Protikuřácký zákon v Česku platí více než půl roku. Skoro tři pětiny lidí volá po jeho zmírnění

28. prosinec 2017

České hospody a restaurace jsou už víc než půl roku bez kouře. Úderem půlnoci z 30. na 31. května začal platit takzvaný protikuřácký zákon. Ten kromě restaurací zakazuje kouření i na zastávkách městské hromadné dopravy, dětských hřištích nebo ve vnitřních prostorách obchodních center.

Přestože měl zákon dlouhodobě většinovou podporu lidí, jakmile začal platit v praxi, objevily se první pokusy ho změkčit nebo obejít. Vznikla třeba petice. Tu podepsalo 65 tisíc lidí a zabývali se jí senátoři. Ti ale zmírnění nepřijali.

Část senátorů navrhovala, aby malé bary do padesáti metrů čtverečních mohli být i kuřácké. Záleželo by na rozhodnutí majitele. Neprošel ale ani návrh na oddělené kuřárny bez obsluhy.

Na hodnocení přínosu pro zdraví lidí je po půl roce platnosti zákona podle ministerstva zdravotnictví zatím brzy. Zkušenosti ze zahraničí ale ukazují, že se snižuje počet infarktů.

Na zákon si ale stěžují pivovarníci a před některými hospodami mají problém s hlukem. Kuřáci chodí ven na ulici, když se tam baví, ruší lidi v okolí. Někde se už proto objevily zákazy nebo prosby, aby hosté byli potichu nebo venku raději ani nepostávali.

Pozitiva i negativa

Pro zmírnění zákona je teď i většina Čechů, konkrétně skoro tři pětiny. Ukázal to aktuální průzkum společnosti Median pro Český rozhlas.


Pouze u vysokoškolsky vzdělaných respondentů nesouhlas převyšuje nad souhlasem – se zmírněním u této skupiny souhlasí 46 procent a proti němu je 52 procent.

„Nejčastěji pro zmírnění jsou lidé z menších obcí, což může souviset s tím, že se souběh EET a protikuřáckého zákona nejvíce dotkl lokálních hospod,“ říká sociolog Medianu Daniel Prokop s tím, že pro zmírnění jsou také často voliči nových stran jako SPD, Piráti a podobně.

Připomíná také, že pozitivní přínosy zákona – zdravotní nebo omezení kouření mladistvých – jsou dlouhodobé, zatímco negativní efekty jsou okamžité a jsou vidět v médiích. „Je to rovnováha mezi dlouhodobými pozitivy a krátkodobými negativy,“ uzavírá.

autoři: pkr , mkk
Spustit audio