tento krok ovšem odložil. Poslechněte si, jak postupovat od registrace po objednání.

Stačí telefonní číslo

Registrovat se bude možné v pátek od 8:00 na uvedených adresách. K přihlášení stačí telefonní číslo, které zadáte na portálu. A je jedno, jestli je dotyčného seniora, jeho dětí nebo vnoučat. Pokud budete registrovat třeba babičku, můžete použít vlastní telefonní číslo na mobil znovu i pro registraci dědečka nebo dalších příbuzných.

Čtěte také

Po zadání telefonního čísla musíte vyčkat na SMS zprávu s číselným kódem (PIN1). Tento číselný kód pak přepíšete do systému a otevře se vám registrační formulář: „Vyplňují se základní údaje jako jméno, příjmení a číslo pojištěnce a další údaje o bydlišti – a potvrdí se registrace,“ popisuje vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

... nebo zavolat na linku 1221

Senioři, kteří mají pouze pevnou telefonní linku, mohou vytočit číslo 1221. Na tomto čísle budou připraveni operátoři, kteří jim s registrací a poté i s rezervací termínu pomůžou. Podporu by ale senioři měli najít také u zdravotnických pracovníků: „Počítáme s pomocí praktických lékařů a vyjednáváme i s lékárníky. Provedou je procesem, vytvoří za ně rezervace a sdělí, kdy je termín očkování,“ dodává Dzurilla.

Co potřebujete vědět!

  • Registrace k očkování a rezervace termínů probíhá za pomoci centrálního rezervačního systému na adrese crs.uzis.cz.
  • S registrací mohou pomoct jak rodinní příslušníci a zdravotníci, tak bezplatná linka 1221.
  • Systém podle zadaných údajů (věk, zdravotní stav) určí prioritu a přidělí zájemci termín očkování.
  • Dle typu vakcíny proběhne očkování v jednom nebo dvou termínech.
  • K samotnému očkování je třeba donést občanský průkaz, průkaz od zaměstnavatele a poslední zprávu od lékaře, která se týká zdravotních problémů, které zájemce do systému zapsal.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Rodné číslo k ověření věku

Lidé ve formuláři vyplní také preferované očkovací místo, které mají nejblíž bydlišti. Vůbec nejdůležitějším údajem je ale rodné číslo. Na základě něj si systém ověřuje, kolik let je zájemci o očkování. Od pátku se totiž mohou objednávat pouze lidé, kterým už bylo osmdesát let.

Čtěte také

Pokud budou na očkovacích místech volné vakcíny, systém registrovaného zájemce automaticky přesune k rezervaci konkrétního termínu. Člověk si vybere konkrétní den a systém mu automaticky přidělí i termín pro naočkování druhé dávky.

Když volná místa nebudou, člověk se pouze zaregistruje. Jakmile se některé vakcíny uvolní, přijde mu SMS zpráva s druhým číselným kódem (PIN2), kterým se opět přihlásí do systému a vybere si jeden z nabízených termínů.

S registrací nespěchejte

Systém je nastavený tak, že kdo se první zaregistruje, bude mít také jako první možnost si zarezervovat termín očkování. Vladimír Dzurilla ale prosí, aby lidé nespěchali s registrací, systém je sice otestovaný, ale nápor třeba stovek tisíc lidí naráz by nemusel zvládnout.

Čtěte také

Podobu registračního systému kritizovala třeba ředitelka Gerontologického centra Prahy 8 Iva Holmerová. Připomněla, že je spousta seniorů s kognitivními poruchami nebo třeba omezenou mobilitou, kteří budou mít s tímto systémem problémy. Ve čtvrtek dopoledne se bude o podobě registračního systému ještě jednat.

Spustit audio

Související