Průzkum: každé třetí dítě dostalo na internetu nabídku na schůzku od cizího člověka

13. červen 2017

Počet dětí, které na internetu sdílí své intimní fotografie, se za posledních pět let zdvojnásobil. Ukazuje to výzkum projektu E-bezpečí a společnosti O2, kterého se zúčastnilo zhruba 5 tisíc dětí v průměrném věku 14 let. S takzvaným sextingem má zkušenost 15 procent z nich.

Většina dětí se totiž na internetu pohybuje bez dozoru rodičů, vysvětluje manažerka společenské odpovědnosti O2 Marie Mališková: „Osmdesát procent dětí absolutně nemá kontrolováno rodiči svůj čas strávený na počítači."

To podle ní odráží i důvěru nebo ochotu dětí se s případným problémem svěřovat rodičům: „Pouze třicet čtyři procent dětí uvedlo, že by se rodičům svěřilo, pokud by se jim dělo něco neblahého v prostředí internetu."

Třetina dětí dostala nabídku na schůzku od cizího člověka z internetu. Každé páté z nich by pak pozvání přijalo, vyplývá z výzkumu. Šetření také ukázalo, že roste počet případů takzvaného sextingu. Dětí, kteří na internetu sdílí své intimní fotografie, za posledních pět let přibylo dvojnásobně, říká Mališková.

„Tím, že vzrůstá počet dětí, které své intimní fotografie sdílejí, tak samozřejmě vzrůstá i riziko toho, že jsou tyto materiály zneužity. V takovém případě je takový materiál dále využíván na vydírání dětí, třeba na vylákání dětí na schůzku," varuje.

autoři: lng , red
Spustit audio

Více z pořadu