Průměrná cena benzinu na konci roku klesla, někde až pod 30 korun

2. leden 2015

Na konci loňského roku klesla v Česku cena benzinu. Někde se dostala až pod 30 korun. Pokračoval tak strmý pád cen pohonných hmot, který začal na podzim.

Za celý loňský rok spadly ceny Naturalu 95 i nafty o zhruba čtyři koruny na litr, a jsou tak nejnižší za poslední čtyři roky. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

„Ceny pohonných hmot v Praze jsou sice oproti roku 2013 zhruba o 2,5 koruny levnější ve stejném období, ale Praha zůstává nejdražším regionem,“ potvrzuje zástupkyně firmy Hana Ševčíková.

Všude jinde v republice se ceny pohonných hmot držely pod hranicí 33 korun. Nejlevněji nakupovali řidiči v Jihočeském kraji.

Od začátku loňského roku až do října se průměrné ceny stabilně držely nad 36 korunami, jen výjimečně mírně klesly níž. Poté ale začal výrazný pokles, který způsobil přebytek ropy na trhu. Řidiči také méně tankovali, aby ušetřili.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka prostor pro další snižování cen v Česku je. Ceny ropy na světových trzích totiž klesly téměř o polovinu, ale české pumpy pokles promítly do cen jen částečně.

„Mně vyplývá, že v současnosti při ceně 32 korun za litr se zvýšily maloobchodní marže zhruba o korunu padesát v porovnání s obdobím kolem poloviny loňského roku, kdy byly ceny ropy na maximech. Takže pokles ceny ropy se už do velké míry do ceny na čerpacích stanicích promítl, ale stále tam vidím v průměru kolem 1,5 koruny rezervu,“ podotkl Menšík.

Ceny pohonných hmot
autor: lov
Spustit audio