Pstruh pečený v těstě, jelení kýta s omáčkou a dezert s borůvkami. Kuchařem roku je Jan Horký

Česká republika má nového nejlepšího kuchaře. Titul letos získal Jan Horký, který vede kuchyň cateringové společnosti Compass Group. Soutěž organizuje Asociace kuchařů a cukrářů.

Šestatřicetiletý kuchař získal titul znovu po deseti letech. Obhajoba byla podle něj těžší. „Jsem soutěživý, baví mne to, ale je strašně těžké to obhajovat, teď jsem to poznal,“ přiznává.

Čtěte také

Horký soutěž vyhrál díky tříchodovému menu, které před porotou uvařil. Obsahovalo pečeného pstruha v těstě, jelení kýtu s omáčkou a borůvkový dezert. Právě u jednotlivých jídel hodnotila šestičlenná porota jen vzhled a chuť.


Na druhém místě v soutěži skončil Patrik Bečvář z Francouzské restaurace v pražském Obecním domě. Třetím nejlepším kuchařem v Česku je David Král z pražské restaurace Aureole Fusion.

„Na první pohled velice jednoduché, na druhý, když se bavíme o tom, že jde o subjektivní záležitost, tak složité, když se to nedá změřit, zvážit – vyřknout ortel jenom na základě nějakého pocitu,“ popisuje předseda poroty Vladislav Stuparič.

Soutěž letos Asociace kuchařů a cukrářů organizovala potřinácté. Podle jejího prezidenta Miroslava Kubce se každý rok kvalita účastníků zvyšuje. „Jakým způsobem se vaří v restauracích, kvalita se zvyšuje, tak se zlepšují všichni kuchaři okolo,“ vyzdvihuje.

autor: lio
Spustit audio