Propagace dobrého jména funguje. Ani Americe není Bohuslav Martinů cizí

13. únor 2019

Už sedmdesát let působí v Poličce základní umělecká škola. Za tu dobu vychovala i budoucí profesionální umělce. Taky je zve na slavnostní výroční představení.

ZUŠ Bohuslava Martinů působí ve čtyřech oborech. „Máme hudební, taneční, výtvarný a literárně dramatický obor. Celkem 510 žáků vede 25 učitelů. Děti k nám můžou chodit od pěti let, kdy je podle vyhlášky přijímáme do přípravného studia. Navíc jsme vytvořili projekt Hrátky s uměním, kam můžou i mladší. Razím teorii, že čím dřív se dostaneme k rozvíjení talentu a vloh, tím je pak práce snazší,“ říká ředitelka Gabriela Vraspírová Vorbová.

Podle ní se talent sám o sobě většinou nepokazí, ale určitě přicházejí krizové roky, kdy se dětem nechce úplně pracovat. „Je nutná samostatná domácí příprava. Záleží na mnoha okolnostech, jestli děti tohle období překlenou, jestli vydrží. Hrozí, že se nechají stáhnout většinou, která má volného času podstatně víc, než třeba ti, kteří několik hodin denně sedí u nástroje.“

Otvírání studánek na několik způsobů

První školní rok začal v poličské „zušce“ v září 1948. „Nejdřív to býval hudební ústav. Volání po uměleckém vzdělávání se objevovalo už o rok dřív. Sám Bohuslav Martinů dal škole svolení k užití svého jména v názvu. Jde o velký úkol, abychom mu dělali čest,“ podotýká ředitelka.

Ředitelka ZUŠ Bohuslava Martinů Gabriela Vraspírová Vorbová

Slavnostní představení k sedmdesátému výročí založení bude ve středu 20. února od 18 hodin ve velkém sále Tylova domu. „Těšit se můžete na kantátu Otvírání studánek v nastudování žáků a pedagogů školy. Představí se i bývalí absolventi ZUŠ, kteří se profesionálně věnují umění. Vzali jsme si poměrně velké sousto, ale snad nad námi bude pan Martinů držet ochrannou ruku a že mu tím uděláme velkou radost.“

Poslední květnovou sobotu pak čeká na Třech Studních slavnost Otvírání studánek. „Právě tam kantáta vznikla a my ji na tomto místě provedeme. Zúčastníme se taky celorepublikové akce ZUŠ Open,“ nastiňuje Vraspírová Vorbová plány letošního roku.

Mládí a Bohuslav Martinů

Před lety byla ředitelka školy v New Yorku a zjistila, že i Američané legendárního skladatele znají a mají ho rádi. „Aby se lépe dařila propagace jeho jména, pořádáme soutěžní přehlídku Mládí a Bohuslav Martinů. Letos v dubnu to bude už 11. ročník. Účastníků bývá až 300. Soutěžíme pravidelně jednou za dva roky v několika oborech.“

Základní umělecká škola v Poličce aktuálně dokončila velkou rekonstrukci hlavní budovy, kde sídlí výtvarný a hudební obor. „Finále se odehrálo v lednu. Přízemí už trpělo vlhkostí a různými drobnými vadami. Další obory působí v prostorách Základní školy Na Lukách, kde nad tělocvičnou máme své baletní sály,“ uzavírá Gabriela Vraspírová Vorbová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související