Putin údajně slíbil Angele Merkelové pomoc s osvobozením pozorovatelů OBSE

1. květen 2014

Atmosféra na jihovýchodě Ukrajiny zůstává neklidná. Proruští separatisté od pátku zadržují sedm zahraničních vojenských pozorovatelů z mise OBSE včetně českého důstojníka. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v telefonátu vyzvala ruského prezidenta, aby jeho vláda pomohla pozorovatele osvobodit.

Ruský prezident Vladimir Putin údajně v rozhovoru s kancléřkou Merkelovou slíbil, že se bude snažit přispět k osvobození pozorovatelů. Zároveň ale vzápětí popřel, že by měl Kreml jakýkoliv vliv na jejich věznitele.

Nesoulad mezi Ruskem a Západem v pohledu na Ukrajinu dál trvá. Vladimir Putin i v telefonátu s Merkelovou zopakoval ruské stanovisko, podle kterého může Kyjev uklidnit situaci na jihovýchodě jedině stažením armády z té oblasti.

Ukrajina a západní země naopak stále obviňují Rusko z podněcování tamních nepokojů, což Kreml popírá. Kyjev teď bude muset například opustit ruský vojenský atašé, podezřelý ze špionáže.

Vyhlídky zahraniční pozorovatelů jsou nadále nejisté. Separatisté údajně vyjednávají s vládou v Kyjevě o výměně členů mezinárodní mise za proruské rebely, které zase zadržují Ukrajinci. Informoval o tom Vjačeslav Ponomarov, samozvaný starosta Slavjansku, který je centrem vzbouřenců.

Podle českého ministra obrany Martina Stropnického se ale zatím zajetí ke konci nechýlí, zadržovaní jsou ovšem v pořádku: „Z běžné pozorovatelské mise OBSE jeden její člen mohl navštívit rukojmí, mohl posoudit jejich zdravotní stav. Je prý dobrý, psychický stav je odpovídající poměrům. A snad bude tato možnost opakovaně.“

Čtěte také

Aktivisté ze samozvané Doněcké lidové republiky podle místních médií naposledy obsadili radnici ve městě Amvro-sievka, které je velmi blízko ruské hranice. Povstalci se také pokusili dobýt sídlo prokuratury v samotném Doněcku, odtud je ale vypudili policisté slzným plynem a ohlušujícími granáty.

Separatisté už od začátku dubna okupují řadu úředních budov ve dvou zmíněných regionech. Ukrajinská armáda proti nim oficiálně vede protiteroristickou operaci, nějaký rozhodný úder proti ohniskám odporu je ale v nedohlednu.

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčinov včera přiznal, že jeho vláda nemá na zastavení nepokojů dost sil a bude se proto soustředit na to, aby se nešířily do dalších regionů.

autoři: vbi , jpr , vman
Spustit audio