První nekomunistický premiér v sovětském bloku Tadeusz Mazowiecki: Nikdy nebudu loutkou

5. prosinec 2013

Katolický intelektuál, novinář, poslanec a první nekomunistický premiér v bývalém východním bloku.

Narodil se 18. dubna 1927, vystudoval práva a na přelomu čtyřicátých a padesátých let se stal členem prorežimní katolické organizace PAX. Působil jako novinář v tisku této organizace a pro své názory byl v roce 1955 vyloučen. 1957 se podílel na založení varšavského Klubu katolické inteligence a v roce 1958 založil a do roku 1981vedl katolický měsíčník Věž.

Velmi pozoruhodné bylo jeho angažmá jako poslance za katolickou formaci Znak (nešlo přímo o politickou stranu). Tento experiment byl ve východním bloku unikátní – v komunistickém parlamentu je prostřednictvím několika poslanců přítomen subjekt, který není komunisty řízen. Znak byl produktem jistého uvolnění režimu v roce 1956 a těsně následujícím období, a od té doby měl své parlamentní zastoupení.

Tadeusz Mazowiecki byl za Znak poslancem v letech 1961–1972. Přitom např. kritizoval režimní antisemitské kampaně v letech 1967 (arabsko-izraelská válka) a 1968 (studentské protikomunistické stávky a demonstrace), odsoudil invazi armád pěti států do Československa a požadoval vytvoření nezávislé vyšetřovací komise a potrestání viníků po brutálním masakru protestujících dělníků v prosinci 1970.

Během sedmdesátých let se angažuje v postupně se formující opozici a přednáší na podzemní létající univerzitě. V roce 1980 se stává jedním z hlavních poradců nově vzniklých nezávislých odborů Solidarita a v roce 1981 šéfredaktorem Týdeníku Solidarita. Po vyhlášení stanného práva v prosinci 1981 je spolu s většinou vedoucích představitelů Solidarity internován, propuštěn byl o rok později.

V roce 1987 mu byl povolen legální pobyt v zahraničí, který využil k propagaci Solidarity a polské opozice obecně. Byl jedním z hlavních vyjednavačů u kulatého stolu mezi opozicí a režimem z počátku roku 1989 a po přesvědčivém vítězství v polosvobodných volbách na jaře 1989 byl nakonec režimem akceptován jako premiér nové vlády – první nekomunistický v sovětském bloku.

Na konci roku 1990 se ucházel o funkci prezidenta republiky, který byl v té době v Polsku poprvé volen přímo. V prvním kole však skončil třetí, a tak následně podal demisi. V polském politickém životě se pak angažoval jako poslanec (do roku 2001) i spoluzakladatel tří politických formací.

Tadeusz Mazowiecki v listopadu 1989 (vpravo)

V první polovině devadesátých let působil také jako zvláštní vyslanec OSN v bývalé Jugoslávii. Z této funkce odstoupil – na protest proti tomu, že mezinárodního společenství nebylo schopno zabránit tamějším masakrům. Zemřel 28. října 2013.

Je autorem řady knih, např.: Rozdroża i wartości (1970), Antysemityzm (spoluautor, 1981), Internowanie (samizdat 1982, Londýn 1983, 1989), Druga twarz Europy (1990), Kredowe koła i dwa inne eseje (1997).

V pořadu uslyšíte hlas Tadeusze Mazowieckého, dobovou relaci komunistického Československého rozhlasu, důležitá svědectví i analýzy z klíčových okamžiků jeho politické dráhy a další zajímavé materiály.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.