Proti plánovanému pochodu extremistů Plzní se zvedají protesty

17. prosinec 2007
Zprávy

Neonacisté se chystají na další pochod, tentokrát v Plzni. Jejich předchozí akce 10. listopadu v Praze skončila fiaskem, to je ale neodradilo od dalšího pokusu o demonstraci síly. Má být v západočeském krajském městě 19. ledna. Proti tomu rozhodně protestuje Federace židovských obcí.

Také plzeňská Liga proti antisemitismu podle své mluvčí Věry Tydlitátové vyzývá odpovědné instituce i občany, aby akci zabránily: "Datum pochodu není ani nyní zvoleno náhodně. Ačkoli je tato akce ohlášena jako protestní pochod za svobodu slova, termín provokace se kryje s výročím transportů plzeňských Židů, které začaly 18. ledna 1942."

Podle vedoucího odboru veřejných služeb Úřadu městského obvodu Plzeň 3 Radima Lisenka petice ani jiné protesty obyvatel nemohou vést ke zrušení akce, případně jejímu zákazu.

"Účel toho pochodu je proti omezování svobody slova, tedy nic, co by bylo nezákonné. A my, jako úřad, jediné, co můžeme udělat, je, že to vezmeme na vědomí. U tohoto se nic nepovoluje, pouze se bere na vědomí. V případě, že by byl v oznámení účel nezákonný, tak potom to teprve můžeme zakázat. Pokud by na místě samozřejmě docházelo k porušování zákona, tak až na tom místě můžeme shromáždění rozpustit," zdůraznil Lisenka.

Organizátoři demonstraci do Plzně údajně svolali jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu pražským Židovským Městem. Navíc vyzývá účastníky demonstrace, kteří vlastní zbrojní pas, aby si na úřadě vyřídili povolení mít u sebe zbraň. Prý se bojí, že by demonstranti mohli být napadeni.

Na začátku listopadu se v Praze střetli neonacisté s levicovými radikály. Policie zatkla zhruba 250 až 300 osob. U některých z nich našla zbraně jako teleskopické obušky, podomácku vyrobenou pyrotechniku, sekyrky, tyče či plynovou pistoli. Při potyčkách se vzájemě zranili čtyři demonstranti, napadeni byli i dva přihlížející občané a tři své zraněné příslušníky měla i policie.

autoři: mkp , čer
Spustit audio