První děti v Jihočeském kraji ve věku od 5 do 11 let jsou naočkované proti koronaviru

18. prosinec 2021 09:13

Na očkování už si došly ve Strakonicích i Českých Budějovicích společně se svými rodiči první malé děti. Zdravotníci jim podávají dětskou verzi vakcíny proti koronaviru, kterou koncem listopadu doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky. Oproti vakcíně pro dospělé obsahuje jen třetinovou dávku účinné látky.

Se svou dcerou přišla na očkování ve Strakonicích Tereza Bostlová. „Rozhodla jsem se hlavně kvůli tomu, že dcera má nemocné srdce,“ vysvětlila.

Očkování dětí se liší od toho klasického. „K tomu jsou dva důvody. Jednak ten epidemiologický, aby se nepotkávali dospělí zájemci o očkování s dětmi, a potom i logistický, protože prostory tu zdaleka nejsou tak rozsáhlé, jako jsme měli v očkovacím centru v tělocvičně,“ řekl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Čtěte také

Na očkování jednoho malého pacienta mají zdravotníci také víc času. „Aby to plynulo komfortně. Zatím to jde výborně, děti jsou v pohodě, dostávají dárky od sponzorů a snášejí to velmi dobře. V podstatě jsem tady zatím neviděl slzičku,“ popsal Tomáš Fiala.

Další termíny plánuje strakonická nemocnice vypisovat operativně. „Chceme, aby nikdo dlouho nečekal. Teď plánujeme očkovat děti každý den, dokud bude zájem. Jakmile to opadne, termíny vypíšeme podle potřeby,“ potvrdil Michal Pelíšek, který má očkování na starosti.

Během příštího týdne by měla začít očkovat i další očkovací centra v kraji. Následně se k nim přidají i praktičtí lékaři.

Spustit audio

Související