Psychiatr Karel Nešpor: Jeden z nejpřirozenějších způsobů, jak se uvolnit, je smích

16. březen 2020

Emeritní primář Psychiatrické nemocnice Bohnice se specializuje na léčbu závislostí. „Máme hodně závislých, kteří umí jenom pít a pracovat,“ říká o stavu české společnosti.

„Není nic cennějšího a důležitějšího než lidský život. Jestliže se lidské zdraví nadřadí zábavě, tak je to jedině dobře. Byl bych velmi rád, kdyby si lidé udrželi zdraví v žebříčku hodnot na vysokém místě i poté, co situace okolo koronaviru skončí,“ říká k aktuálnímu stavu psychiatr, publicista a pedagog.

Workoholismus jako závislost

„Workoholik není hrdina. Člověk sice pracuje déle, ale je méně efektivní, dělá chyby, je méně tvořivý a u svých spolupracovníků vyvolává pocit viny,“ říká Karel Nešpor o lidech, kteří jsou závislí na svém zaměstnání. „Práce je pro člověka jako voda pro květinu. Je potřebná, ale musí být tak akorát,“ dodává.

Odpočinek a nenáročné aktivity, jako poslech hudby, čtení nebo příjemný rozhovor, doporučuje také hodinu před spaním. V této souvislosti zdůrazňuje i důležitost spánku a snů. „Mozek během spánku pracuje, třídí informace a vytváří nová spojení. Sny se pak objevují v REM fázi spánku, která je nezbytná pro naše psychické zdraví. Co ovšem tuto fázi narušuje, je alkohol,“ zdůrazňuje.

Alkohol nemá pozitivní účinky

„Alkohol se dá použít jako lék pouze v jediném případě, a to je otrava metylalkoholem,“ tvrdí o návykové látce psychiatr.

Karel Nešpor také vylučuje pozitivní účinky oblíbených zvyků – slivovice pro dobré trávení a skleničky vína na dobré spaní. „Destilát na lačno je dobrý způsob, jak si udělat díru do žaludku. Takový člověk si koleduje o závažné onemocnění či dokonce krvácení do žaludku. Co se týče skleničky vína před spaním, tak ta ohrožuje právě potřebnou REM fázi spánku,“ říká.

Studium smíchu

Oblíbeným tématem Karla Nešpora je smích. Věnuje se proto také tzv. smíchové kulturistice, při které se posilují svaly, které jsou typické pro úsměv a smích. „Smích je jeden z přirozených způsobů, jak se uvolnit. A existuje poměrně hodně dat, která svědčí o tom, že smích prospívá lidskému zdraví,“ říká.

Jaká témata zpracoval Karel Nešpor v desítkách svých odborných a populárně naučných knih? Nejenom to se dozvíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio