Proti nachlazení bylinkový čaj, radí Pavel Maurer

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Majoránkový čaj s cibulí proti nachlazení

Přepadla vás jarní únava a k tomu nachlazení? Pavel Maurer poradí, jak proti tomu bojovat. Nebo ještě lépe – preventivně posílit imunitu tak, abyste rýmu nebo kašel vůbec nedostali. Třeba bylinkovým čajem!

Jak určitě dobře víte, lidová pranostika tvrdí: březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem! I když výkyvy počasí se v poslední letech prakticky na celé naší planetě zdají být dosti nevyzpytatelné, tenhle měsíc člověk opravdu neví, co si má ráno na sebe obléknout. Nastydnete natotata!

Pavel Maurer se řídí přírodou: Spěte více, jezte méně

Nepodceňujte zdánlivě banální problém. I chrápání může být nebezpečné. Dochází při něm totiž k dechovým pauzám, které mohou mít závažné zdravotní následky.

Ke správnému zažívání pomáhá kvalitní spánek. Proto není ani nedělní odpočinek po obědě úplně od věci. Naopak diety a nedostatek spánku tedy dohromady moc nejdou.

Moje sestra, zkušená bylinkářka, mne naštěstí zásobuje vlastními bylinnými směskami na čaj. Teď je totiž právě to zrádné počasí, chvíli teplo, pak zase nečekané chladno, takže obrnit svůj organizmus čajem má spoustu výhod.

Důležitá je nejen kombinace různých bylinek, ale také je dost podstatné, jak a kdy a kde jsou sbírány. Za noci, za úsvitu měsíce, pouze když je úplněk, sbírat spolu s ranní rosou, počkat si na odpolední slunce, a tak dále.

Jsou to zvláštní kouzla, každopádně už jen to, že do sebe nalijeme teplou vodu, mnohdy stačí, abychom se zevnitř trochu prohřáli. Čínská medicína například doporučuje téměř veškerou zeleninu, a dokonce i většinu ovoce jíst až po uvaření nebo zahřátí či zkvašení.

Prostě konzumovat teplou, ne čerstvou, surovou, chladnou. Vařená hruška, pečená zelenina, ale i fermentované zelí, švestky ve slaném nálevu…Ale vraťme se z Číny zase zpět do našich domácích hvozdů a luk.

Zážitková gastronomie nemusí být luxus. Smyslovým zážitkem je i domácí, s láskou chystané jídlo

Chlé, vaření, kuchyně, domácí potraviny, pekárna (ilustrační foto)

Pavel Maurer ve své glose upozorňuje na to, že tzv. zážitková gastronomie se nemusí nutně odehrávat v drahé restauraci. Jde o komplexní smyslový zážitek – který stejně tak zažijete třeba na chalupě nebo ve vlastní kuchyni.

Co se bylin týká, musím vám prozradit, jaký magický čaj mi sestra tentokrát namíchala ze svých moravských bylinek. Takže byl tam podběl, petrklíč, máta, meduňka, divizna, mateřídouška, levandule, třezalka, řebříček (jen malinko), šalvěj (jen malinko), měsíček lékařský, pivoňka (okvětní plátky), stejně tak růže, hluchavka, kopřiva, jitrocel, popenec, pampeliška (listy), sléz (květy), bez černý (květy), lípa, listy lesní jahody, borůvky, ostružiny, maliny, plod šípku, nať vrbovky a vřesu, ty poslední dvě, prý, aby chlapi byli zdatní až do devadesáti let, říká moje sestra bylinkářka.

No, a tak já ten čaj poslušně v sychravých dnech popíjím a dávám též synovi do termosky, aby nepil ve škole nějaké jiné hlouposti.