Prostějovský střelec Jakub Kosek se připravuje na paralympiádu v Tokiu. Odlétá v sobotu

20. srpen 2021

Prostějovský střelec Jakub Kosek se na paralympiádě v Tokiu zúčastní dvou soutěží. Střílet tam bude z pistole i z malorážky. Střelba patří k jeho životu už léta. Nejprve se jí věnoval jako profesionální voják. V poslední době pak coby sportovec a český paralympijský reprezentant. Do Japonska odletí v sobotu a měl by tam stihnout zahájení her.

„Cesta je vždycky takové dobrodružství. Jsme na vozíku, vezeme zbraně, to je kombinace toho nejhoršího,“ říká Jakub Kosek, před letem do Japonska. Zkušenosti už má ale i s ještě delší cestou. Startoval totiž na světovém šampionátu v australském Sydney. „Nemůžeme se v letadle moc pohybovat. Jít na toaletu je docela problém. Sydney máme za sebou, tento let je kratší,“ dodává.

Hodně náročné bude podle Jakuba Koska i počasí v Tokiu. Vysoké teploty a vlhkost. Účast na paralympiádě považuje prostějovský střelec za zatím největší úspěch své sportovní kariéry. „Sportovní střelbě se věnuji hned od úrazu, což je teď 6 let od doby, kdy jsem v rehabilitačním ústavu Kladruby s Petrou Skopcovou, která vycítila, že jsem byl voják a že jsem byl střelecký instruktor, začal střílet,“ pokračuje Kosek. O tom, že by se věnoval jinému sportu, Jakub Kosek neuvažoval.

Úspěchem by podle českého reprezentanta bylo umístění do dvacátého místa, i když myslí i na podstatně vyšší příčky.

autor: min
Spustit audio