Putin na summitu G20 čelil kritice kvůli Ukrajině, předčasně odletěl

16. listopad 2014

Země skupiny G20 se dohodly na společném postupu proti klimatickým změnám. Na závěr summitu v Austrálii to oznámil americký prezident Barack Obama. Jako další hlavní témata schůzky označil prosazování volného obchodu především v Asii a boj proti ebole v západní Africe. Velkou pozornost budily i spory mezi západními státníky a ruským prezidentem Vladimirem Putinem kvůli Ukrajině. Šéf Kremlu po silném tlaku nakonec z Austrálie odjel předčasně. Údajně proto, že ho čeká dlouhá cesta do Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin čelil na summitu ostré kritice. Zástupci Spojených států, Austrálie a Japonska po společném jednání odsoudili anexi Krymu a chtějí vypátrat a potrestat ty, kteří jsou zodpovědní za sestřelení malajsijského letadla.

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy oznámil, že osmadvacítka zvažuje další sankce proti Moskvě. Stejně tak britský premiér David Cameron Rusku pohrozil větší mezinárodní izolací a zostřením sankcí, pokud Moskva nezmění svůj přístup k Ukrajině.

Americký prezident Barack Obama případné zmírnění izolace podmínil ukončením ruské podpory proruským separatistům: „Nepodnikejte invaze na cizí území a nefinancujte tamní separatisty tak, aby to rozdělovalo demokraticky fungující zemi. Sankce v tuto chvíli fungují dobře. Situaci soustavně sledujeme a vyhrazujeme si právo v případě nutnosti dál zvýšit tlak.“

Putin proti sankcím

Sám Putin označil sankce za nesmyslné. Tvrdí, že chce, aby se krize vyřešila. Zároveň ale varoval Kyjev, že nebude tolerovat vojenské řešení konfliktu.


Členové skupiny G20 se v Brisbane dohodli na sérii opatření, která by měla vést k obnovení růstu jejich ekonomik o 2,1 procenta v příštích pěti letech. Dosáhnout toho chtějí pomocí investic do infrastruktury a podporou obchodu. Politici se shodli také na užší spolupráci v potírání daňové kriminality a korupce i na posílení pravomocí některých mezinárodních finančních institucí.
Zdroj: ČTK

„Jestli chtějí Američané a Evropská unie pomoci Ukrajině, musí přestat podlamovat naši ekonomiku sankcemi. Když zkrachují naše banky, postihne to všechny - i Ukrajinu. Měli by začít přemýšlet nad tím, co dělají,“ hrozil ruský prezident.

„Celkově má situace podle mého názoru dobré vyhlídky na řešení, jakkoli se to může zdát divné. Na obou stranách totiž existují struktury, které by mohly s větší odpovědností řešit úkoly, které před sebou mají, a to především v zájmu lidí. Pro Rusko je důležité jedno: obránit zájmy těch, kteří žijí na Ukrajině, včetně jihovýchodu, aby měli stejná civilizovaná práva a mohli realizovat své zákonné požadavky,“ řekl Putin.

Za velkou chybu označil rozhodnutí ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který uzavřel státní instituce na povstaleckých územích a zastavil jim platby z rozpočtu.

Dlouhý let a odpočinek před prací

Putin také řekl reportérům, že vrcholnou schůzku opustí před zveřejněním závěrečného komuniké, jelikož ho čeká dlouhý let do Ruska. Po rozhovoru s novináři z Brisbane odletěl.

„Odsud letíme devět hodin do Vladivostoku a dalších devět hodin do Moskvy. Pak se musíme se dostat domů, protože v pondělí jdeme do práce. Předtím si musím alespoň na čtyři, pět hodin zdřímnout,“ vysvětlil Vladimir Putin.

Čtěte také

Požádal přítomné, aby za jeho předčasným odletem nehledali jiné důvody. Dodal, že to hostitelé přijali s pochopením, s některými kolegy se rozloučil a že summit považuje za úspěšný.

„Podle mého soudu Putin odletěl patrně proto, že se patrně na mezinárodní scéně, a to na takhle velkém a zásadním fóru, setkal s jednomyslným odmítnutím své politiky na Ukrajině,“ poznamenal komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Současně však připomněl, že Putin na tiskové konferenci řekl, že atmosféra summitu byla vstřícná a konstruktivní a dokonce, že dává dobré vyhlídky na mírové urovnání konfliktu na Ukrajině.

autoři: mkp , mdo , mka , mach
Spustit audio