Proplácejí zdravotní pojišťovny pobyt v lázních?

8. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Lázeňský pobyt zdravotní pojišťovna proplatí, pokud je nezbytnou součástí potřebné zdravotní péče. Vše se řídí novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, která začala platit na začátku loňského roku.

Její součástí je novelizovaný indikační seznam pro lázeňskou péči. Do něj se například vrátily některé dříve zcela vyřazené diagnózy. U dalších se prodloužila délka pobytu ze tří na čtyři týdny nebo se zrušilo omezení opakovaného pobytu.

Čtěte také

Návrh na lázeňskou péči hrazenou pojišťovnou vystavuje praktický lékař na doporučení odborného nebo ošetřujícího lékaře. Navrhne typ a místo ozdravného pobytu.

Lázeňská péče může být buď příspěvková, nebo komplexní. U příspěvkové péče hradí pojišťovny jen léčebnou část. Ubytování a jídlo si pak platí pacienti sami a na pobyt musí čerpat dovolenou

U komplexní lázeňské péče platí pojišťovny i ubytování a jídlo a je možné vzít si na ni nemocenskou. Léčbu musí schválit revizní lékař zdravotní pojišťovny. Pokud tak neučiní, je možné absolvovat lázeňský pobyt alespoň jako samoplátce.

Spustit audio