Protesty tisíců Němců proti krizovým opatřením. Jsou to extremisté nalevo i napravo, hodnotí berlínský zpravodaj

11. květen 2020

O víkendu se v Německu konaly protesty proti mimořádný opatřením. I přes všechna protikoronavirová opatření se jich účastnily tisíce lidí. Protesty ale vypukly paradoxně až ve chvíli, kdy se řada zákazů začíná uvolňovat.

Čtěte také

Podle německých novin stojí za organizací protestů po celé zemi zvláštní směsice Němců – extremisté z obou stran politického spektra a vedle nich i příznivci různých konspiračních teorií.

„Podle nejmenovaného vysoce postaveného člena bezpečnostních složek se situace bude ještě v dalších týdnech vyostřovat. Vzdáleně by mohly připomínat protesty v době migrační krize,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus berlínský zpravodaj Václav Jabůrek. Informace vyčetl v dnešním německém tisku.

Zdroj šíření koronaviru?

Die Welt připomíná, že demonstrace mohou být v konečném důsledku dalšími ohnisky šíření nákazy koronavirem.

Čtěte také

„Bavorsko tak chystá novou policejní strategii, která by alespoň zajistila dodržování bezpečných rozestupů, s úplným zákazem shromažďování ale Mnichov nepočítá. To proto, že by to extremisty stejně neodradilo,“ říká zpravodaj. Hlavně pro krajní pravici je to prý vítaná živná půda, protože teď mohou získat nové příznivce, kteří se až dosud drželi zpátky.

Největší akce byly v Berlíně a ve Stuttgartu, zvláštní pozornost německého tisku ale získal i poměrně okrajový protest ve východoněmeckém městě Gera. Proč?

Východní Gera

„Mezi řečníky se totiž objevil Thomas Kemmerich, což je německý politik za Svobodnou demokratickou stranu (od roku 2015 zemský předseda strany v Durynsku) a krátkou dobu (únor 2020) i premiér Durynska. Rezignoval jediný den po jmenování kvůli podpoře Alternativy pro Německo (AfD). Nejenže tehdy spustil celostátní politickou krizi, ale jak sám tvrdil, s AfD neměl a nemá nic společného.“

List Süddeutsche Zeitung si ale všiml, že Kemmericha na víkendovém shromáždění doprovázeli právě zástupci AfD, všichni bez roušek a v minimálních rozestupech. Zpětně své vystoupení Kemmerich opět hodnotil jako nezodpovědné. „Pochybnosti o jeho skrytém radikalismu se tak podle německých novinářů zase vrátily,“ dodává zpravodaj Václav Jabůrek. 

I část německých dětí se dnes vrací do škol. Jsou to hlavně prvňáčci a žáci 5. tříd. Rozhodnutí je ale velmi kritizováno, protože o tom radnice informovaly jen před pár dny. Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Martiny Maškové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.