Průzkum: Voliči se chtějí rozhodovat podle programů a kvality lídra, nejpřijatelnější premiér je Babiš

Nejvíc lidí se chce v říjnových sněmovních volbách rozhodovat podle programu konkrétní strany. Právě tohle hledisko je nejdůležitější pro 49 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Radiožurnál. „V tuto chvíli neexistuje jeden lídr, který by byl hlasem národa,“ říká ředitel agentury Přemysl Čech.

Čtěte také

Skoro polovina dotazovaných v průzkumu agentury Median uvedla, že nejzásadnější jsou pro ně programy politických stran. „Na 38 procent respondentů uvedlo, že se budou rozhodovat podle kvality lídra, z 30 procent podle kvality celé kandidátky,“ doplňuje Přemysl Čech.

Jako budoucí premiér je pro nejvíce respondentů nejpřijatelnější současný premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Žádný lídr politické strany ale nemá většinovou podporu. „V tuto chvíli neexistuje jeden lídr, který by byl hlasem národa,“ dodává ředitel agentury Median.

ANO opět v čele

Pokud by se nyní konaly sněmovní volby, vyhrálo by je ANO. Následovaly by koalice Piráti se STAN a Spolu. Do sněmovny by se nyní mohlo dostat i hnutí Přísaha bývalého elitního policisty Roberta Šlachty. Skončilo by na pátém místě před KSČM a ČSSD.

Sněmovní volební model Medianu - červen 2021

Z možných nových vládních koalic má nejmenší podporu lidí případné spojenectví hnutí ANO, SPD a KSČM. To by bylo nepřijatelné pro 65 procent dotázaných. Podobně by na tom byla i koalice tvořena ANO a hnutím Přísaha s tichou podporou komunistů.

Kdo má nejvěrnější voliče?

Volební potenciály tří hlavních hráčů jsou pak podle Medianu vyrovnané. Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast ve volbách, mělo by 29,5 procenta hlasů, tedy stejně jako koalice Pirátů a STAN. Volební potenciál koalice Spolu byl v červnu podle Medianu 28 procent.

Nejsilnější volební jádro, které ukazuje, kolik procent hlasů by strana získala, pokud by ji volili jen přesvědčení voliči, má ANO. Zisk přesvědčených voličů by mu v červnu stačil na volební výsledek na úrovni 15,5 procenta. U koalic Pirátů a STAN a Spolu je volební jádro shodně ve výši 12,5 procenta.

autoři: Zdeňka Trachtová , prh
Spustit audio

Související