Pučálka, krupet, muzika. Na těchto jídlech si o Štědrém večeru asi nepochutnáte

24. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Co budete připravovat ke štědrovečerní večeři? Kubu? Nebo snad pučálku? I takto by mohla znít otázka před 200 lety. Jak si tyto pokrmy představit?

S vánočním černým kubou je to celkem jednoduché. S tímto houbovým krupetem kořeněným pepřem, majoránkou a samozřejmě i česnekem, ochráncem před silami nečistými, můžeme na mnohých štědrovečerních stolech potkat dodnes.

Pučálku však dnes zná jen málokdo. Tento staročeský pokrm se připravoval z naklíčeného hrachu, který se před podáváním nasucho opražil nebo osmažil na tuku. Podával se na sladko s medem nebo ve slané verzi s pepřem.

Součástí štědrovečerního menu byla obvykle i hustá polévka se zápražkou připravovaná se sušenými houbami. Na stolech se objevovala i prosná, ovesná nebo hrachová kaše.

A pokud bychom chtěli ještě ochutnat nějaký staročeský vánoční dezert, asi nejpříhodnější by byla muzika, rozvařené a prolisované sušené ovoce (jablka, švestky, hrušky a někdy i meruňky), které se zahušťovalo povidly nebo perníkem. Do pokrmu se přidávaly ořechy a rozinky a po dochucení cukrem nebo medem a rumem se podával v miskách.

autor: ČRo
Spustit audio