Proruští demonstranti v Doněcku napadli sídlo gubernátora

6. duben 2014

Dav demonstrantů v ukrajinském Doněcku pronikl do sídla gubernátora a napadl jednotky chránící budovu. Policisté pak nasadili vodní děla. Dvoutisícovou demonstraci zorganizovali aktivisté proruských organizací Domobrana a Ruský blok.

Shromážděním chtěli vyjádřit solidaritu příslušníkům pořádkových jednotek Berkut. Ty před několika dny zadržela ukrajinská policie kvůli účasti na střelbě do protivládních demonstrantů v Kyjevě.

Proruští radikálové pak s pomocí molotovových koktejlů pronikli do budovy gubernátora. Nezabránil jim v tom ani policejní kordon podporovaný vodními děly.

Všechno začalo demonstrací, na které asi dva tisíce lidí volaly po referendu a připojení k Rusku. Kyjev je prý neposlouchá a Evropská unie není o nic lepší. Radikálně naladění sympatizanti Ruska stále zůstávají v okupovaném sídle gubernátora.

Proruská shromáždění se dnes sešla také v Luhansku, kde jako zbraně posloužily dlažební kostky a dýmovnice. Aktivisté tam obsadili kancelář ukrajinské tajné služby SBU.

Demonstrovalo se i v Charkově, kde proruští demonstranti s ruskými vlajkami obsadili regionální vládní budovu. Kyjev obvinil Moskvu z toho, že demonstrace řídí.

autoři: jim , mach
Spustit audio