První česká videohra, kterou nevidíte. Důkaz 111 využívá realistického prostorového zvuku

Herní průmysl se stále více snaží zaměřovat také na nevidomé hráče. Napřed jsou v tomto ohledu čeští vývojáři, kteří už před časem vytvořili unikátní hru pro mobilní telefony založenou pouze na audio zážitku. Představit si můžete interaktivní rozhlasovou hru, jejíž děj přímo ovládáte.

Důkaz 111 je detektivní příběh s lehce hororovými prvky, který vás přenese do Spojených států 80. let. Hlavní hrdinka Alice Wellsová, náčelnice městečka Fairfield, řeší záhadný anonymní telefonát. Ten ji zavede na nehostinný ostrov do hotelu Harber Watch Inn, kde nemůže nikomu věřit.

Hlasy postavám propůjčili známí čeští daběři – Tereza Hofová, Bohdan Tůma nebo Norbert Lichý.

Audiohru můžete ovládat i se zavřenýma očima

Tajuplná atmosféra a zvukové kulisy jsou zpracovány na vysoké úrovni filmového zvuku. Hra využívá takzvané binaurální audio.

„Když si člověk nasadí sluchátka, tak má pocit, jako by ty zvuky byly opravdu kolem něj. Jednou jsem zapomněl, že mám ve hře třeba zvuk zavření dveří, a když jsem to pak pustil tak jsem sebou trhnul, že za mnou někdo zavřel dveře,“ popisuje jeden z tvůrců hry, filmový zvukař Tomáš Oramus.

Čtěte také

Verze pro nevidomé hráče se tak logicky nabízela, stačilo přidat hlasovou nápovědu a lehce změnit ovládání. Nevidomí hráči si podle Oramuse, který při práci na hře využil také znalosti ze své dizertační studie psychologického vlivu zvuku na zážitek hráče videoher, chválí hlavně to, že Důkaz 111 je v českém jazyce. Teď se chystá také jeho anglická verze pro globální trh a v plánu je i další audiohra.

autoři: Alžběta Havlová , jkh
Spustit audio

Související