Provoz na železnici z Mladotic do Kralovic chtějí obnovit starostové na severním Plzeňsku

28. duben 2015

Po obnově zpustlé odstavené trati volají starostové i místní občané už skoro dvacet let, zatím stále bezvýsledně. Svůj boj ale vzdát nehodlají.

Obnovit železniční trať mezi Kralovicemi a Mladoticemi na Plzeňsku chtějí starostové okolních obcí. Sepsali kvůli tomu memorandum a odeslali ho ministrovi dopravy. Nelíbí se jim, že stát chce trať zprivatizovat. Podle nich je důležitá pro dopravu v regionu i rozvoj turistického ruchu. Několik let už ale nefunguje, je zarostlá náletovými stromy a část kolejí navíc rozkradli zloději kovů. Podle reakce ministerstva na odeslané memorandum se ale s obnovou železnice nepočítá.

„Ministr neváhal a odpověď poslal, ale spíš jsem byl z toho smutný. Odpověď je úplně formální, dokonce se pan ministr ani nenamáhal ji osobně podepsat," posteskl si starosta Mladotic Zdeněk Slach.

Proč ministerstvo dopravy o zprovoznění trati neuvažuje, popsal jeho mluvčí Tomáš Neřold: „O zprovoznění trati nemá zájem Plzeňský kraj, který je objednatelem regionální dopravy. Náklady na zprovoznění trati jsou navíc vysoké, podle odhadů zhruba půl miliardy korun. Podle dřívějšího průzkumu by přitom průměrná obsazenost vlaku byla jen deset cestujících."

Se záchranou trati slíbil pomoc prezident Miloš Zeman

Starostové, kteří podepsali memorandum, se ale vzdát nechtějí. Připravují už proto petici, kterou by rádi doručili prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten totiž při své návštěvě Kralovicka přislíbil, že starostům při záchraně trati pomůže.

„Budeme se spolu s panem hejtmanem snažit, aby se provoz alespoň částečně obnovil. Lokálky ke krajinám a městům prostě patří," prohlásil při své návštěvě Plzeňského kraje prezident republiky Miloš Zeman.

Trať se v úseku Mladotice - Kralovice uzavřela už v roce 1997. Výluka byla tehdy plánovaná na půl roku, pak se měl provoz obnovit. To se ale nestalo a situace se nezměnila celých 18 let. Správa železniční dopravní cesty se teď chystá trať znovu nabídnout k prodeji. Začátkem roku ji totiž nikdo za 27 milionů korun nechtěl. Nová cena má být zhruba šest milionů korun.

autoři: čer , sch
Spustit audio