Psychiatrická nemocnice v Dobřanech má nový pavilon

28. březen 2018

Už v dubnu začne v dobřanské psychiatrické nemocnici sloužit zbrusu nový léčebný pavilon. Pacientům nabídne větší soukromí a přibylo i několik terapeutických místností.

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech na jižním Plzeňsku je větší o nový léčebný pavilon pro 60 pacientů, který stál téměř 44 milionů korun. Kapacita nemocnice ovšem zůstane stejná. Z jiných pavilonů se totiž stejný počet pacientů přesune do nového objektu. Co se tedy mění, je především komfort pro nemocné.

„Vždycky je příjemné, když jsou velké prostory pro ergoterapii. Určitě také větší soukromí v rámci jednotlivých pokojů. Na některých jsou i sociální zařízení nespolečná pro tu dvojici pokojů, ale mají ho přímo pro ten vlastní pokoj. Myslím si, že i ta barevnost a vybavenost je pozitivní pro pacienty," pochvalovala si nový pavilon primářka 30. oddělení psychiatrické nemocnice v Dobřanech Lenka Štoflová.

Nový pavilon má dvě oddělení, která se pacienty budou zaplňovat postupně. V průběhu dubna by se měli pacienti přemístit na otevřené horní oddělení. Vedení nemocnice tam plánuje přesunout pacienty spíše chronického typu.

„Jsou to pacienti, kteří půjdou z otevřeného oddělení na otevřené, takže žádné omezení to pro ně neznamená. Ta dolní část bude koedukované příjmové oddělení muži, ženy, kde se bude přijímat i zvenčí," doplnila Lenka Štoflová.

Nový moderní pavilon znamená pro nemocnici velký pokrok

Nový léčebný pavilon působí v porovnání s tím, jak některá oddělení vypadala kdysi, jako z budoucnosti. Podle někdejšího ředitele Vladislava Žižky totiž nemocnice v Dobřanech dlouho vypadala tak, jako v roce 1880. Tedy v době, kdy byl tehdejší ústav pro duševně nemocné otevřen.  

„Třicet lůžek, jeden pokoj. Sociální zařízení společné pro celé oddělení. Staré postele nepolohovací, staré matrace, které se znovu potahovaly. Tady byl v té době největší počet stížností geriatricky nemocných, protože ti leželi a při těchhle podmínkách snadno vznikaly dekubity, následně infekce a následně tedy smrtelné komplikace," popsal Vladimír Žižka.

V minulosti bylo v Dobřanech hospitalizováno až 2 500 pacientů. Aktuálně je to něco málo přes 1 100. Přibližně stejný je i počet zaměstnanců. Poměr jeden zaměstnanec na jednoho pacienta má ale podle současného vedení nemocnice svou logiku.

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech je prakticky soběstačná

„Tím, že jsme se snažili opravdu zoptimalizovat ekonomiku, tak se snažíme všechno zajišťovat, pokud můžeme, sami. De facto jsme takový stát ve státě," vysvětlil ředitel psychiatrické nemocnice Petr Žižka.

Dobřanská psychiatrická nemocnice si podle ředitele Petra Žižky díky vyššímu počtu zaměstnanců sama zajišťuje chod kuchyně, má vlastní prádelnu, dopravu a také vlastní údržbu. Kromě některých speciálních služeb je tedy zařízení schopné fungovat naprosto samostatně.

Nový pavilon s číslem 32 vznikl přestavbou někdejšího menšího bytového domu, ke kterému nemocnice přistavěla křídla, patro a podkroví. Stavba začala loni v lednu. Ministerstvo zdravotnictví na ni přispělo částkou 31 milionů korun, zbytek hradila nemocnice. Pacienty začnou oddělení nového pavilonu přijímat po Velikonocích.

autoři: jnm , sch
Spustit audio