První dáma se po půl roce nastěhovala do Bílého domu. Newyorčané si oddechli

První americký pár už definitivně bydlí v Bílém domě. Melania Trumpová se za svým chotěm Donaldem přestěhovala až bezmála půl roku poté, co nastoupil do funkce amerického prezidenta.

Trumpová se svým stěhováním do Washingtonu čekala kvůli svému jedenáctiletému synovi Barronovi, protože chtěla, aby nejdřív dokončil školní rok v New Yorku, kam chodil na jednu z nejprestižnějších a nejstarších tamních soukromých škol na Manhattanu. Tu teď vymění za elitní školu v Potomacu.

„Mimochodem otázku změny školy kvůli stěhování do Bílého domu řešili i předchozí nájemníci. Michelle Obamová se se svými dcerami na rozdíl od Trumpových do Washingtonu přestěhovala s předstihem,“ vysvětluje Zdeněk Novák za zahraniční redakce.

Melania Trumpová o stěhování tweetovala

První dáma na svém twitterovém účtu zveřejnila fotku s pohledem z okna sídla prezidentů se slovy, že se těší na vzpomínky, které si v novém domově vytvoří. Podle agentury Reuters si údajně nechala upravit dekoraci ve svých soukromých místnostech. Její manžel, jinak na Twitteru velmi aktivní, stěhování nekomentoval.

Na stěhování Trumpových se těšili i Newyorčané, kterým přítomnost první dámy a jejího syna ve městě komplikovala život, bezpečnostní opatření kolem TrumpTower a také kolem cest malého Barrona Trumpa do školy přes čtvrtinu Manhattanu působily potíže v dopravě.

A nebylo to ani levné, americké daňové poplatníky to přišlo denně na zhruba 130 až 150 tisíc dolarů v přepočtu asi tři miliony korun. Petici za přestěhování první dámy z New Yorku během jara podepsalo přes půl milionu lidí.

autor: znk
Spustit audio