Putin se nezměnil, podepsal smlouvu s ďáblem. Západní vůdci o všem věděli, myslí si ukrajinský dokumentarista

23. březen 2022

Mezi uprchlíky z Ukrajiny v Česku je také zkušený filmový režisér Valerij Balayan. Coby dokumentarista se už před 12 lety začal zabývat osobou Vladimira Putina. „Už tehdy, ve filmu Mějte mě rádi, prosím, jsem varoval před tím, že se v Rusku rozrůstá fašišmus. Zcela jasně jsme si to uvědomovali,“ popisuje režisér v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Když jste natáčel film o Vladimiru Putinovi, ukazoval jste v něm Putina na začátku jeho vlády. Lišil se nějak od Putina, kterého známe dnes?

Existuje názor, že když se člověk narodí a dospívá, už se nemění, jen se projevují jeho rysy. Dlouho jsem studoval v Petrohradu, nedaleko místa, kde žil i Putin. Když se na ta místa podíváte, jde o část města, kde je všechna špína trh, bezdomovci… Je to čtvrť, kde člověk vyrůstá v polokrimimálním prostředí. Když jsem to viděl, bylo mi jasné, co je Putin za člověka, a on se pak nezměnil.

Tajná služba a policie vládne, je to svazek kriminálního světa, policejních složek, zlodějských klanů a zločinné mafie. Je to absolutní syntéza.
Valerij Balayan

Film, o kterém mluvíte, je film o jeho raném období, kdy byl vyhnán z Berlína a dokonce se stal šéfem taxislužby. Zajímavé je, že jedna z postav filmu, Nikolaj Andrušenko, byl po natáčení zavražděn. Nebyl to moc čestný člověk, ale znal Putina a ve filmu říkal velmi zajímavé věci. Myslím, že mu to neodpustili.

Myslíte, že ho zavraždili kvůli vašemu filmu?

Jsem si tím téměř jistý. Uběhlo půl roku, neudělali to hned, chvíli počkali, ale odplata přišla.

Putin se nezměnil, uzavřel smlouvu s ďáblem

Četla jsem esej Vladimira Sorokina, který si myslí, že byl Putin ze začátku někdo jiný, otevřený v komunikaci, seriózní a vybavený smyslem pro humor…

Sorokin je velký literát, mám ho moc rád, ale neříká to správně. Jde o systém masek. Putin sám dobrovolně podal žádost o to sloužit v KGB, pak už jen šel po této cestě. Bylo to jako podepsat smlouvu s ďáblem. Tajná služba a policie vládne, je to svazek kriminálního světa, policejních složek, zlodějských klanů a zločinné mafie, je to absolutní syntéza.

Ukrajinský dokumentarista Valerij Balayan už před lety ve filmu Mějte mě rádi, prosím varoval před tím, že se v Rusku rozrůstá fašišmus

Kdo nese vinu za tuhle válku?

To není správně položená otázka. Kdo může za to, že tento ořech má tuto formu? Nikdo. Je to přirozený proces. V Rusku nyní také vidíme plody přirozeného procesu. Když se podíváme na Německo, také tam jsou nějací neonacisté. Všude jsou nějací marginální neonacisté, i v Americe. Takoví lidé existují, otázka ale je, zda umožníte, aby se tyto směry rozvinuly. Rusko chce být impériem, má komplex mesiášství, neustále hlásá „Gayropu“, židovská spiknutí, komploty… To nejhorší je, že západní vůdci všechno věděli.

Může se Rusko změnit a co by pro to mohl udělat Západ? A jak velká je podle něj česká pomoc ukrajinským uprchlíkům? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.