PRŮZKUM: Češi vnímají uplynulý rok negativně, do budoucna se ale dívají optimisticky

Pro tři čtvrtiny Čechů byl rok 2020 horší, než předpokládali. Vyplývá to z výzkumu, který pro Radiožurnál provedla společnost Median. Uplynulý rok poznamenala hlavně pandemie koronaviru, která se do hodnocení promítla. Podle Přemysla Čecha ze společnosti Median ale lidé v Česku neztrácejí naději.

„Byl to těžký rok, řada lidí ho hodnotí jako výrazně horší, než byla jejich očekávání. Neztrácíme ale víru a do budoucnosti se díváme s optimismem: 66 procent lidí vyhlíží optimisticky,“ uvádí Čech.

Rok 2020 se nepovedl, shodují se tři čtvrtiny Čechů

Optimističtější jsou ženy oproti mužům, pokračuje Čech. „Jsou to především lidé s vysokoškolským vzděláním a docela také lidé z menších měst,“ upřesňuje.

Víc než čtvrtina dotázaných, přesněji 28 procent, očekává naopak zhoršení. Nejčastěji se bojí, že přijdou o práci a mají větší obavy z onemocnění covidem-19. Oproti předchozím rokům se negativní očekávání zdvojnásobilo. V minulých letech mělo podle Medianu horší očekávání od nadcházejícího roku přibližně 14 až 15 procent dotázaných.

Rok 2021 vyhlížejí Češi s optimismem

Výzkumu společnosti Median se účastnilo 1065 lidí starších osmnácti let. Median data sbíral od 15. do 18. prosince, tedy ještě předtím, než se v Česku začalo očkovat proti koronaviru.

autoři: Jana Magdoňová ,
Spustit audio